Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
leo 17

aparat de sudura home made

Recommended Posts

Cu tola obisnuita nu merge, puterea va fi limitata la circa 900W. Ar trebui tola de inalta permeabilitate.Care se gaseste doar in aparatele de sudura din comert.Mai ales cele chinezesti sau de alta provenienta, de mici dimensiuni. Am unul cu sectiunea miezului de 26cm patrati si sudeaza si cu 3,25mm.Binenteles are racire fortata si protectie termica pe bobinaj, ca mai toate cele de acum.Dar tolele sunt din aliaj cu mare permeabilitate. In cazul tau ar trebui o sectiune minima de 40cm patrati, folosind tola obisnuita.

Link to comment
Share on other sites

Confirm cele spuse de colegul-validae- in timp am bobinat mai multe transformatoare pe diferite tole pot spune ca pentru 2,5 mm ca sa sudezi decent ai nevoie de cam 40 cm/p sectiunea miezului,daca bobinezi pe tor circular la acesta sectiune merge pana la electrod de 3,25 .

Link to comment
Share on other sites

azi am facut rost de tole ferosiliciu de la un fost transformator de sudura sectiunea e de 56cm patrati ma puteti ajuta cu un calcul pt primar [o sa pun conductor de 2,5 brut] si sec nu stiu ce sa pun ,nu am la dispozitie platband.

Link to comment
Share on other sites

Daca tolele sunt in stare buna, cu lacul intact, se poate utiliza formula de calcul 45/S pentru aflarea numarului de spire pe volt. In cazul tau, 45/56=0,8 Pentru primarul la 220V trebuie 0,8 x 220 = 176Practic, trebuie facute mai multe prize pe bobinajul primar, pentru a putea regla tensiunea in secundar, si implicit curentul de sudura. Se porneste de la o priza calculata pentru o tensiune mai mica de 220V, pentru cazul ca avem o retea slaba. De exemplu pentru 200V vom avea 200 x 0,8 = 160 spire.Vei incepe bobinarea infasurarii primare si cand ajungi la 160 de spire, scoti o priza, dupa care continui bobinajul pana la 176 de spire, scoti iar o priza, si continui cu bobinajul adaugand acum cate 8 spire si asa mai departe pana cand o sa ai 5-6 prize de reglaj pe primar. Curentul maxim il vei avea alimentand transformatorul intre borna de inceput a bobinajului si borna de la 160 spire. Curentul minim va fi intre borna de inceput si ultima priza de reglaj, fiindca numarul de spire mai multe decat cele necesare la 220V vor cauza scaderea tensiunii in secundar. Pentru secundar ai nevoie de o tensiune de maximum 48 de volti, dar sectiunea conductorului trebuie sa fie corespunzatoare curentilor care ajung pana la 180-200A. Deci ai nevoie de 48 x 0,8 = 38 spire aproximativ. Materialul recomandabil este bara de cupru de 7x3mm minimum, sau conductor rotund de 5mm diametru. Poti folosi bare recuperate de la alte transformatoare arse, curatind izolatia arsa si reizoland bara prin bandajare cu banda de bumbac sau fibra de sticla.Se poate folosi si conductor de aluminiu cu sectiunea necesara. In primar sarma de cupru de 2,5 mm diametru e buna, dar sa nu fie izolata cu plastic ca se va topi si va face scurtcircuit in scurt timp. Daca ai conductor CuEm e bun, daca nu ai decat conductor izolat pentru instalatii electrice, dezizoleaza-l pe toata lungimea si bandajeaza-l cu banda alba de bumbac sau fibra de sticla.Izolarea trebuie facuta cu atentie, astfel incat la banda de izolat sa se petreaca minim 5 mm peste cea de dinainte. Sper ca te-ai referit la diametrul conductorului brut, nu la sectiunea lui, fiindca 2,5mm sectiune are un conductor de de 1,8mm diametru. Bobinajul primar ar trebui sa aiba diametrul minim de 2mm (fara izolatie).Daca nu ai conductor cu sectiunea potrivita, poti pune in paralel doua sau mai multe cu sectiune mai mica, si sa obtii sectiunea necesara. Acestea trebuiesc asezate cu grija ,sa nu se produca incalecarea repetata a conductorilor, si straturile de spire sa fie uniforme, fara denivelari.Trebuie bobinat strans, altfel spirele vor vibra si izolatia se distruge cauzand scurtcircuite.

