Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
Sign in to follow this  
Mondan

Experienta voastra cu programele de simulare - utile ?

Recommended Posts

Ati reusit sa face montaje mai intai intr-un program de simulare si apoi sa le puteti in practica fara nicio modificare si sa fiti multumiti de ele ?Ar fi mai simplu cu un program de simulare: nu cumperi/arzi atatea piese. Dupa ce ai terminat de facut schema in programul de simulare, comanzi exact acele pises si... gata merge!Cum e din experienta voastra ?! :sparge:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mda...am folosit "Circuit Wizard 1.15". Am copiat un proiect de pe net, un generator de impulsuri ceva mai complex cu 3 integrate 555 care nicidecum nu vroia sa functioneze, apoi am pus totul in acest program conform schemei si am reusit sa depistez eroarea si sa i-l fac sa mearga, mai mult, mi-am facut si cablajul necesar. Eu zic ca e bun la nivel de incepator. Bine'nteles, un electronist mai avansat va folosi Eagle, presupun. Dar eu nu am avut nevoie pana acum si sincer sa fiu nici macar nu stiu sa lucrez cu el si nici nu am incercat. Asa ca la nivelul meu de hoby, este suficient Circuit Wizard si ma declar multumit de ce am facut cu el pana acum.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Un simulator nu poate ( si nici nu ar trebui sa poata ) sa iti proiecteze un circuit cap-coada, nu ar trebui sa inlocuiasca munca intelectuala deoarece el se foloseste de situatiile ideeale, sunt multi factori pe care nu-i reproduce. Eu folosesc Multisim-11 si sunt multumit de el, il folosesc de obicei pentru a-mi confirma unele teorii, pentru a confirma sau infirma functionalitatea unui circuit pe care l-am proiectat anterior, sa testez diferite configuratii de compensari, uneori si pentru a simula la cerere diferite scheme de amplificatoare... etc... dar niciodata nu il las pe el sa imi faca mie munca, de obicei doar imi confirma ceea ce eu stiam/banuiam deja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu sunt pentru or contra, dar un guru al electronicii zicea “A soldering iron is my Spice.” Era unul dintre electronistii anilor de glorie, cu mult, mult umor.

 

Merita citit: 

http://electronicdesign.com/analog/what-s-all-spicey-stuff-anyhow-part-i

http://electronicdesign.com/analog/what-s-all-spicey-stuff-anyhow-part-ii

http://electronicdesign.com/analog/whats-all-spicey-stuff-anyhow-part-iii

http://electronicdesign.com/analog/whats-all-spicey-stuff-anyhow-part-iv

 

LE: vad ca numai primul link e vazut ca link, restul trebuie copiate si puse in bara de adrese. 

Edited by thunderer

Share this post


Link to post
Share on other sites

In mod sigur spunea asta intr-un context anume.

 

Simularile sunt f utile sa iti faci o idee despre ceea ce vrei sa faci si sa verifici niste aspecte la nivel principial, fara sa iti pierzi vremea cu munci necalificate.

Dupa ce incerci si compari mai multe variante, alegi ce e mai bun si testezi practic, unde te lovesti de al doilea set de probleme. 

Evident, sta in experienta utilizatorului sa simuleze doar ce e esential, fara sa scape din vedere aspecte importante.

Ca orice scula, simulatorul trebuie folosit in mod corect, el nu gandeste pentru tine. Daca simulezi prostii, rezultatele vor fi la randul lor niste prostii inutile.

 

Evident ca sunt si cei care stramba din nas, dar in general acestia sunt cei care nu stapanesc deloc aceste programe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bob a scris primul lui post in anii 80. Accesul la un computer si puterea de invatare (circulatia informatiei) erau mult reduse fata de azi. Ceea ce el reprosa Spice-ului era calitatea modelelor folosite si idealizarea componentelor.

 

Un profesor ne zicea deseori o vorba: gunoi la intrare, gunoi la iesire. Facea referinta la stapanirea teoriei inainte sa treci la simulari a caror rezultate se poate sa nu le intelegi. Ai zis si tu acelsi lucru.

 

Postul meu de mai sus era mai mult umoristic.

 

Evident, in ziua de azi programele sunt foarte evoluate si realiste. Sunt un utilizator de PTW SKM (calcule de puteri, curenti de scurtcircuit si altele - legate de sisteme de CC si CA) la munca.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Adrian-Lucian Airinei

Micro-Cap ar fi o varianta simpatica pentru cei care vor sa simuleze circuitele proiectate in CA si CC, cu diferite optiuni si o multitudine de variabile care pot fi introduse in simulare precum timp, frecventa, amplitudine, si multe altele. Citirea manualului sau a sectiunii "Help" a programului ar fi recomandata deoarece la inceput iti va da batai mari de cap analiza in Transient (in functie de timp) daca nu stii care sunt nodurile circuitului, lucru care poate fi aflat prin simpla apasare a unui buton. A ajuns la versiunea 11 si este oferit gratuit sub forma demo fiind limitat la maxim 50 de componente pe ecran.

De altfel, daca vrei sa economisesti un banut si sa eviti achizitionarea unui osciloscop, atunci Electronics Workbench (sau Multisim SAU Ultisim - nu mai sunt la curent cu ce distributii sunt actuale) ofera simularea printr-un osciloscop virtual a circuitelor proiectate in acelasi program. E mult mai dotat decat Micro-Cap, dar stiu ca trebuie cumparat, asta daca nu ai o alta alternativa de a face rost de el.

:limb:

Edited by Adrian-Lucian Airinei

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.