Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
Sign in to follow this  
Shotokn

Problema Pioneer gm-3000

Recommended Posts

Inainte de toate vreau sa imi cer scuze daca am postat in zona gresita, si rog un moderator sa mute topicul in aria corespunzatoare.Am gasit printre lucrurile vechi de la tara un amplificator auto Pioneer GM-3000. 75w x 4/ 150w x 2 plus un buton de comutare 4/2 ohmi (ceva ce nu am mai vazut la nici un amplificator). Am decis sa ii dau o sansa sa il montez pe masina pentru alimentarea boxelor din usi. Pentru intrare el foloseste o mufa DIN (5 pini). Am achizitionat o mufa DIN -> 2 RCA. Pe consola se afla un reglabil cu 3 nivele (2ch/3ch/4ch) cand comut de pe unu pe altul se aude in amplificator ca un clicket de intrerupator se intrerupe sunetul iar apoi clicketul si sunetul revine in canalele care sunt selectate. TOate bune si frumoase sunet impecabil am observat ca din mufa DIN iese putin fum. Am inchis tot circuitul, iar acum cand pornesc statia nu se aude sunetul, dar daca schimb de pe 2 pe 3 sau 4 canale se aude "clickul de intrerupator din statie" sunetul se aude in boxe pentru 2 secunde apoi iar se aude clickul si sunetul nu se mai aude, schimb iar se aude 2 secunde iar dispare :cry: Chiar as dori sa ma indrume cineva sa pot face ceva, nu sunt omu care sa investeasca in statii, vreau doar ceva mai bun decat ampliful casetofonului. Daca va este de ajutor pot posta poze cu privire la circuite carcasa toate..Va multumesc anticipat si ma bucur ca am intrat in aceasta comunitate!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fumul acela pe care l-ati observat ar sugera supraincalzirea sau chiar distrugerea ( arderea ) unei anumite componente, posibil semiconductor, nu ati specificat daca ati deschis sau nu carcasa astfel incat presupunand ca raspunsul este nu atunci as sugera sa o faceti si sa inspectati vizual cu atentie de unde a aparut acel fum, ar trebui sa observati vre-un semiconductor cu capsula sparta sau crapata sau vre-o rezistenta innegrita. Eventual postati o poza cu interiorul, comportamentul sugereaza interventia unei protectii cu releu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Daca a iesit fum din mufa DIN de semnal, inseamna ca ai avut bucla de masa cu impedanta mai mica decit contactul electric al bornei MINUS, a amplificatorului sau a sursei de semnal.

Unul dintre cele 2 componente, nu au legatura corecta la borna de minus, ori sursa de semnal, ori amplificatorul.

 

Atit amplificatorul cit si sursa de semnal se leaga cu MINUSUL pe minusul bornei acumulatorului, cit mai aproape de borna (preferabil DIRECT pe ea), iar plusurile asemeni, la borna + evident prin sigurante calibrate corespunzator pentru consumul aparatului respectiv.

 

DE EVITAT, luarea "masei" sau a minusului de alimentare, de pe CAROSERIA masinii, este cea mai proasta solutie!

 

Paraziti, zgomot de acceleratie (alternator) in boxe, etc etc etc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

da, cred ca sa intamplat ceva de genu deoarece nu se auzea bn in difuzoare si cand am scos rca-urile sa le inversez si a ramas doar 1 rca conectat atunci a iesit fumul (cred ca a ramas doar + de pe rca ramanand fara masa) ori doar a fost o coincidenta sa iasa exact atunci.Presupunand ca a fost asta stii ce componenta s-ar fi putut arde? am sa revin cu poze asupra placiiL.E. am desfacut carcasa dar dupa cum se vede slabe sanse sa rezolv EU ceva. PLacile sunt puse fata in fata ca un dreptunghi si lipite intre ele cu fludor de o rama de aluminiu afara se vad doar piciorusele iar componentele sunt inchise in "cutie". Pentru a ajunge la ele trebuie sa dau toate punctele de fludor jos ce tine placile de rama.Eu zic ca ar fi mai bine sa merg la un electrician, dar multi spun ca,costa destul de mult o astfel de reparatie + ca s-ar putea sa schimbe piesele originale cu unele mai proaste (zvonuri).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.