Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
Sign in to follow this  
Megawatt

Defect la TV Daewoo CP 520A

Recommended Posts

Va salut, Am un TV Daewoo, sasiu CP 520A. Pornea cu imaginea comprimata si distorsionata pe orizontala, fara sunet si fara sa afiseze OSD. Ca si cum tensiunile din sursa ar fi fost foarte mici. Am vrut sa masor tensiunea de 114V iar cand am pus testerul de la AVO-metru pe pinul chopper-ului imaginea si-a revenit si mergea perfect, cu sunet , schimbari de canale, etc. Am ridicat vertical cablajul sa masor din nou tensiunile iar imaginea a inceput sa se distorsioneze (ceva in genul cursei inverse, dubluri si contrast scazut). Am pus testerul sa masor tensiunea de 114V (dupa dioda D820) si...a murit de tot. Acum led-ul sta aprins pe verde tot timpul dar nu mai porneste. Tensiunea de 114V este 160V. Nu cred ca este voba de un contact imperfect deoarece l-am "pipait" pe toata portiunea de inalta si joasa.Ma poate ajuta cineva, va rog frumos? Daca se poate si o schema? Orice ajutor este binevenit si apreciat.Va multumesc!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Guest

Uite schema:

http://www.eserviceinfo.com/downloadsm/ ... abeli.html

 

Schimba conzi electrolitici din sursa, BO, semiconductori de pe U1, apoi masoara U1, cu finalul lini(Q401) scos din montaj si bec sau alt consumator(rezistenta de putere) montat intre colector si emitorul finalului linii.

De asemenea verifica iesirea HOUT de la pinul 62 al multifunctionalului la tranzistorul driver linii (Q402)-trafo driver-final linii si filtrajul pe alimentarea acestui etaj (C401).

 

PS: U1 la acest sasiu e de 140v nu de 114v asa cum ai zis tu.

Iar ca sa masori tensiunea principala scoasa de o sursa in comutatie, nu masori niciodata direct pe pinii trafo chopper - acolo ai o tensiune in impulsuri, testerul se pune dupa dioda de redresare (testerul rosu), in cazul tau nodul format din D820,C820,C813 iar testerul negru il conectezi la masa din secundar, bineinteles testerul pe scala de cc-tensiune continuua!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Am schimbat conzii din sursa (doi de 10 mf/50V), diodele sunt bune. Am scos final linii si am pus un bec. Becul se aprinde intermitent (insotit si de pacanituri intermitente) cand pornesc TV.

Share this post


Link to post
Share on other sites

In primar sant 300 si de volti pe condi mare?!?! Celelalte tensiuni secundare apar si sant si ele cu ''pacanituri''(oscileaza) ?!?

Share this post


Link to post
Share on other sites

@dan cond - Nu, scurt nu am facut sigur. Am vrut sa masor tensiunea de 114V (asa scrie pe cablaj), cineva de aici mi-a spus ca sunt 140V. Stiam ca sa masor de pe dioda, nu pe chopper dar "mi-a plecat" mana pe lipitura de la chopper. In acel moment si-a revenit si mergea ceas. @BUGHIU - pe cond-ul mare am 320Vpe main, nu mai am 114V, ci 45V (cu becul palpaind). celelalte sunt zeroAm downloadat schema acum si intradevar U1 este de 143V dar pe cablaj scrie 114V.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pai daca celelalte sunt 0V(desi nu prea cred )atunci ai ars ceva acolo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ai dreptate @dan cod, nu sunt zero. M-am grabit cu raspunsul. Voi fi mai atent pe viitor.Tensiunile sunt:U1 - 44-46Vcea de 11.5V - 5.8Vcea de 8V - 3.8Vcea de14.5V - 6VCu final linii scos si bec pe E si C.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

Eu ti-am zis ce scrie pe schema, U1=140vAici e si vina ta pentru ca n-ai specificat modelul si diagonala tubului.Acum vad, pe pdf, sunt mai multe scheme pentru diferite diagonale, U1=117v sau U1=132v sau U1=140v.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@cata82, scuze, am specificat sasiul CP520A.Modelul este DTC-21Y2S cu diagonala de 51cm. Eu am acum 114V dupa D820 in loc de 117V.Am mai sapat si am gasit intr-o revista Depanatorul o observatie a domnului Badila referitoare la sursele cu F6653, cu care sunt echipate sasiele CP 185M si CP520. Nu pornesc in sarcina directa. Am facut strap pe joctiunea E-C al Q809, am alimentat iar dupa 2-3 sec. am conectat becul(cu final linii scos). Sursa a pornit. Tensiunile sunt bune. Totusi pe C805 am 325V in loc de 300 iar pe pinul 3 al F6653 am peste 290V. E normal? Finalul de linii l-am masurat iar pe jonctiunea B-E am 98 Ohmi in ambele sensuri. E busit. Ramane sa schimb toti conzii din secundar, pe toate barele de alimentare, finalul de linii si sa ii fac o proba. Trebuie sa mai iau ceva in calcul inainte de a pune un final de linii nou? Din experienta voastra mai trebuie schimbat ceva ca sa evit arderea lui?Multumesc tuturor.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ce tensiune este la retea?deposibil mai mult de 220V de aceaea ai pe Condul mare atat.Ce final linii este ala?poate are rezistenta BE di de aceea masoara asa.Nu prea am gasit final linii defecta BE.In general se duce C-E.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Acum am masurat tensiunea in retea si este 238V. Finalul de linii e un D2578. Din datasheet se vede o rezistenta incorporata intre B-E.

Share this post


Link to post
Share on other sites

De aceea e mare 300V ca e mare reteaua.Posibil ca acel transistor sa fie ok.C-E e bun?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Astazi am reusit sa il pornesc. O face cu ceva intarziere, are rastru redus pe orizontala cam cu 5-6cm de fiecare parte si uneori ii apare cursa inversa in partea de sus. Nu raspunde la telecomanda, se simte ceva dar nu face nici o comanda. Sa fie si memoria de vina?Nu i-am schimbat inca conzii de pe barele de tensiune. Trebuie sa ii cumpar.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.