Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
Sign in to follow this  
maricelTECUCI

test acasa contor electric

Recommended Posts

o intrebare cu un bec contorul se invirte exemplu 1 turatie 60 secunde dar cu doua becuri de aceiasi rezistenta de aceiasi putere 60 w 20 secunde teoretic ar trebui 30 secunde care este explicatia ca in cazul acesta la 1000 2000 de w ajungem sai inbogatim pe altii ps dar sintem in romania dar toti romanii sint fraieri

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pai nu vedeti cum e cu contoarele astea.Ei le schimba si tot ei le si verifica(daca le verifica)Eu cred ca acestea ar trebui verificate de un laborator de metrologie in cazul in care clientul are dubii.Doar n-o sa loveasca firma in in ea insusi..Dvs. sunteti de alta parere?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Probeaza cu toti consumatorii decuplati inclusiv frigiderul, scoate din priza orice e in standby, TV, PC, etc. Alimenteaza un consumator cu putere cunoscuta si verificata, nu te baza pe eticheta, multe puteri sunt ,,umflate" pentru marketing, timp de o ora si vezi daca contorul arata un consum corect. Exemplu, un resou de 1000W alimentat o ora, va consuma fix 1kWh. Daca contorul arata mai mult, fa o sesizare la CEZ si cere inlocuirea contorului.Dar te avertizez, daca nu e asa, vei plati manopera de verificare a contorului !. Asigura-te ca e ca tine.Prietenii stiu de ce !

Share this post


Link to post
Share on other sites

Contoarele pentru energie electrica sunt (actualmente) fie electromecanice (alea vechi, cu disc), fie electronice (in zona mea orice manevra de inlocuire inseamna instalare de electronic).La cel electromecanic, prin principiul lui de constructie e aproape imposibil sa indice in plus (a nu se uita ca orice aparat are o anumita toleranta, insa acesta e destul de mica, de ordinul a 1-2%). Si nu uitati ca aparatele elctromecanice au si un prag de sensibilitate, adica un minim sub care nu inregistreaza (pentru contoarele casnice cred ca e vorba de 5-20W, ca pe vremuri, radioul cu tranzistori functiona "gratis" (atat un VEF cu alimentator construit cat si un Gloria, bineinteles nu pus sa urle la maxim; contorul nu se misca daca era NUMAI radioul in priza).La cele electronice e posibil sa fie coborit pragul mai jos (desi traductorul de curent e uzual rezistiv si are valoarea destul de mica, iar circuitul de intrare nu poate fi excesiv de sensibil, sa nu se strice prea usor la tranzitoriile pe retea).In plus, e bine sa nu luati "de buna" puterea de pe eticheta aparatului (masurati intotdeauna tensiune/curent/rezistenta cu un aparat cat de cat verificat metrologic) cum a spus si colegul de mai sus.Din modestele mele cunostinte, reclamatiile de genul "contorul arata mai mult decat se consuma" NU se solutioneaza "favorabil"; chestia cu furatul e valabila mai degraba invers (in general consumatorul incearca tot felul de "giumbuslucuri" pentru a "fenta" contorul). Distribuitorul (cu care venim in contact in calitate de consumator) are inclus in pretul energiei un procentaj destul de consistent de pierderi, incat nu e cazul sa se faca "de cacao" umbland cu contoare masluite spre avantajul lor.Succes!

Share this post


Link to post
Share on other sites

. Exemplu, un resou de 1000W alimentat o ora, va consuma fix 1kWh.

la pastele cailor ai sa vezi asta pe contor :da fa experimentul si mai vorbim

Share this post


Link to post
Share on other sites

Contoarele electromecanice (cele cu disc) au clasa de precizie 2 adica 2% din valoarea inregistrata deci la un consum de 1000 Wh (1kWh) ar putea inregistra intre 980 si 1020 Wh.Un lucru pe care nu-l inteleg este faptul ca am vazut contoare electronice cu aceasi clasa de precizie (2) deci , dupa parerea mea , singurul avantaj al acestor contoare ar fi o durata de viata mai lunga , adunand asta cu pretul , mai mare , si cu faptul ca societate de distributie a energiei electrice schimba contoarele destul de des nu vad ce beneficiu are consumatorul.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Contoarele nu sunt schimbate spre beneficiul consumatorului, doar pentru protectia intereselor CEZ.Cele vechi erau mai vulnerabile la fraudare, cele noi sunt mai sigure. Pentru ei.

Share this post


Link to post
Share on other sites

clasa de precizie 2 adica 2% din valoarea inregistrata

E o confuzie, clasa de precizie nu este egală cu eroareaabsolută, ci cu cea relativă admisibilă din valoarea maximăa unei mărimi măsurate de un aparat (exprimată în procente).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Verificarea se face simplu... Se scoate tot din priza timp de o ora si se numara rotatiile facute de "disc" la cele mecanice sau numarul de pulsuri la cele electronice. Asta este valarea de referinta a consumatorilor existenti si care nu sunt deconectati (sonerie electronica, etc.). Apoi se foloseste metoda descrisa mai sus, cu resoul / plita de 100W (1kW) si se repeta numararea. Daca se incadreaza in cei 2,5% (atat are precizia unul mecanic) e ok, masoara bine. Daca nu ma insel cei de la electrica "se deranjeaza" doar daca eroarea depaseste 10%.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Acum se gasesc destul de ieftin, prize cu contor de energie, am comandat la miva..rom una la 54 lei cu transport cu tot. Indica tensiunea, curentul, binenteles puterea, cos de fi, se poate seta sa memoreze consumul pe zi/saptamana/luna si e un accesoriu foarte necesar pentru a optimiza consumul diverselor electrocasnice de prin casa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Exista contoare modulare, arata exact ca o siguranta automata si ocupa acelasi spatiu in tablou. Va puteti monta unul in panoul de sigurante si asa veti putea monitoriza consumul.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Si eu recomand montarea unui contor suplimentar dar bineinteles ceva de calitate cu certificat de calibrare nu orice chinezism pt a putea verifica daca cel de la electrica este in parametrii.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Contoarele monofazate pentru uzul consumatorilor casnici sunt reglate in asa fel incat sa indice mai mult decat consumul real, pur rezistiv. Este normal asta, fiind vorba de curent alternativ, unde exista pe langa componenta activa, si una reactiva, care trebuie platita de cineva in speta de consumatorul casnic. La bransamentele industriale(trifazice) exista un contor pt. energia activa, plus un alt contor pentru cea reactiva.Daca conectati la reteaua casnica un consumator pur rezistiv care absoarbe fix 1000W, contorul va inregistra minim 1100W, in ideea ca un consumator inductiv de uz casnic nu poate avea un cosinus fi mai mare de 0,9(de fapt, drossele din instalatiile de iluminat fluorescent au doar 0,5...).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.