Link to comment
Share on other sites

multumiri pt sfaturi.se poate folosi pt secundar conductor flexibil[litat] de 3mm[fara izolatie] in doua paralel bobinate

Toate trafurile facute de mine aveau conductor multifilar de 16 su 25 mmp la care dadeam jos izolatia de pvc si izolam cu banda alba de bumbac.Cu 16 mmp mergeau bine cu electrod de 2,5 si cu 25 mmp pentru electrod de 3,25.
Link to comment
Share on other sites

un mic sfat am un tor de 30 cm[este un stator de motor electric] in sectiunea miezului si vreau sa fac un mic aparat de sudura din el pt primar conductor de 2,5 [mai multe sarme in paralel] intrebarea e ,pt sec pot pune mai multe sarme cu diferite diametre pt min 5 mm

Link to comment
Share on other sites

pt sec pot pune mai multe sarme cu diferite diametre pt min 5 mm

Suma lor trebuie sa fie peste 16 mmp si sa bobinezi cu toate odata.La un traf facut mai demult am pus in secundar 10 fire multifilare VLPY de 2,5 mmp dar acolo am avut loc suficient in fereastra .De obicei bobinam trafuri pe 40-50 cmp si in primar puneam conductor de 2,5mmp si in secundar de 16mmp,mergeau bine cu electrozi de 2,5 dar atat.
Link to comment
Share on other sites

mai am o intrebare pt sectiunea unui conductor de 1mm ce intensitate obtin,am o carte ''caledoscop audio ''de george oprescu din 1982 pt constructia transformatoarelor la sec cu 1mm ies 3 amp,pe net am gasit ca obtin 8 amp.sunt nedumerit poate ma ajutati va rog

Link to comment
Share on other sites

Curentul suportat de un conductor de bobinaj (densitatea de curent) se alege in functie de durata functionarii si de posibilitatea de racire a bobinajului.Uzual, pentru dispozitive cu functionare continua si fara ventilatie (bobine cu numar mare de spire si straturi de izolatie suplimentara) se foloseste densitatea de 2A/mm2 pana la 2,5A/mm2. In cazul transformatoarelor de sudura, functionarea este intermitenta, cu pauze, iar racirea este mai buna, avand mai putine spire si cu posibilitatea de ventilare fortata (se foloseste frecvent la aparatele de sudura actuale) iar densitatea de curent poate ajunge la 4A/mm2 sau chiar mai mult pentru bobinajul secundar.

Link to comment
Share on other sites

Aveti in poza atasata toate datele pt. un traf de sudura care functioneaza cu electrozi pana la 2,5 mm. Functioneaza si cu electrozi de 3,25 mm, dar se incalzeste (daca sunt pauze mari nu-i bai). Schema aceasta a circulat prin Bucuresti, in mileniul trecut, si s-au facut sute de bucati. Pt. casa este excelent, industrial nu face fata.

Miez;

1=200 buc;

2=400 buc;

3=200 buc;

4=400 buc.

Sectiunea miezului=28 cmp

Se recomanda impregnarea bobinelor.

Strangerea se facea cu un jug de textolit de 15-20 mm grosime.

Pt. colegul cu statorul de motor-poti folosi pt. tor, aceleasi date de bobinaj, cu observatia sa nu bobinezi secundarul peste primar (bobinezi intr-o parte primarul si diametral opus secundarul).

http://i43.tinypic.com/ajxi5w

Spor la facut trafo sudura

PS-nu incercati pe tole C-core pt. ca nu functioneaza

Link to comment
Share on other sites

Ma scuzati in primul rand, am cateva intrebari.Am un tor ,precizez nu este un stator de electromotor,sunt fasii de tole lipite una langa alta,cu diametrul exterior 34 cm,iar diametrul interior 24 cm,inaltimea de 12cm,vreau sa stiu cati cm patrati are,cate spire pe volt i-mi trebuiesc,vreau sa-mi spuneti la ce spira sa scot prize mediane in bobina primar sa pot suda cu electrozi de 2 mm pana la 4 mm ,am un comutator cu 6 pozitii,conductorul emailat pentru bobina primar va fi de 1,5 mm diametrul ,3 fire in paralel,pentru bobina secundar am platbanda de 10 mm latime si 3 mm grosime,va rog sa-mi spune-ti cum este m-ai bine sa bobinez, bobina primar pe o jumatate de tor si bobina secundar pe cealalta jumatate de tor,as vrea sa impart bobina primar in 2 infasurari si bobina secundar in 2 infasurari . Va multumesc,poate cineva se va gasi ,sa ma ajute.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines