Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
fum3z

Amplituner Philips FR675, rog ajutor

Recommended Posts

Va salut!

 

Am o mica problema cu amplitunerul din subiect. Am reparat amandoua etaje de amplificare plus sursele de tensiune. Ce sa zic...era varza, nu aveam nici o tensiune prezenta pentru altceva decat amplificare.

Din cauza ca nu am gasit tranzistorii finali originali (2sc3182 si 2sa1265) am optat pentru 2sc5200 si 2sa1943.

Totul functioneaza foarte bine, amplifica bine, nu se ambaleaza termic, am reglat si curentul de mers in gol dupa indicatiile din cartea de service dar la prima pornire cu volum audio relativ mic, distorsioneaza foarte puternic pe ambele canale. Cum misc de potentiometru sa-i dau volum isi revine imediat si suna perfect. Am deconectat amplificatorul de la sursa de semnal si am verificat doar preamplificatorul cu corectorul de ton si ala nu are probleme.

 

E posibil sa fie din cauza tranzistorilor finali? Nu se deschid corect? Am verificat pe baza si am 0,550v pe cel PNP si 0,545v pe NPN. Si mai e ceva, am schimbat si amplificatorul in tensiune (AN7062) fiindca se incingea foarte tare.

 

Va rog o parere, multumesc.

Link to comment
Share on other sites

Eu cred ca nu ai reglat bine curentul de mers in gol. Eu nu as masura tensiunea Ube cand reglez curentul de mers in gol, ci chiar curentul. Daca ai rezistente in emitorul tranzistoarelor de putere masoara caderea de tensiune pe acestea (de ordinul mV sau max 20 mV functie de valoarea rezistentei). Daca curentul este bine reglat o posibila cauza poate fi neimperecherea tranzistorilor finali.

Link to comment
Share on other sites

Curentul de mers in gol l-am reglat masurant caderea de tensiune pe rezistentele de putere din emitoarele finalilor. Dupa cum scrie in documentatie 7mv sau aprox 20mA. Finalii inteleg ca nu sunt imperechiati, dar chiar la fel sa faca pe ambele canale? Si cand dau volum suna perfect, apoi cand scad volumul suna iar perfect. Deci numai cand porneste pana ii dau un pic de volum. In bazele finalilor sunt niste rezistente de 10ohmi, poate trebuie sa umblu la ele...

Link to comment
Share on other sites

Am marit curentul de mers in gol de la 7mV la 11mV si tot asa face. A crescut putin tensiunea in baza tranzistorilor finali...acum am in jur de 556mV pe ambii tanzistori. Dupa cum am zis in baza lor sunt niste rezistente de 10ohmi. Daca am modificat modelul finalilor ar trebui modificata si valoarea rezistentelor? In majoritatea schemelor vazute de mine cu 2sc5200 si complementarul, finalul e atacat direct fara nici o rezistenta.ps: tensiunea de alimentare e +-50V

Link to comment
Share on other sites

Am marit destul curentul de mers in gol...deja se incalzesc finalii fara semnal. Am inlocuit AN7062, e posibil sa fie din cauza lui? Sa fie facatura? Il am si pe cel original ce l-am schimbat ca se incalzea prea tare, dar vad ca toti fac la fel.

Atasez si o schema poate va uitati un pic. Nu stiu ce sa-i mai fac, am schimbat condensatorii pe semnal, am verificat toate tensiunile. Am pus si alti prefinali si la fel face...si alti tranzistori de atac.

E posibil sa fie din cauza fltrului Boucherot? E facut din condensatoare polarizate puse plus la plus sa iasa nepolarizat.

 

Posted Image

Posted Image

Link to comment
Share on other sites

Reglati curentul de repaus astfel incat sa aveti ca in schema Uce=+/-1,1v fata de masa la tranzistorii Q705/706.In aceste conditii masurati toate tensiunile prezente pe terminale la AN7062,tranzistori ,etc,le marcati pe schema originala ,pentru ca sa avem cu ce le compara postati rezultatele si dupa aceea se pot trage concluzii.Procedati cu atentie si rabdare;succes.

Link to comment
Share on other sites

Am tensiunile respective pe Q705/706 corecte. Restul sunt la fel de corecte. Cred ca am descoperit problema (sper)...am suntat bornele releului de pe circuitul de protectie si se pare ca isi revine imediat. Problema la mine se intampla cand pornesc aparatul si e volum mic. Deci e posibil sa nu faca contact bine releul. E posibil ca in momentul cand cresc volumul sa creasca si curentul destul incat sa se refaca contactul?Daca nu rezolv revin cu tensiuni pe schema.Multumesc!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines