Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
Sign in to follow this  
bmw530xd

Amplificator audio - nelamuriri

Recommended Posts

Postez alaturat un link catre un amplificator pe care l-am realizat mai mult de curiozitate.

 

http://www.diyaudiotr.com/proje/darling ... lifikator/

 

Montajul este functional, se aude ok, dar nu am avut de unde sa-l alimentez corespunzator (a fost alimentat la +/- 30Vcc), si intreb: legat de cei 100/150W cat scrie ca "scoate" - alimentat corespunzator chiar poate debita acea putere sau...?

Mentionez ca am folosit MJ 4032/4035 in loc de tip142/147.

post-59304-139829610477_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Buna!Topologia acestui amplificator a starnit discutii aprinse pe forum acu multi ani. Este...topologia de baza a unui amplificator audio, adica chel, diferential intrare, VAS si etaj final. In loc de sursa de curent are un banal rezistor, nu are oglinda de curent in diferential, nici o sursa de curent decenta pentru VAS. Functioneaza fara probleme. Noi folosisem BDX66/67 ca finali in capsula TO3. Alimentat la +/-30V scoti 70W/4 ohmi maxim. La +/-45V se duce linistit in 100W in 8 ohmi, insa nu se recomanda sarcinile de 4 ohmi la tensiunea aia, finalii nu vor reusi sa disipe caldura.Din pura curiozitate: la volum foarte mic nu distorsioneaza? Cele doua diode nu reusesc sa deschida Darlington-urile suficient.Mare atentie cu scurturile pe iesire! Nu are protectie. Si, sa nu-l legi niciodata direct la iesirea placii de sunet! Vei plange dupa placa. Foloseste macar un potentiomentru inaintea intrarii amplificatorului.Bafta!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ai o intarziere de cel putin 20 de ani !Acum 20 ... 30 de ani pasionatii/constructorii de la Casa Pionierului acest amplificator il "manufacturau" cand vroiau sa faca un amplificator home made.Cauta si vei gasi tone de discutii despre acest amplificator , asa cum a zis si colegul de mai sus .....On topic : s-a discutat mult cat poti scoate cu doar o pereche de tranzistori finali , chiar DJLECO a avut la un moment dat un thread cu diferite teste .Din motive de siguranta , SOA , fiabilitate , nu chiar crede ce se spune pe internet .Sau fa teste singur si vei constata cat scoate si cat tine in timp la putere maxima .O regula de bun simt spune ca pe termen indelungat sa nu depasesti jumatete din puterea maxima disipata de capsula la 25de grade Celsius....dar esti liber sa incerci , de ce nu ....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cica cel mai simplu radio se poate face cu o dioda infipta intr-un cartof :rade: Mai are rost sa facem montaje rudimentare in zilele noastre ?Pacat de tranzistorii aia darlington care pot fi folositi in alte aplicatii mult mai serioase

Share this post


Link to post
Share on other sites

salut mai ai cumva din intamplare schema cablajului pcb? am vazut ca e veche postarea dar am zis sa intreb

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niste imagini cu "proiectul"(nu-i realizat de mine)...

post-48314-139829611279_thumb.jpg

post-48314-139829611292_thumb.jpg

post-48314-139829611306_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Iar a aparut nazbatia asta la iveala.Alegeti cea mai cretina si simpla schema doar ca va e lene sa lipiti trei piese in plus.Poi lm3886 e parfum pe langa asta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Salut, nu mai am schema, dar gasesti ceva pe linkul ala.Am ales schema in functie de ce am avut prin casa, in functie de posib. materiale etc etc...am intrebat ca na...de-aia e forum, sa intrebi, sa discuti, si daca cei care stiu mai mult decat altii (eventual asa au "iesit") isi folosesc talentul in alte discutii decat cele la subiect, n-au decat sa ma scuipe in c..r de la 2 mm, cu "bunavointa dansilor cu tot".PS Se aude clar la volum redusPS 2 Daca aveam treaba cu circuitul LM 3886 intrebam ceva de el...:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bun, deci ce a fost de spus s-a cam spus.Inchidem subiectul sa nu iti dai prea multe aere.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.