Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Adrian Luben -Masa de expunere UV cu TIMER LCD "low-cost"


Adrian Luben

Recommended Posts

Intr-adevar, majoritatea dintre noi avem nevoie de o masa de expunere complexa, iar in cele din urma finalizam o masa care are 2 neoane 1 balast si ca temporizator ne uitam la ceas si speram sa ne aducem aminte sa oprim expunerea la timp(cateva minute in plus la expunere si cablajele isi pierd din calitate). Lipsa unei astfel de mese este datorata costului extrem de ridicat.

Asadar am gandit mici idei simple, ieftine, dar foarte utile.

 

De curand mi-am propus sa realizez o masa de expunere UV complexa, cu temporizator cu afisaj,dar totodata sa aloc un buget mic, si astfel mi-a venit ideea sa utilizez ca temporizator un calculator(de la 3,9 lei) ce prezinta si un temporizator si evident ecran LCD. Astfel temporizarea de face digital din 3 SW-uri, foarte usor. Pe LCD se poate vedea in permanenta timpul ramas expunerii.

Evident mai trebuie facute mici modificari:

-trebuie "adaptat" un releu la buzzerul temporizatorului(care avertizeaza sonor cand timpul programat s-a scurs si astfel intrerupe alimentarea tuburilor UV)

-tastatura se va inlocui cu 5 sw-uri(push-butoane)

 

Va voi prezenta pe parcurs schemele electronice, de conexiuni, poze si toate informatiile necesare PENTRU A-SI CONSTRUI FIECARE propria masa de expunere UV, ieftina, sigura si temporizata cu afisaj. Momentan fac testele necesare.

Desigur se poate realiza si cu microcontroller, dar costul este mult mai mare si nu toata lumea dispune de un programator si experienta in domeniu.

 

Respectivul proiect pune accent pe temporizatorul foarte ieftin, care l-am adaptat la o masa de expunere pt. a rezulta un proiect util si accesibil tuturor.

 

Cat despre autenticitatea ideii este 100% creatie proprie.

Voi posta si restul cand termin testarile, intre timp raspund la intrebari.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 88
  • Created
  • Last Reply

Reformulez avantajele folosirii respectivului temporizator intr-un mod "punctat" :<> temporizare digitala cu posibilitatea visionarii valorii prestabilite pe LCD<> avertizare acustica la "scurgerea" timpului prestabilit cat si decuplarea lampilor UV<> afisarea pe LCD in timp real a timpului ramas<> timp maxim temporizare: 99 ore 59 minute 59 secunde <> timp minim temporizre: 1 secunda<> precizie: 1 secunda<> pret foarte redus 3,9 (ron) temporizatorul (1-2 ron pt. realizarea interfetei pt. releu si montarea sw-urilor)

Link to comment
Share on other sites

Imi cer scuze pt. scrisul care nu a aparut, il repostez:

 

pt. poza P07-26-06_11.53[1] :

 

"Aici am utilizat 6 tuburi UV de 9W (puteti folosi si altceva sau alte tipuri, eu am adoptat o metoda "profesionala", tuburile le puteti procura de la mine) Puteti utiliza numai 2 tuburi, spre exemplu, dar trebuie plasate la distanta ceva mai mare de cablaj, aprox. 10cm pt un eventual cablaj de dimendiuni mai mari dar astfel creste timpul de expunere si scade calitatea cablajului (SI ATUNCI : CE DAI PE MERE IEI PE PERE si nu se merita deloc!!!). Scannerul mi-a oferit posibilitatea de a le plasa la max 4 cm iar cele 6 tuburi imi ofera o radiatie uniforma pe o latime maxima de 22cm de cablaj."

 

 

pt. poza P07-26-06_12.00 :

 

"Cum stiti foarte bine ca procurarea unui balast de 9 W (sau 18 W) e dificila, si destul de scumpa (balast+starter) asa ca am optat pt. balasturi electronice obtinute de la becurile "economice" de 15W, fiind mai ieftine (3 lei buc.), (nu va faceti probleme in legatura cu puterea mai mare de 9W, am constatat ca intensitatea luminoasa are aceeasi putere ca in cazul utilizarii vechii metode balast(9W)+starter) . La "urma urmei" am prezentat o idee, voi puteti sa abordati propriile idei..."

Link to comment
Share on other sites

Guest dorin_s

poti da detalii-unde ai gasit tuburile la acest pret,timp de expunere,daca lucrezi cu cablaj pozitiv sau negativ...

Link to comment
Share on other sites

Tuburile sunt produse de firma VITO avand codul T5 BLB 8W(sau9W), eu le-am procurat de la un magazin specializat in spoturi de iluminat din Tg.-Jiu, jud. Gorj. In privinta timpului de expunere am experimentat numai cu 2 tuburi si am constatat ca trebuie cam 10 min expunere la o distanta de aprox 8 cm de cablaj cu fotorezist pozitiv (procurat de la firme on-line sub denumirea de Laminat Fibra de sticla fotorezistent pozitiv gasesti la capodimonte), la developare am folosit soda caustica (cam jumatate de lingurita rasa la 500 ml apa) iar la corodare clorura ferica.

 

O sa experimentez si la masa de expunere actuala cu 6 tuburi (n-am finalizat-o inca) si o sa postez rezultatele (insotine de poze) imediat ce termin de facut testele si o sa prezint un tutorial complet despre realizarea cablajelor in care o sa precizez cantitatile exacte de substanta.

