Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Guest LeVeL182

Aparat pt determinarea raportului de transmisie

Recommended Posts

Guest LeVeL182

Salut, am de facut un proiect despre un Aparat pt. determinarea raportului de transmisie. Enuntul suna cam asa:"Sa se proiecteze un aparat pt. determinarea raportului de transmisie cu urmatoarele caracteristici:-valoarea maxima a raportului de transmisie: 6.8;-nr de zecimale cu care se face afisarea: 3;-alte prescriptii: avertizare sonora la depasirea valorii 5.54, cu semnal acustic de 2,7 kHz."Stiu doar ca trebuie sa lucrez cu Circuite Integrate Digitale. Puteti sa ma ajutati cu un punct de plecare ceva cu o idee despre ce ar trebui sa fac cu ce sa incep? ... Multumesc :d

Link to comment
Share on other sites

-nr de zecimale cu care se face afisarea: 3; ... trebuie sa lucrez cu Circuite Integrate Digitale...

Trebuie sa-l faci si practic sau doar schema?Despre turatii se spune ceva, cat sunt de mici sau mari?Valoarea minima a raportului este 1 ?Numarul de zecimale sau numarul total de cifre este 3 (adica 6.800 sau 6.80) ?Se poate folosi si microprocesor sau doar circuite logice?
Link to comment
Share on other sites

E bine ca senzorii sa dea mai multe impulsuri pe tura, ca la mouse-urile vechi. Sunt doua numaratoare. Cand unul atinge 1000, celalalt atinge un numar mai mare, pana la 6800, care se afiseaza cu trei zecimale si se memoreaza in latch-uri. Se reseteaza numaratoarele si se ia de la inceput. Cand numarul afisat depaseste 5540 se ativeaza generatorul de 2700 Hz. Comparatorul pe 4 digiti e mai laborios. Totul se rezolva mai ieftin cu un microcontroler.

Link to comment
Share on other sites

Guest LeVeL182

@Ticu:-trebuie doar schema (nu e obligat practic)-nu, despre turatii nu zice nimic. Tot ce am scris in enunt sunt toate datele ce mi s-au dat-nu imi da val minima, doar val maxima, dar e posibil ca val minima sa fie 1-nr de zecimale (6.800)-circuite logice sau microcontrolere

Link to comment
Share on other sites

Cu integrate logice o schema posibila ar fi cea atasata.La o rotatie a axului 2 (lent) se numara rotatiile axului 1 (rapid).La rotatia urmatoare se efectueaza transferul numarului in latch si apoi resetarea numaratorului.Am optat pentru aceasta "rotatie inactiva" ca sa elimin posibilitatea pierderii unor impulsuri (la viteze foarte mari) pe durata efectuarii Refresh-ului si Aducerii la zero.La atingerea numarului "de alarma" un monostabil retriggerabil declanseaza alarma.Poarta NAND permite trecerea pulsurilor de la Encoder 1 cand iesirea Basculant este Lo,Mono1 este declansat pe front +, sta in Hi, apoi scade,Latch este reimprospatat cand primeste +Mono 2 declansat pe front -, sta in Hi, apoi scade,RAZ a numaratorului se face cand primeste +De acord cu dl. Puriu, detectarea atingerii pragului de alarma implica un comparator destul de complex.Cu micro-controler schema se simplifica mult; problema se muta pe partea de soft. Depinde ce vi s-a predat si unde te pricepi mai bine. Pretul sau dificultatea procurarii componentelor nu prea conteaza daca nu-l faci practic.

post-29403-139829589172_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Scuze pentru postarea dubla. In loc de Basculant se va citi "Bistabil".In ce priveste valoarea minima, poate afisa pana la 0,001. Dar precizia se micsoreaza odata cu numarul de impulsuri, asa ca domeniul de masura trebuie limitat undeva, de exemplu la 0,100.

Link to comment
Share on other sites

Guest LeVeL182

Va multumesc pt ajutor :DDa zicea domnul profesor ca putem utiliza si micro-controler, deoarece am invatat si anumite parti de soft. Puteti sa postati si o schema cu micro-controler? La ore mai mult ne invata cum sa lucram cu soft. Si nu se cere practic pt. ca nu prea ne pune sa lucram practic...de asta avem anumite probleme cand vine vorba despre o schema etc ... pt ca ne baga multa teorie si practica foarte putina ... mai mereu cand era vorba de practica ne punea in fiecare ora sa verificam cate un AO ... :jytuiyu Dar sa revenim la proiect.

