Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

care este cea mai ieftină / home made instalaţie de încălzit


menthorul
 Share

Recommended Posts

care este cea mai ieftină / home made instalaţie de încălzit caloriferele de fontă existente în casă ?apartament, 2 camere, 3 calorifere = 10-15 elemenţi fontănu optez pentru centrală..am văzut la cineva un ceva :) pe aragaz cu o pompă mică care era cu presiune ...Sfaturi ?

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 7
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • 1 month later...

Pe vremea "regretatului" socialism, cum termoficarea era "moale" rau, se construiau diverse "chestii" si "inovatii", trecand dincolo de banalul "incalzit" cu focul de la aragaz. Asemanator cu sistemul feroviar, am vazut si eu "instalatie" facuta dintr-o oala "sub presiune" ca generator de abur, pusa pe aragaz; printr-un stut amplasat in capac, aburul pleca printr-o conducta pana la un radiator (calorifer) unde condensa, cedandu-i caldura. Apa rezultata picura intr-un vas colector de dimensiune apropiata de a oalei foste sub presiune (oalele vechi, din aluminiu au fost inlocuite cu inox, insa puteti utiliza aluminiul pentru asa ceva )Conducta era un furtun pentru gaz, cu dubla insertie (albastru, de oxigen era cel pe care l-am vazut eu), insa sa nu va asteptati sa reziste prea mult. Puteti incerca cu alt material (recomandabil metalic, temperatura aburului e 100 sau putin peste), sau daca nu va intereseaza durabilitatea, plastic.Avantajul e ca pe gazul de la comun, vecinii "contribuie" la cheltuielile de incalzire (insa pana la urma se vor "prinde" ca e ceva "in plus"), dezavantajul e ca trebuie supravegheata "instalatia", daca se termina apa in oala, aluminiul se poate topi...Din acest motiv, nu va recomand utilizarea aragazului pentru incalzire (colegul care a intrebat inaintea mea de horn stie ca volumul mare de gaze de ardere trebuie evacuat, chiar daca nu se produce monoxid de carbon (TOXIC si INODOR!!!), bioxidul de carbon va poate sufoca aproape la fel de bine, iar vaporii de apa in exces vor produce condens si umezirea partilor reci (ferestre, pereti!), cu alterarea confortului si dezvoltarea mucegaiului....

Link to comment
Share on other sites

Trebuie niste modificari, nu mari dar esentiale. In vremea lui Ceasca am avut si eu asa ceva. Dintr-o oala sub presiune, am dat gaura in lateral si i-am pus un stutde acolo m-am legat cu furtun de acetilena pana la calorifer (caloriferele erau de fapt niste registre de teava nu cele din dotarea blocului, prima data le-am legat in paralel si nu a fost bine apoi le-am legat in serie si a fost ceva mai bine, apa calda intra pe sus si iesea pe jos, aducand-o pana la oala inapoi unde intra printr-un stut din capac. stutul din capac era mai lung si se termina cu o teava mai groasa care juca rol de vas de expansiune. La capatul vasului de expansiune am opus un capac mai greu , ca un dop dar nu etans perfect pt ca in caz de suprapresiune sa nu faca explozie. Oala era montata in cuptorul de la aragaz. Dezavantajul era ca nu mai puteam folosi cuptorul decat vara... si bineinteles ca in bucatarioara trebuia sa stau cu geamul deschis. Acum, in ziua de astazi nu prea se merita sa faci improvizatii de astea, fa un efort si ia o centrala sau fa o socoteala, daca pui calorifere electrice si boiler de apa calda electric la ce nivel de cheltuieli ajungi, s-ar putea sa iesi mai bine mai ales daca vrei sa stai doar o perioada scurta de timp avand perspectiva unei mutari.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

care este cea mai ieftină / home made instalaţie de încălzit caloriferele de fontă existente în casă ?apartament, 2 camere, 3 calorifere = 10-15 elemenţi fontănu optez pentru centrală..am văzut la cineva un ceva :) pe aragaz cu o pompă mică care era cu presiune ...Sfaturi ?

Ai soba?Baga o serpentina facuta din teava de 1" ... iesi undeva la 15 mil cu materialele.Depinde de unde le achizitionezi .Daca doresti iti calculez exact serpentina :)
Link to comment
Share on other sites

Aveti bransament la conducta de gaze?Daca da, va sfatuiesc sa alegeti o CT in condensatie si caloriferele corespunzatoare, atat pentru buna ei functionare, cat si pentru a asigura confortul necesar in casa.Daca nu, fie CT electrica si radiatoare, fie calorifere electrice, caci CT pe gaz alimentata de butelii are un pret de exploatare mai mare decat cea electrica.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines