Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
Sign in to follow this  
ioan_s

tensiune pe leduri

Recommended Posts

Buna, as vrea sa stiu ce tensiune trebuie sa aiba ledurile rosii, albastre, galbene si verzi.Multumesc de raspuns.

Share this post


Link to post
Share on other sites

de regula cam 3 Vcc si un curent de max. 20 mA. cel mai important este curentul care trece prin led care trebuie limitat printr-o rezistenta serie calculata in functie de tensiunea la cere alinentezi in asa fel sa nu depasesti valoarea maxima.

Share this post


Link to post
Share on other sites

eu vroiam sa pun 2 leduri in serie (de culori diferite) alimentate la 3V ambele, fara alta rezistanta, doar cu un intrerupator... dar se pare ca nu merge pentru toate culorile...

Share this post


Link to post
Share on other sites

merge dar le pui in paralel, nu in serie, si eventual inseriate cu o rezistenta de 68 -100 ohmi, dar cred ca ar merge fara probleme si direct.

Share this post


Link to post
Share on other sites

daca alimentezi la 3 v nu ai nevoie de nicio rezistenta in serie, de unde si pana unde rezistorul serie limiteaza curentul? - legea lui Kirchhoff - Poti sa ai 3 v si 100 A ca led-ul va absorbi 10-20 ma pana se va descarca bateria fara sa ai probleme. Led-urile albe pot fi alimentate la 4,5 v si dau o lumina mai puternica insa au si o viata mai scurta, LED-urile de putere pot fi montate pe radiatoare si suporta mai bine supratensiunile.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ledurile au nevoie de curent limitat la circa 20mA cele uzuale. rosii, verzi, galbene, albastre.Tensiunea de aprindere difera dupa culoare, cele rosii sunt mai sensibile si pot avea de la 1,6Vcele verzi au in jurul a 1,8-2V iar cele albastre si albe cam 3-3,3V. Dar toate, fara exceptie au nevoie de limitarea curentului, altfel tind sa se ambaleze termic si caderea de tensiune pe jonctiune scade, curentul tinzand sa creasca. Deci puneti rezistente de limitare, chiar la valori mai mici ale tensiunii, daca vreti sa reziste ledurile.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ledul este pana la urma o dioda care evident are un Vf anume, adica pentru a conduce are nevoie de o anumita tensiune de polarizare, pentru orice Vf exista si un corespondent al curentului si daca ne uitam spre exemplu la un grafic al banalei 1N4148 se poate observa asta:Deci pentru o anumita tensiune Vf exista neaparat si un curent, daca spre exemplu ai o sursa de tensiune constanta ajustata la fix 0,5V atunci scurtcircuitarea ei cu o dioda 1N4148 nu aduce nimic interesant, dioda nu are suficienta tensiune incat sa se deschida deci curentul condus va fi destul de mic indiferent de capabilitatile sursei, daca sursa de tensiune este reglata la 0,8V atunci din grafic se poate observa ca si nume curentul este de aproximativ 20mA deci doar atat conduce dioda indiferent cat poate livra sursa de tensiune.Ei bine ceva similar se intampla si la leduri, au nevoie de o anumita tensiune pentru a conduce un anumit curent, daca tensiunea de alimentare este prea mica atunci acesta va sta stins, daca tensiunea de alimentare este fix cat are el nevoie atunci ledul se va aprinde si in conditiile in care acea tensiune provine de la o sursa constanta curentul nu are importanta si nu trebuie limitat, devreme ce tensiunea este in limite acceptabile pentru led curentul condus va fi acceptabil. Insa daca tensiunea creste atunci este nevoie de rezistenta balast, aceasta limiteaza curentul cu care este ledul alimentat prin intermediul diferentei dintre ce da sursa de tensiune si caderea de pe led ( V/R=I ), iata niste imagini:Dupa cum se poate observa modificarea valorii rezistentei provoaca o modificare a tensiunii de pe led destul de mica, aproape insignifianta, in schimb provoaca o modificare a curentului esentiala pentru buna functionare a ledului, astfel se alege luminozitatea ledului.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.