Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Modificare alimentare amplificator


Recommended Posts

Am o mica problema cu un amplificator AKAI AM55, adica fara volum se aude foarte incet un bazait de la filtraj insuficient. Am studiat schema si am intrat putin in ceata, adica am observat ca etajul final se alimenteaza separat cu +/- 56 V si are ca filtraj 8200uf (linia rosie din schema) dar etajul de intrare (driver) se alimenteaza cu 50V +/- dar din alta sectiune (linia albastra ) aici am vazut ca redresarea e tare precara, adica doar o dioda si un condensator de 470uf la 86V, de aici banuiesc ca sunt probleme.

De ce nu s-a optat ca etajul de intrare sa se alimenteze tot din tensiunea care alimenteaza finalii ? Daca in loc de alimentarea separata a etajului de intrare, alimentez cum am desenat cu galben in schema are ceva ? cu portocaliu am desenat traseul anulat.

 

Schema originala : http://elektrotanya.com/akai_am-35_55_6 ... nload.html

 

 

 

Posted Image

Link to comment
  • Replies 8
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Rămîn teoretic doar cîţiva volţi ptr stabilizatoare, mai simplu e să renunţi la ele, dacă cei +/-56V ai finalului nu sînt mai mulţi în realitate. Poţi să faci redresarea cu punte şi cu cond mai mari ca valoare. Ce cîştigi într-o variantă, pierzi în cealaltă.

Link to comment

Eu incerc sa fac modificarea, in principiu nu vad vreo problema ! Varianta sa schimb condensatorii de 470uf cade, costa prea mult doi condensatori de 10.000uf la 100V plus gabarit, fata de varianta cu schimbarea alimentarii.Adevarul e ca nu il inteleg pe fabricant de ce s-a chinuit sa faca trasformator cu inca o bobina de 2 X 50V, cata sarma risipita !!

Link to comment

Ce sa zic, doi conzi de firma la asemenea calibru se apropie de 100 lei lejer. Daca poti spune ca sunt "zgarcit" doar pentru ca intre varianta care costa 0 lei si alta care costa 100 lei o aleg pe cea mai ieftina, pai atunci sunt.Apropo, ce te face sa crezi ca varianta aleasa de mine nu e un lucru facut bine ?

Link to comment

Incredibil ce prosti au fost inginerii aia care au proiectat schema..sa prapadeasca ei atata sarma in plus pe transformator,si inca degeaba. Revenind cu picioarele pe pamant,tot ce trebuie sa faci prima oara e sa verifici condensatorii de filtraj,inclusiv pe cei de 470uf.Si apoi verificat dupa lipituri reci,sa separi etajul de putere de preamp,sa verifici tensiunile sa corespunda cu schema,etc. Tu modificarea poti sa o faci,dar iti recomand sa o faci in asa fel incat sa poti revenii rapid la initial,fara a defrisa de piese...

Link to comment

Nu am catalogat ca fiind "prosti" inginerii, dar ma rog fiecare scrie ce vrea.Modificarea asta pentru mine are doua sensuri;1. Sa folosesc doar un filtraj2. Sa schimb transformatorul cu unul toroidal de 500VA (pe care il am), ce are el acum mai mult de 150VA nu are, acel transformator are doar infasurarea de putere 2X40V si as mai bobina doar infasurarea de 2X18V, pe cea de 2X50V nu as mai face-o.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines