Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
Sign in to follow this  
user24

Lipsa backlit TV LCD - intrebare generala

Recommended Posts

Sper sa nu deranjez cu atatea treaduri incepute in aceeasi zi dar am vazut ca va pricepeti si mai am cateva intrebari la care as dori un raspuns.In cazul in care se constata ca defect lipsa backlit si sigurante sunt arse pe invertor care e cauza principala a aparitiei defectului. Doar un scurt pe placuta invertorului? subliniat de aceste sigurante care arata ca la un moment dat a avut loc o crestere a curentului dupa zona in care se afla montate sau se poate ca defectul sa se afle in alta parte(poate in sursa de alimentare). Ce ar trebui sa mai verific dupa ce identific si schimb componentele arse din invertor. Se poate sa-l pornesc si sa se arda iar sigurantele? Multumesc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Siguranta se arde cand consumul invertorului depaseste valoare asigurantei.In mod normal se intampla asta.In putine cazuri se duce aiurea si punand alta merge.Bine ar fi sa masori consumul invertorului sa vezi cat este.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Credeam ca e usor de reparat. Am schimbat un tranzistor defect care tinea in scurt invertorul dar se pare ca lampile nu vor sa se aprinda. Placa de baza scoate tensiunile ok. Incepand de la invertor e problema. Aveti idee ce ar mai putea fi??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ca sa porneasca un invertor are nevoie de alimentare si comanda de on care o priomeste din pl;aca de baza.Daca astea exista si nu porneste inseamna ca este defect.

Share this post


Link to post
Share on other sites

S-au ars sigurantele de pe invertor...deci prin zona asta e problema. Sper ca nu e un tub defect sau un transformator ca nu stiu cum se masoara.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu stiu cate tuburi are ,verifica toti tranzistorii finali pe fiecare tub ,de regula sant 2 finali ce se schimba impreuna(uneori nu obligatoriu).Tuburile nu au nimic.Cauta lipituri reci.Mai vedem.Daca un tub nu functioneaza asa face.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Amice , in orice depanare se incepe cu ... SURSA.

Abia dupa ce esti sigur ca tensiunile's OK si nu marite , treci mai departe.

Ori crezi ca tranzistorul a pocnit de nebun ?

Acum ,pentru a putea dezbate speta , este util sa trecem de la generalizari la ... concret.

Despre ce vorbim : tv lcd ... brand , model , sasiu , cod placa de baza , cod inverter ... ?

Discutand in ... general , poti avea : tensiuni marite , sau lipsa , descarcari la unul din CCFL_uri , traf cu spire in scurt , tranzistor schimbat cu un stift , perechea tranzistorului schimbat , defecta , un alt scurt in placa , lipsa comanda ON ....................

Asa ca ... treci la masuratori si informatii concrete.

Daca cereai aceste informatii la Sectiunea incepatorilor , fabulam pana dimineata , dar aici ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

OK. Sa va dau mai multe informatii.S-a verificat sursa, mb - okramane invertorul si lampile.Aici am 8 tuburi care se leaga prin 8 transformatoare, fiecare transformator e pilotat de 1 mosfet iar cei din capete de cate doi. Mi s-a ars un singur mosfet si amandoua sigurantele. Mosfetul e unul din cei doi de pe transformatorul cel mai din stanga care mai are unul geaman in partea cealalalta. Intrebarea mea e ce fac in continuare. Trebuie sa verific transformatoarele si lampile dar nu stiu cum. Semnalul de ON nu stiu ce e ala...dar tensiunile sunt corecte.La invertor nu am deocamdata acces...dar am LCD-ul cu lampile aferente. Deci intrebarea ar fi cum testez lampile sa stiu sigur daca unul dintre transformatoare e de vina.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Se ia (cumpara ) una bucata invertor extern si se testeaza lampile pe rand.Cat despre trafuri , se masoara ohmic valoarea infasurarilor si prin comparatie ... se afla daca unul este intrerupt sau cu spire in scurt."Semnalul" ON se identifica pe inverter prin aparitia unei tensiuni de 5V ce comanda pornirea lampilor.Pe inverter trebuie sa ai 3 tensiuni : tensiune alimentare lampi , uzual 12V, comanda ON , uzual 5V si reglajul de luminozitate 3-5V.Vorbesc la general , pentru ca tot nu ai dat date de identificare TV.Una este sa discuti pe o schema data si alta pe ... supozitii.Asa ca nu te astepta la un sprijin consistent in depanarea "sculei" .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Invertorul functioneaza corect, tensiunile sunt corecte, dar nu e semnal ON. Am atasat niste poze cu placa de baza si sursa.

post-75955-13982962105_thumb.jpg

post-75955-139829621069_thumb.jpg

post-75955-139829621081_thumb.jpg

post-75955-139829621093_thumb.jpg

post-75955-139829621101_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bravo. Ati cerut sa va dau mai multe detalii si acu nu mai raspundeti. Unde sa caut defectul pentru lipsa "semnal ON"? Aveti idee ce trebuie facut in continuare?..sau v-ati impotmolit si voi in propria teorie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.