Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
Sign in to follow this  
MazyMan

Laptop Ars ( identificare piesa ) !

Recommended Posts

Salut, am un laptop ADVENT 7203 care din s-a ars. In timpul functionarii, pur si simplu s-a stins fara nici-un zgomot sau flama. L-am desfacut si langa mufa de alimantare am gasit o mica piesa care nu o cunosc. E crapata si cand il alimentez fara sa apas butonul power scoate niste scantei exact sub piesa.Am pus multimetru pe piesa si imi da continuitate pe piesa defecta, restul pieselor de pe langa ea le-am masurat si toate sunt in parametrii normali. Ce tip de piesa si ce valoarea are ??? ( eu cred ca e un condensator ceramic ).

post-12887-139829598724_thumb.jpg

post-12887-139829598736_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Este un condensator ceramic, in prima faza poti sa pornesti fara el sa vezi daca doar asta era problema.

Share this post


Link to post
Share on other sites

nu stiu ce valoare are ...dar si eu cred ca e un condensator ...trebuie dezlipit de acolo si vazut daca nu cumva terminalele acestui cond face scurt cu un cablaj(traseu) alaturat (sau care este sub aceasta piesa) sigur aceasta nu trebuie sa aiba rezistenta (mai ales una mica ca valoare ) :da

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cu piesa pe placa nu porneste, fara piesa nu as incerca. As vrea inainte sa-l duc la service. La ce pret o fi un asemenea condensator si unde as putea gasii ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

condensatorul nu cred sa fie problema ...(din punct de vedere ...pret) dar manopera s-ar putea sa fie mult mai mare (tot ca pret) :dans: bineanteles daca e defect numai acel cond si nu sa mai ars si altceva??!de multe ori un defect care pare simplu la prima vedere e foarte complicat ...sper ca la dvs sa nu fie asa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Din ce m-am documentat pare sa fie un condensator SMD. Am o intrebare de incepator.Exemplu: Daca condensaturul o fi de 50 Vcc si 220 nF si eu pun unul de 63Vcc si 400nF sau mai mic de 40 nF. Ce se poate intampla daca nu gasesc valoare respectiva a originalului si pun unu la intamplare ca din exemplu dat?

Share this post


Link to post
Share on other sites

dupa parerea mea laptopul ar trebui sa porneasca cu acel cond eliminat de pe placa ...si cum am zis trebuie vazut daca nu cumva traseele de acolo sunt intrerupte...daca da...e posibil sa aveti probleme mai grave...mai greu de rezolvat de cineva care nu are sculele si experienta necesare...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Din ce m-am documentat pare sa fie un condensator SMD. Am o intrebare de incepator.

Daca tii la lepter du-l in service.

Share this post


Link to post
Share on other sites

acel condesator sa deteriorat...dupa parerea mea.... de la caldura, dupa cum se observa in fotografie, poate el era defect de la inceput, poate sa defectat putin la lipire si in timp sa distrus deoarece in timul functionarii sa incalzit din ce in ce mai tare, acum vezi ce continuitate ai la el.....daca aparatul iti tine o continuitate constanta...adica daca nu isi modifica valoarea in urmatoarele secunde de cand pui testerele si are rezistena 0 e clar ca e in scurt si indiferent el trebuie scos indiferent. Dupa pornesti si vezi macar daca primeste curent si da semne de viata, daca da, pentru orice eventualitate il stingi rapid si pui altul...acum problema este valoarea! trebuie sa cauti traseele si vezi exact ce rol are in circuit acel condesator ca daca e de pe alimentare atunci daca pui de 470nf ( ca exemplu) in loc de o alta valoare mai mica, nu ar trebui sa fie o problema!Un condesator din ala e ieftin poate nici 1 leu dar poti gasi pealte placi daca ai la dispozitie! La service manopera e mult prea scumpa pentru un amarat de condesator din ala(asta daca intradevar va fi de la el) Daca laptopul nu porneste nici cu el el schimbat si nici fara pai atunci....trebuie service neaparat!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Multumesc de raspuns. l-am indepartat acel condensator si a pornit dar nu afiseaza nimic.... urmeaza sa verific restul pieselor sa vad starea lor. Multumesc tuturor de raspuns. revin ....Am revenit .... Am reusit sa-l pornesc.Merge perfect, exact ca inainte. Singura problema e ca nu recunoaste bateria si n-o incarca. Daca bateria e incarcata el porneste si merge dar nu incarca. si beculetul indicator de baterie de la laptop acum imi licare portocaliu.Momentan o sa-l las aprins toata noaptea si o sa-l pun la treaba, maine o sa ma duc la magazin cu piesa dezlipita si sa vad ce poate sa-mi dea in loc. MULTUMESC .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pune un condensator in locul celui scos...! ATENTIE! daca are bateria ceva poate sa se incalzeasca ecesiv si daca e si cu litiu ion atunci e problema ca poate lua foc....poate e o problema de la baterie si de aia sa dus condesatorul ala.... trebuie examinat bine circuitul cu acel condesator sa vezi CE ROL ARE EL IN CIRCUITUL DIN CARE L-AI SCOS!Eventual masoara sa vezi daca bateria primeste curent de la laptop!

Share this post


Link to post
Share on other sites

N-are leg condesatorul cu incarcarea el ca piesa in sine. Mai degraba la cum arata cablajul acolo s-a exfoliat sandwich-ul. Trebuie vazut trecerile din sandwich in care strat din cele 32848124834 de zeci pe care le are s-a intrerupt si dupa aia trasa o sarma pe dinafara. Cam de negasit intreruperea la nivel de amator. Fiind o bara mare de 19v cred ca in circuitul de incarcare nu-i ajunge tensiunea mare sau chiar in baterie si degeaba comanda incarcarea pentru ca lipseste cine sa bage tensiune in ea.In rest functioneaza normal si fara aiureala aia de SMD.

Share this post


Link to post
Share on other sites

MazyMan ti-am spus ca va merge fara acel condensator, daca stiai tu mai bine nu trebuia sa mai ceri sfaturi. Bine ca l-ai scos pana la urma si nu te-ai dus la service, se bucurau baietii aia de cateva sute de lei petru condensatorul tau.

 

Prima data cauta sa vezi care e controllerul pentru incarcare, cauti datasheet la el ca sa iei schema si te apuci de verificat.

 

Dupa ce faci problema cu bateria cauti din recuperari alt condensator asemanator, acesta nu are o valoare critica, este doar de filtraj, probabil are 1-10uF.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.