Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Problema mare cu IPA 800

LUCI

Recommended Posts

Am cumaparat de la cineva de pe forum un IPA 800(sau AV 800) sub forma de KIT),l-am montat si dupa vreo 3 melodii s-a ars(au puscat ambele sigurante e pe alimentare).L-am trimis inapoi la pesoana de la care l-am luat(cica avea vreo 5 finali arsi si ceva prefinali),si surpriza dupa 20 de secunde de functionare sa ars din nou aceleasi simptome.Eu nu am masurat nimic pe montaj si nu am reglat nimic deoarece asa mia spus cel de la care l-am cumparat.Acum io zic ca nu are roat sa il mai trimit inapoi si o sa incerc o depanare cu ajutorul vostru.Sa va zic ce am facut am un traf de 1.5Kw.Dupa redresare si filtrare am o tensiune cuprinsa intre 89-92 V pe ramura.Deci sa nu se inteleaga ca am tensiune diferita pe ramuri,ci variaza in functie de tensiunea de pe retea in diferite momente ale zilei.Eu ce m-am gandit,sa masor finali sa dau jos pe cei arsi si sa pun in functiune aplifu cu un numar mai mic de perechi de finali.Si sa masor diferite tensiuni pe montaj sa vad ce nu e in regula de se arde.Acum am nevoie de ajutorul vostru in a afla ce tensiuni sa masor.Am si schema dupa care a fost facut.Dar nu sunt sigur ca s-au respectat tranzistorii din etajul prefinal,probabil sunt ceva echivalenti.Ma mai intereseaza cum pot pune montajul in functiune fara sa pun in pericol finali(ceva rezistente pe alimentare sau ceva de genu) care e caderea de tensiune(curentul de mers in gol) de pe rezistentele de vataj.Sper sa ma jutati ca trebuie sa ii dau cumva de capat

• Replies 33
  • Created
  • Last Reply

Eu cred ca ar trebui sa mai scoti din spirele traf-ului, si sa ajungi la o tensiune de alimentare mai mica daca nu vrei sa te mai distrezi cu alti bani pentru finali (un ipa400 se alimenteaza la 2x70 volti cc insa duce si pana la 84V, adica 60 volti in ca, ipa800 nu am gasit inca pe net)

Mai cauta,tensiunea e buna,cea recomandata e de Holton e de 2*90 in sarcina,eu nu am depasit niciodata 2*92 in gol in deneral sta la 2*90,5 in gol.Nu tensiunea e problema.Ci montajul.Astept ceva sfaturi de la mari mesteri.Ce sa masor mai exact pe el.In specil curentu de mers in gol,si ce rezistente sa pun pe alimentare pana testez ca sa nu fiu stresat.Si inca o chestie cum sa masor mai exact mosfetii din etajul final

Un osciloscop te-ar ajuta mult acum, bagi semnal de o anumita frecventa si il vizualizezi dupa fiecare final. Ai mai putea sa ii masori si altfel, scotandu-i din circuit (sau nu) insa nu pot sa iti spun cum pt ca nu am nii cea mai mica idee, nelucrand cu mos pana acum

• 2 weeks later...

Incearca sa micsorezi tensiunea de alimentare...si sa vezi cum se comporta amplifu...lasa-l sa mearga un pic,poate observi ceva care se poate preveni la o tensiune mai mica decat la 90V.Stiu ca nu e cea mai buna metoda dar la mine merge intotdeauna+sigurante pe ramurile de alimentare sau rezistente.Lasa numai un rand de finali si micsoreaza alimentarea...Bafta :smt006

Sa va spun ce am mai facut.Am lasat un singur rand de finali.Problema mare e ca se aude naspa.Adica curentul de mers in gol e zero pe un final si la o caloare mica pe celalat.Dar nu se modifica daca rotesc semireglabilu ,in nici o directie nu apare nici o modificare.In schimb daca rotesc semireglabilu se modifica tensiunea sursa grila.care variaza intre 1.83 -3,80V din Dataseet finali se deschid l;a o tensiune cuprinsa intre 2 si 4V.Dar nu inteleg de ce nu se modifica caderea de tensiune de pe rezistentele de vataj,unde ar trebui sa vad curentul de mers in gol.Help pls

Cred ca ai o problema de la superdioda...verifica si tu BD-ul ala de pe superdioda...sa fie asezat corect...Ai cumva si un zgomot de fond (destul de puternic)???Zine si noua ce tranzistori ai folosit in etajul prefinal.Verifica cablajul,daca ai schema.Bafta

Montajul l-am cumparat gata facut de cineva.Prefinali sunt irfp 600 si ceva si complementaru ma gandesc.Superdioda ar putea avea ceva?Si daca da nu am cum sa o masor deoarece nu are nici un indicativ pe ia(cred ca scrie un K si mai ceva) si daca nu stiu nimic de ia nu am cum sa o masor.Nu am nici un zgomot de fond.

eu nu gsesc nimic irfp600 ...nu cred ca te-ai uitat bine si totusi daca e irfp nu sunt mosuri??...si eu stiu ca etajul prefinal e facut cu tranzistori.Inseamna ca e modificat greu montajul pe acolo.Superdioda e un tranzistor BD139 cred (ca nu stiu pe unde e schema sa ma uit) ,un NPN, poti sa-l verifici cu aparatul de masura fara sa-l dai jos din montaj...si cel mai important e sa te uiti daca are conexiunile corecte pe cablaj.Eu stiu ca daca e inversat C cu E amplifu suna distorsionat, incet si cu un zgomot de fond. :smt003 bafta

K am sa ma uit mai atent pe acolo dar nu azi ca sunt la lucru si nu am cum.Oricum ms pt ajutor tinem legatura.(si fiti atenti cand cumparati de pe forum ca nu se stie niciodata ce tzeapa luati.)

in scema atasata de tine din semireglabil pleca un mosfet,irf 610,cu rol de superdioda cred.Ca e prins pe radiator.Dar acesta la mine nu e mosfet ci e un bipolar nu stiu de care ca nu are nici un indicativ pe el dar e bipolar ca l-am masurat ca pe un bipolar si e bun.Incep sa cred ca sunt greseli majore in scema.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines