Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
Sign in to follow this  
Kostas1

Depanare radioreceptor Dana MOT-728

Recommended Posts

Buna ziua!Am achizitionat din targul de vechituri aparatul de radio sus-mentionat. Nu mergea si am descoperit ca era ars amplificatorul audio, respectiv circuitul integrat UL-1490N. Deoarece nu se mai fabrica, am facut o mica adaptare si am folosit circuitul TDA 7052. Aparatul a mers excelent ...cateva zile. Are acum un defect tare ciudat: conectez aparatul la tensiune, se aude cateva secunde perfect, pe orice lungime de unda si la volum maxim. Dupa cateva secunde sunetul se atenueaza treptat si nu se mai aude nimic (in difuzor se aude un fasait deci merge integratul). Daca il las vreo 5-10 minute si il conectez din nou, face la fel. In schimb daca il conectez din nou imediat dupa ce l-am oprit, nu se mai aude nimic. Sa fie oare vreun condensator? De mentionat ca i-am schimbat toti electroliticii de la bun inceput.Pe de alta parte am si schema de pe internet, dar nu are pe ea tensiuni de control, asa ca nu stiu ce sa masor.Ma poate ajuta cineva?Va multumesc anticipat!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Buna ziua1Si multumesc de raspuns! Initial ii pusesem o mufa jack si il alimentam cu orice alimentator care scotea 6 V.Ulterior am pus un traf+redresor stabilizat (tranzistor+Zenner) in locasul de la baterii. Nu cred ca alimentarea e de vina, edoarece:1) am masurat-o si are 6 V cand aparatul are acel defect2) i-am montat aparatului un mic LED care se aprinde cand pornesc aparatul, si care sta aprins si cand se manifesta defectul.In ce priveste schema, asa e, pe aceea o am si eu. In ea se pot observa puncte de masura (PP1, PP2, etc), dar care nu au si valorile de tensiune care trebuie masurate. Asa ca nu imi e de folos prea mult.Deci...astept in continuare solutii.Va multumesc!

Share this post


Link to post
Share on other sites

In schema ,este o dioda BAP812,stabilizeaza o tensiune de referinta de 2-2,2V,care este folosita la polarizarea bazelor tranzistorilor.Deci cu radioreceptorul pornit trebuie da ai pe dioda intre 2 si 2,2volti.Intre baza si emitor la fiecare tranzistor trebuie sa ai 0,6--0,7V.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Buna ziua! se aude cateva secunde perfect, pe orice lungime de unda si la volum maxim. Dupa cateva secunde sunetul se atenueaza treptat si nu se mai aude nimic (in difuzor se aude un fasait deci merge integratul). Daca il las vreo 5-10 minute si il conectez din nou, face la fel. In schimb daca il conectez din nou imediat dupa ce l-am oprit, nu se mai aude nimic.!

Daca potentiometrul de volum nu regleaza volumul,zici ca se aude la maxim apoi scade lent este posibil ca defecul sa fie de la aplificatorul cu TDA7052.Vezi daca se incinge.Conecteaza-l imediat ce nu se mai aude si vezi daca poti controla fasaitul,zgomotul amplificatorului cu potentiometru de volum.Daca nu are efect reglarea volumului,daca se incalzeste tare TDA-ul,trebuie sa construiesti amplificator audio.

Share this post


Link to post
Share on other sites

e posibil ca legatura de "masa"(-) a potentiometrului de volum sa fie intrerupta....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.