Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

reglarea turatiei coolerelor


Guest

Recommended Posts

sal. vreau o sloutie pt reglarea turatiei coolerelor ca cele facute de firme de profil. dar nu vreau sa dau 1 mil si sa fac eu cu 3 pot.IDEEA cu LM317 este scoasa din plan deoarece bagandui 12V la iesire are max 9V si as dori cand dau pot la max sa am max de turaratie.idei?cat mai ieftine ideile sa fie!ma gandeam sa iau firul de12V si cel cu 5V si sa obtin 17V si poate sa num faca bum sursa.idei?

Link to comment
  • Replies 16
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

hmm..ia mai citeste datasheet-ul lui LM317..cadea de tensiune pe el e de 1,25V deci ai cam 10,75V la iesire..acceptabil ca valoare..cum unesti tu +5V cu +12V cand au aceasi masa? o sa arzi "ceva".... pe ce poti da 3 milioane tot cu ceva simplu e facut..si ei nu-si fac probleme ca pierd 1V :partyman: deci revin-o la chestii realizabile..asa ca foloseste cu incredere pe LM317 si in loc de rezistenta de 240 ohmi pune un termistor..

Link to comment

si termistoru ala mil bag undeva....undel pun ca in carcasa ca temp aerului din caracsa este de 30C iar cea a sistemului este de 36C si sincer conteaza. ms pt idee dar dak ati putea sami spuneti unde sa pun termstoru ar fii perfect

Link to comment

si termistoru ala mil bag undeva....undel pun ca in carcasa ca temp aerului din caracsa este de 30C iar cea a sistemului este de 36C si sincer conteaza. ms pt idee dar dak ati putea sami spuneti unde sa pun termstoru ar fii perfect

Pentru cooler de carcasa sau de procesor? In cazul in care vrei turatia ventilatorului in functie de temperatura procesorului termistorul ala se monteaza intre pinii procesorului, lipit pe patratelul ala dintre pini lui si terminalele i le scoti cu 2 cabluri f subtiri. asta e solutia de reglaj automat al temperaturii si la vulcano11 si 12, eventual ai mai putea incerca pe undeva prin radiatorul procesorului. Daca vrei pentru carcasa eu as zice sa arunci termistorul ala undeva pe northbridge-ul placii de baza. Dar cred ca mai bine faci un montaj simplu cu un lm335 si un amplificator operational daca vrei opera de arta.
Link to comment

da poti sa faci. cum a zis niq_ro. prin senzor (NTC sau PTC) bagi o tensiune si in fct de cum creste temp sau scade vor trece mai multi volti. apoi ce obt de la termistor il bagi in operational. il amplifici si de acu cred ca stii. da sincer eu am facut asta da cu 2 tranzistori BC 107 si un releu. era inspirat dintr carte veche de electronica "electronica ajuta". si acuma merge mult si bine intrun amplificator si nam avut probleme cu tranzistorii.succes.

Link to comment

Da, chiar aia este?Eu as vrea sa fac ceva "aproape" fanless penrru un amplificator si anume - ventilatorul sa stea oprit pana cand radiatorul ajunge la vreo 60 grade- la 70 grade sa am cam 6V si apoi sa nu mai creasca.Se poate regla asa?

eu am facut un termostat care face exact ce vrei tu pentru un incubator. Este compus in mare dintr-un lm335 (traductor termic) un operational lm358 si un tranzistor ce comanda un releu :) Schema a fost prezentata acum cativa ani intr-o revista, sau conex sau tehnium, parca conex si dispune si de o iesire unde poti atasa un voltmetru numericu realizat cu mmc7106 sau 7107, pentru indicarea temperaturii la care actioneaza releul si indica si temperatura pe senzorul termic. Daca esti interesat de ea posteaza si am sa fac o copie sa o pun aici.
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines