Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
Sign in to follow this  
adrian98

COndensatori electrolitici

Recommended Posts

Salut,as vrea sa stiu si eu care este pinul plus la un condensator electrolitic,cel scurt sau cel lung?

Share this post


Link to post
Share on other sites

cel lung iar pentru identificare este marcat pe exterior minusul

Share this post


Link to post
Share on other sites

cel lung iar pentru identificare este marcat pe exterior minusul

Cel lung e plus iar cel scurt e minus?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mai am si eu o intrebare despre condensatori.Am vazut condensatori electrolitici ce au specificata tensiunea de lucru in curent continuu. Dar nu ma prind care-i faza. Condensatorii astia nu rezista cu specificatia asta si in curent alternativ? Care e diferenta?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aveam impresia pana acum ca un condensator, cand nu este incarcat la maxim se comporta ca un sunt.Zilele trecute am pierdut un pariu.Un baiat mi-a legat in serie un condensator electrolitic de 390 uF cu un bec de 24V la o sursa de 24V. Becul nu s-a aprins, nici macar nu a palapait. Eu eram ferm convins ca becul se va aprinde in timp ce condensatorul va incepe sa se incarce, dar nu.De ce?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Condensatoarele electrolitice sunt polarizate, adica trebuie alimentate numai intr-un singur sens si niciodata tensiunea sa nu fie in sens invers. Semnul bornelor este marcat in diferite moduri, semnul minus tiparit pe capsula, semnul plus in relief pe carcasa de plastic, punct colorat pe borna plus, etc. Cand nu e clar identificarea bornelor trebuie facuta cu un miliampermetru in serie cu condensatorul si cu o sursa de cativa volti. Dupa incarcare ramane un curent de fuga. Daca sensul este cel corect curentul de fuga este foarte mic si scade in timp. Daca e invers curentul de fuga este mult mai mare si creste in timp.Exista, pentru utilizari speciale la 50 - 60 Hz, si condensatoare electrolitice pentru curent alternativ. Un asemenea condensator contine doua condensatoare electrolitice montate in opozitie. Se pot folosi doua condensatoare separate legate in opozitie. Capacitatea lor trebuie sa fie dubla, iar tensiunea tripla fata de valorile condensatorului ce rezulta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Multumesc pentru detalii dar.De ce in momentul in care am legat la o sursa de tensiune 24Vdc condensatorul electrolitic polarizat direct si in serie cu un bec de 24v, becul nu s-a aprins?In mod normal nu trebuia ca la alimentarea cu tensiune condensatorul sa inceapa sa se incarce iar becul sa inceapa sa lumineze?Multumesc

Share this post


Link to post
Share on other sites

Repetaţi experienţa utilizând de această dată un becavând un consum cât mai redus (ideal ar fi sub 100 mA)şi un electrolitic de cel puţin câteva mii de μF. Tensiuneasursei trebuie să fie egală cu cea nominală a becului, iarcondensatorul să aibă o tensiune de lucru cel puţin egalăcu cea a sursei.Nu aţi putut pune în evidenţă încălzirea filamentului datorităinerţiei termice prea mari a acestuia şi a constantei micide timp a grupului RC (rezistenţa foarte mică a filamentuluila rece, respectiv capacitatea prea redusă pe care prietenuldvs. a folosit-o, de numai 390 μF).Puteţi fi convins că în momentul conectării sursei (dacă acelcondensator nu era deja încărcat) prin circuit s-a stabilit uncurent, insuficient însă pentru a înroşi filamentul becului.Vă puteţi convinge de acest lucru intercalând în circuit unampermetru de curent continuu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Multumesc pentru raspuns. El ma inebunea ca, condensatoarele electrolitice sunt de curent continuu si nu lasa sa treaca componenta continua. Asta m-a ambitionat sa si fac pariul pt ca stiam teoretic ca un condensator se comporta ca un intrerupator inchis de cand incepe sa fie incarcat pana cand ajunge complet incarcat.Multumesc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

nu lasa sa treaca componenta continua... un condensator se comporta ca un intrerupator inchis de cand incepe sa fie incarcat pana cand ajunge complet incarcat.

Nu-s convins ca atunci cand un condensator are motive sa se incarce mai putem vorbi de curent continuu.In cazul descris de tine e vorba de un regim tranzitoriu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Curent continuu nu inseamna obligatoriu curent constant. Curentul este continuu daca nu-si schimba sensul (la incarcarea sau la descarcarea unui condensator) sau alternativ daca si-l schimba. Intr-un condensator curentul este tranzitoriu si alternativ, dar media curentului pe timp lung este zero. La electrolitici curentul este alternativ, dar tensiunea nu are voie sa-si schimbe sensul. Are o componenta continua si una, mai mica, alternativa. Inscriptia c.c. de pe condensatoare se refera de fapt la tensiune, nu la curent.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.