Link to comment
Share on other sites

In continuare cateva detalii constructive pentru a obtine un design spectaculos...

 

In curand si schemele si instructiunile necesare.

Multi dintre voi isi doresc f. mult sa-si realizeze propria masa de expunere profesionala si de aceea va voi ajuta cu multa incurajare. Astept orice intrebare... :smt003

Link to comment
Share on other sites

Foarte interesant postul tau. Si fara sa fie complicat. In schimb este foarte practic. Bafta!Acum intrebare: sa presupunem ca nu am scanner defect. Cutie imi fac, nu-i problema. Trebuie vreun geam anume? Sticle obisnuita absoarbe ultravioletele? Cat de mult?Multumesc.

Link to comment
Share on other sites

Evident cei care nu dispun de un scanner pot foarte usor sa isi faca o cutie. In privinta geamului cititi textul urmator si veti intelege foarte usor:

 

Pentru inceput cateva indicatii ale unor specialisti in domeniu care au determinat interactiunea radiatiilor UV cu sticla obisnuita cat si cu alte medii de propagare.

Respectivele detalii le-am tradus din engleza pentru toata lumea sa inteleaga si sa acorde atentie (fiindca am observat ca sunt multe idei preconcepute gresit)

 

Radiatia ultra-violeta este divizata in cateva categorii bazate pe efectul fiziologic:

 

UVA (near UV) 315 - 400 nm (radiatii UV "apropiate")

UVB (middle UV) 280 - 315 nm (radiatii UV "de mijloc")

UVC (far UV) 180 - 280 nm (radiatii UV "departate")

 

Radiatiile cu lungimea de unda de la 10nm la 180nm se refera uneori la radiatia in vid sau radiatie UV extrema. Aceste radiatii se propaga numai in vid si astfel studiile sunt mai putin importante pt.noi.

 

Propritatile absorbante importante ale radiatiilor UV sunt dupa cum urmeaza:

 

- radiatiile UVA se propaga usor prin aer si sticla (incluzand si pe cea obisnuita). Acestea penetreaza epiderma si mediul ocular anterior(retina) de aceea e strict sa purtam ochelari de protectie sau sa ne ferim sa privim direct in radiatia UV fara protectie!!!

- radiatiile UVB si UVC se propaga prin aer si prin qurtz dar sunt absorbite de sticla obisnuita. Absorbtia acestor lungimi de unda (nm) de catre stratul de ozon al atmosferei superioare este motivul pentru care la suprafata Pamantului nu mai ajung radiatiile cu lungimile de unda sub 320 nm, ele fiind deviate aproape in intregine. Radiatia UV cu lungimea de unda mai mica de 315 nm este absorbita in primul rand de cornee si de tesutul epitelial.

 

La tuburile mele UV producatorul Vito specifica lungimea de unda 365nm fapt ce le incadreaza in categoria de radiatie UVA(cum de altfel majoritatea acestor tuburi se incadreaza), radiatie care se propaga cu usurinta prin sticla normala si astfel am rezolvat misterul "Radiatia UV trece sau nu prin sticla?", DECI PUTETI FOLOSI CU INCREDERE STICLA NORMALA atat timp cat va incadrati in domeniul respectiv (320-400 nm)

 

INCA 2 MICI SFATURI FOARTE IMPORTANTE:

 

1. Cum am specificat mai sus radiatia UV distruge retina, chiar daca lampa are numi 9W, NU PRIVITI DIRECT IN RADIATIE, aceste tuburi sunt asemanatoare cu cele utilizate in DISCO si de aceea ma deranjeaza foarte tare indiferenta celor care le folosesc pentru distractie publica, asa ca nu priviti nici in lampile UV din disco fiindca sunt la fel de PERICULOASE!!!

 

2. Un mic sfat practiv: Pentru a pune in evidenta radiatia UV puteti folosi o bacnota, astfel intre tubul UV si bacnota introduceti sticla si va veti convinge ca nu opreste radiatia UV. Bacnota are cateva inscrisuri fluorescente care reies in evidenta prin radiere cu UV, se observa usor...

 

Daca aveti intrebari, raspund cu multa placere... :smt039

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
Guest gabitzzup

Foarte interesant . Am inceput si eu constructia unei unitati dar m-am blocat la timer LCD si modificarile care trebuie facute la ceas.Sunt incepator in ale electronicii si as dori daca se poate sa imi pui pe forum o schema cu modificarea completa pana se ajunge la produsul final.Multumesc Anticipat !

Link to comment
Share on other sites

Pentru cei care au probleme cu LCD-ul, puteti incerca construirea unui afisor cu segmente si pic 16f84, care poate fi inlocuit cu un 16f628, care este de 2 ori mai ieftin decat 16f84.

AICI gasiti toate informatiile necesare.

 

 

Scuze ca m-am bagat peste proiectul tau Adrian

Link to comment
Share on other sites

Din motive de simplitate am optat pt o tastatura cu push-butoane. In capac am facut un decupaj pt ea. Deasupra am lipit o folie autocolanta scoasa la imprimanta. Recomandare: lipiti pe folie o fasie de scotch lat pt. a nu se sterge tonerul si a fi lavabila.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.




×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines