Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
Sign in to follow this  
corneliu01

alimentatoare 9V... cum functioneaza?

Recommended Posts

Buna ziua!in ultima sapt imi bat capul cu o problema nemaintalnita.am o orga (de cantat nu de lumini), la care nu am alimentator. Scrie pe ea ca la priza le alimenteaza prin alimentator 9V DC 850mA. Am un am alimentator de la un aparat de 9V si 800mA... cu ala merge perfect. Dar ca sa nu il tot mut:1. am cumparat unul de 9V si 1000mA (ca asa am gasit)... foarte ciudat e ca ala nu merge la nici unul din alea doua aparate, desi pe multimetru imi arata ca are tensiune la iesire (in gol scoate vreo 12V). (o banda de 30 led-uri o poate alimenta).2. Azi am cumparat un altul... tot 9V, 2A, dar e in comutatie (ca sa nu depaseaca 9V), dar supriza e ca nici cu acesta nu merge nici unul din cele 2 aparate (si acesta e in stare sa aprinda banda de leduri).Am nev de un alimentator de 9V cu exact 800mA cu transformator si redresare prin diode? sau cum face ca unul din cele doua sa functioneaze?multumesc anticipat

Share this post


Link to post
Share on other sites

Orga cere un alimentator de 9V si 850mA, deci in ceea ce priveste curentul trebuie sa te asiguri ca ai minim 850mA, daca tu ii dai 1A sau 2A nu-i nici o problema, orga va consuma atat cat ii trebuie. In ceea ce priveste tensiunea ar trebui sa te asiguri ca ai chiar 9V pe alimentator, nu 12 sau alta tensiune in gol, desi ma indoiesc ca este cazul totusi se poate ca orga sa nu fie de acord cu o tensiune mai mare, in cel mai rau caz un traf de 12-15Vca @1A, o punte redresoare si un condensator electrolitic de sa zicem 4,7m, apoi un LM7809 ar trebui sa rezolve fara probleme treaba.

 

In cazul celor 2 alimentatoare despre care zici ca nu functioneaza, eu as vede 2 posibile motive:

 

-Fie curentul nu este cel inscris ( mai mic ) astfel incat in sarcina tensiunea scade prea mult;

-Fie sunt mai mult de 9V si orga ar putea avea un soi de protectie la supratensiune, desi mai degraba cred ca ar avea stabilizator ( nu cunosc, nu am umblat in asa ceva, doar imi dau cu presupusul ).

Share this post


Link to post
Share on other sites

la varianta ca ar putea avea protectie la supratensiune, m-am gandit si eu...dar, si celalalt "de rezerva" cu care am zis ca merge, in gol scoate ~10.5 si max 800mA (mai putin decat necesar)cel in comutatie 9.3V (mult mai aproapiat de necesar)... de ce nu-l "suporta"?La varianta cu 7809 m-am gandit si eu... alimentatoarele standard (cu tranf in interior, nu electronice) nu au punte de diode si condensator? si sa-i pun in ext un LM7809?Ma gandeam sa fac asta la cel de 1A.

Share this post


Link to post
Share on other sites

mai exista varianta ca polaritatea sa nu fie cea corecta. :sparge:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Si atunci de ce imi merg ledurile? si alea sunt conditionate de polaritate.Plus ca la multimetru cu sonda "+" in mufa si cea de "-" pe exteriorul ei, tensiunea e pozitiva nu negativa. deci polaritatea e asa cum o cere. + in mijloc, si - afara.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Majoritatea alimentatoarelor au mufele standardizate in ceea ce priveste polaritatea, deci la fel si cu consumatorii, astfel incat ma indoiesc sa fie cazul de polaritate inversata.Verifica la cel functional atunci cand orga este alimentata si pornita ce tensiune exista pe acel alimentator in sarcina, apoi verifica pe cel de 1A cu o sarcina rezistiva de ~0,8A pana unde scade tensiunea.

Share this post


Link to post
Share on other sites

poate pinul central din orga nu este suficient de gros sa faca contact cu gaura din mufa. incearca cu mufa originala si alimentatoarele cumparate.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Extraordinar.....Deci nu-mi dau seama cum am reusit... dar..costi002 ai dreptate... deci cel functional are polaritatea inversata.. nu stiu cum nu am observat la masurare... si nici nu stiam ca exista asa ceva.Acum am vrut sa fac masuratorile mentionate de marian, m-am uitat mai atent la ele sa vad poate imi vine vreun duh de inspiratie.Asta era. Am pus o alta mufa, inversand polaritatea si merge acum.multumesc de ajutor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu sint decit 2 posibilitati la o mufa de alimentare ... nu exista standardizare , Sony e un exemplu ... are ambele variante , am gasit si la Fluke ... e bine de verificat , de multe ori nu se intimpla nimic rau , dar am vazut si consumatori " prajiti " , si nu erau ieftini .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Majoritatea orgilor au in centru minusul (de fapt inca nu am intalnit una cu plusul pe mijloc).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Majoritatea orgilor au in centru minusul (de fapt inca nu am intalnit una cu plusul pe mijloc).

pai eu nu stiam detaliul acesta... de fapt pana acum nu prea am vazut consumaptori cu polaritatea mufei inversata.Acum imi dau seama ca butonul (de inversare polaritate) ala switch de la alimentatoarele cu tens reglabila de la 3 la 12 are si el un rol.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Am zis deja ca nu am umblat cu asa ceva si ca doar imi dadeam cu presupusul in ceea ce priveste functionalitatea orgilor, este eroarea mea, propria afirmatie in legatura cu indoiala ca polaritatea inversata ar putea fi vinovata, si mi-o asum. Cat despre chestia cu standardizarea mufelor, nu vreau sa sde inteleaga ca as generaliza, insa am intalnit multe, foarte multe mufe in aceeasi polaritate deci un motiv tre evident sa fie dar pana la urma nici macar asta nu mai conteaza, important este ca atunci cand alimentezi ceva pentru prima oara te uiti de 2-3 ori la eventualele mufe, masori si iar verifici cu atentie deoarece o eroare din asta mica si foarte usor de facut te poate costa dureros de mult.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.