Link to comment
Share on other sites

Guest LeVeL182

Am vorbit ieri cu domnul profesor si mi-a zis ca daca alegem sa facem cu microcontroler va trebui sa il facem si practic (el ne da microcontrolerul si placa de proba), si ne-a zis ca putem folosi programul Proteus pt simulari. El ne-a incurajat sa alegem varianta asta , sa facem si practic pt. ca am avea mai multe de invatat.Acum am "fugit" sa citesc sectiunea cu microcontrolere :da

Link to comment
Share on other sites

Se poate inlocui comparatorul cu un numarator up-down presetabil in care se seteaza valoarea 554 si din care se decrementeaza apoi valoarea raportului setat initial. Cand se ajunge la zero se reseteaza numaratorul si se seteaza un circuit basculant care seteaza alarma activa pana la urmatorul ciclu de masurare (daca ajunge la zero atunci raportul e mai mare sau egal cu cel setat). E doar o idee.

Link to comment
Share on other sites

Guest LeVeL182

am folosit schema bloc data de dl. Ticu ... dar nu ma descurc deloc sa o realizez in Proteus ... ma poate ajuta cnv sa realizez acea schema bloc in Proteus? Multumesc :d

Link to comment
Share on other sites

Guest LeVeL182

pai da, nu simuleaza o schema cu blocuri, am incercat sa folosesc diferite integrate pt a face acele blocuri, sa ajung intr-un final la cerinta enuntului dar nu reusesc nimic ... daca puteti si aveti timp sa faceti schema detaliata cu circ. integrate as face-o usor apoi in Proteus sa o simulez :d ... va multumesc din nou dle. Ticu :d

Link to comment
Share on other sites

Cam asta ar fi http://s1136.photobucket.com/user/ticu2 ... sort=3&o=0

Sa se proiecteze un aparat pt. determinarea raportului de transmisie cu urmatoarele caracteristici:

-valoarea maxima a raportului de transmisie: 6.8;

-nr de zecimale cu care se face afisarea: 3;

-alte prescriptii: avertizare sonora la depasirea valorii 5.54, cu semnal acustic de 2,7 kHz."

 

Pe axele al caror raport de transmisie se masoara sunt atasate discuri cu sectoare transparente alternand cu sectoare opace.

Portile logice tip AND CI1.1 si CI1.3 sunt folosite ca formatoare de impulsuri.

Poarta AND CI1.2 permite trecerea pulsurilor de la fototranzistorul FT1 numai cand iesirea bistabilului CI2 este HI,

Pe durata unei rotatii complete a axului 2 (lent) se numara rotatiile axului 1 (rapid). Daca axul 1 are aceiasi turatie ca axul 2, vor fi numarate 1000 pulsuri, Ele vor fi afisate ca 1.000 adica raportul de transmisie N=1,000.

La rotatia urmatoare a axului 2 iesirea circuitului bistabil CI2 basculeaza in LO. Aceasta are urmatoarele efecte:

- poarta CI1.2 nu mai transmite pulsuri spre numaratoare.

- monostabilul CI3.1 este declansat pe front -, sta putin in HI, apoi redevine LO. Se efectueaza transferul datelor din numaratoare in latch-uri, decodarea BCD-7 segmente si afisarea numarului compus din patru cifre.

- monostabilul CI3. 2 este declansat dupa CI3.1, tot pe front -, sta putin in HI, apoi redevine LO. Are loc readucerea la zero a numaratoarelor care sunt pregatite astfel pentru un nou ciclu de numarare.

S-a optat pentru aceasta "rotatie inactiva" ca sa se elimine posibilitatea pierderii unor impulsuri (la viteze foarte mari) pe durata efectuarii transferului si readucerii la zero.

 

La atingerea valorii 5540, portile AND din CI6 au iesirile in HI si CI6.1 declanseaza monostabilui CI11 pentru 1 s. Pe acest interval este validata functionarea astabilului CI12, care genereaza un semnal de alarma de 2,7 kHz pe difuzor. Daca masuratoarea urmatoare atinge din nou valoarea mentionata, semnalul monostabilului se prelungeste (re-triggerare).

 

S-a prevazut si o varianta in care senzorii de pe cele doua axe au aceiasi rezolutie unghiulara (de exemplu acelasi numar (mare) de sectoare transparente, desi senzorii pot fi si de alt tip - inductiv, magnetic etc.). In acest caz se face o divizare cu 1000 a frecventei senzorului axului 2 (lent) cu ajutorul a trei divizoare cu 10 legate in cascada (schema desenata cu albastru). Se intrerupe circuitul in punctul marcat cu X si se introduc cele trei circuite integrate.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines