Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Guest linuxian

montaj LED-uri IR

Recommended Posts

Guest linuxian

Salutare tuturor!

Ma poate ajuta cineva cu un montaj: as vrea sa alimentez 4 LED-uri IR 940nm la o baterie de 3,7V (cum sunt cele de Nokia de exemplu).Problema e ca nu am nici cea mai mica idee cum vin legate,in serie sau in paralel si nici ce componente aditionale imi trebuiesc...presupun ca am nevoie de o dioda si o rezistenta.O schema m-ar ajuta teribil de mult si eventual valorile pieselor care trebuiesc folosite.Mentionez ca am nevoie de acest montaj pentru o camera de supraveghere si as vrea ca LED-urile sa functioneze cca. 2-3 ore.

Conform datasheet-ului,LED-urile mele sunt de tip SMD (http://www.optosupply.com/UploadFile/PDF/osi5las1c1a.pdf )

Va multumesc!

Link to comment
Share on other sites

Daca ma iau dupa datasheet as recomanda pentru fiecare led o rezistenta de 26 ohm (in total 4 rezistente si toate cele 4 ansambluri led + rezistenta legate in paralel). Calculul se face luand ca reper tensiunea maxima a acumulatorului de 4,2V si tensiunea minima pe led de 1,6V. Diferenta acestora este preluata de rezistenta. Asa ca (4,2 - 1,6) / 0,1 = 26. Tinand cont ca aveti un consum de 400mA pentru 3 ore de functionare ar trebui un acumulator de 1200mAh (400mA x 3h =1200mAh, calcul simplist pentru ca pe masura ce scade tensiunea scade usor si curentul prin leduri crescand usor durata de functionare). Daca preferati varianta cu leduri in serie atunci se leaga doua cate doua in serie astfel ca tensiunea pe ledul compus creste la 3,2V (4,6V). Se foloseste o rezistenta de 10 ohm la fiecare ansamblu de doua leduri. Problema este ca datasheet-ul spune ca tensiunea pe led la 100mA poate fi si de 1,8V si aceste doua leduri inseriate nu vor fi alimentate la curentul maxim mai ales cand acumulatorul ajunge la 3,2V. Capacitatea acumulatorului necesar se reduce la jumatate.Daca aveti nevoie de emisie constanta toate aceste 3 ore (curent constant prin leduri) montajul se complica fiind necesara o sursa in comutatie.

Link to comment
Share on other sites

Fiecare led alimentat printr-o rezistenta de 27 de ohmi . Puterea disipata pe rezistenta depinde ce gradul de incarcare al acumulatorului , cand acumulatorul e la 3,7V (incarcat 0%) rezistenta e suficienta de 0,25W dar cand e la 100% trebuie 0,5W ,deci pune niste rezistente de 27ohmi la 0,5W si toata lumea e fericita .

Link to comment
Share on other sites

Rezistentele vin inseriate cu ledurile adica fiecare led are rezistenta lui. Fiecare grup astfel format de led plus rezistenta se va lega cu celelalte trei grupuri formand ansamblul complet. Si cum o poza face cat 1000 de cuvinte uite un exemplu http://evilmadscientist.s3.amazonaws.co ... el_LED.png luat de aici (Eng): http://www.evilmadscientist.com/2012/re ... -for-leds/ .

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines