Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alimentare device-uri odata cu pornirea TV-ului.


Vizitator gsmatei

Postări Recomandate

Vizitator gsmatei

Hi allMi-am facut cont pe forum astazi, pentru ca am nevoie de ajutorul vostru.Mai exact, as vrea sa ma ajutati si sa-mi spuneti care este cea mai simpla, buna si sigura solutie pentru un mic automatism. Acesta ar trebui sa faca un lucru la fel de simplu: atunci cand deschid televizorul, sa porneasca/alimenteze si alte "device-uri", cum ar fi: o veioza/lumina ambientala, un sistem audio, etc ... Cand zic sigur, ma refer la faptul ca as vrea ca sistemul sa fie suficient de stabil incat sa nu-mi afecteze tv-ul in cazul in care ceva nu va mai merge bine dupa un timp cand uzura pieselor poate interveni. O alta cerinta ar fi aceea ca "senzorul"/trigger-ul sa fie unul cat mai "universal" in asa fel incat daca voi schimba tv-ul in viitor, sa nu trebuiasca sa o iau de la capat cu aceasta problema.Ma gandesc ca una din solutiile cele mai simple ar fi detectarea "activitatii" din iesirea audio a tv-ului, fie iesirea pentru casti fie audio out prin RCA. Un alt avantaj al acestei iesiri este ca poate fi "partajata" in asa fel incat sa o pot folosi in continuare pentru ce a fost gandita initial. TV-ul actual mai are si alte "porturi" precum: scart (este folosit), USB pentru update, A/V IN prin RCA si cred ca si A/V out tot prin RCA. Pentru ca nu am valente de electronist de nici un fel, dupa ce ma veti ajuta sa identific solutia cea mai buna, voi publica un anunt in sectiunea Bazar pentru ca sunt gata sa platesc piesele si manopera necesara realizarii acestui "device".Deci, ce solutie imi recomandati?thx all

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Banuiesc ca este vorba de un LCD-tv daca are usb.Nu am verificat niciodata daca portul usb ramane alimentat in st-by dar daca nu ramane ai gasit solutia.Este si universala si poate fi folosita la orice tv cu usb.Mai departe o automatizare extrem de simpla cu o alimentare un tranzistor si un releu care iti poate tine cam orice consumator de 220v in siguranta.Poti folosi si un releu direct pe portul usb dar ai doar 5v si nu iti recomand sa depasesti 250mA prin bobina releului.Si obligatoriu protectie la spike-urile provocate de autoinductie.

Link spre comentariu
Vizitator gsmatei

SalutDa, este un LCD.Am verificat acum si am noroc: alimentarea se opreste odata cu intrarea TV-ului in standby/oprirea lui.Cat despre "universala", nu stiu dar cred ca sunt ceva sanse ca de la un model la altul de TV sa nu se pastreze aceasta "caracteristica", plus ca eu nu stiu daca toate tv-urile/LCD-urile au acest port USB. Insa chiar si asa, solutia ta pare destul de accesibila ca si cost, astfel ca sunt tentat sa o aplic/platesc.Cat despre solutia tehnica propusa de tine ... multumesc, am inteles principiul general de functionare dar sigur nu sunt in stare sa o implementez singur, insa cu permisiunea ta te voi ruga sa-mi detaliezi sau daca poti, sa ma ajuti direct.Multumesc mult!

Link spre comentariu

1.Cauti configuratia portului usb (pinii de + si GND) pe net.2.Recuperezi un cablu usb de la un mouse defect sau alt utilaj cu usb.3.Cauti la bazar un releu care sa functioneze la 5v (poti incerca si cu unul de 6v ca sunt mai uzuale) , curentul prin bobina acestuia sa nu fie mai mare de 250-300mA (unele porturi USB ale tv-urilor suporta 500mA dar este specificat in clar langa ele lucrul acesta).Curentul prin contactele releului in functie de aplicatia dorita (ce doresti sa alimentezi).Inseriezi un contact normal deschis al releului cu o priza de 220v si gata treaba.Asta e solutia simpla.Ideal ar fi ca releul sa aiba alimentarea proprie si sa fie doar comandat printr-un tranzistor de tensiunea din portul usb.Asta implica o cutie si o sursa de alimentare.Varianta asta nu te mai obliga la folosirea unui anume tip de releu si nici nu vei mai fi limitat de curentul prin bobina acestuia.In paralel pe bobina releului trebuie montata o dioda si un condensator pentru protectie la supratensiuni datorate autoinductie.Este un montaj pe care orice cunoscator al simbolului unui npn sau pnp ar trebui sa il poata realiza in 5-6 minute cu piese pe care le gaseste aruncate prin casa.Incluzand si timpul incalzirii letconului.

Link spre comentariu

Nu va mai complicati, uite un circuit de prelungitor Master-Slave simplu.Cand consumatorul principal (Master) este pornit, se activeaza si prizele celorlalti consumatori asociati (Slave). Diodele sunt 1N7007.Triacul se alege functie de consumatorii de pe prizele comandate.R1 se tatoneaza functie de curentul de stand-by al televizorului, se incearca initial cu un potentiometru de 10kO de exemplu potrivit la maximul de valoare si se micsoreaza astfel incat sa se deschide triacul numai cand televizorul e pornit, nu si in repaus.

post-21106-139829588794_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...
Vizitator djfllo

as vrea sa-mi fac si eu acest circuit.Deci pun un potentiometru de 10kohm, il pun pe maxim cu televizorul sau alt consumator pe standby si scad pana cand nu mai am tensiune in celelate prize? cand nu mai am tensiune masor rezistenta de pe potentiometru nu?

Link spre comentariu

Arhivat

Acest subiect este acum arhivat și este închis pentru alte răspunsuri.




×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări