Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

AAR pt un spital LAD(easySoft)


Guest danbogdan
 Share

Recommended Posts

Guest danbogdan

Buna seara, as avea nevoie de schema LAD(ladder diagram) in easySoft pentru Anclansarea Automata de Rezerva(AAR) pentru un spital. :jytuiyu

http://stoianconstantin.wordpress.com/2 ... un-spital/

 

schema monofilara AAR pentru spital.

Posted Image

 

In principiu am inteles ce a scris domnul Stoian in blogul sau insa imi este putin dificil sa transpun schema din imagine in diagrama scara(LAD).

Apreciez foarte mult ajutorul vostrul si sper sa primesc un raspun chiar daca nu am nimerit sectiunea care trebuie. :jytuiyu

 

O seara placuta tuturor. icon_jook

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 17
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Pot incerca sa descriu schema aceea la ce cunosc practic despre functionarea acestora si nu am cunostinte in domeniul programarii modulelor easy.Starea initiala este cu q1b, q2b,q0a si q1a declansate. Sistemul testeaza existenta tensiunii de alimentare prin f2.1. Daca tensiune exista la prima sursa, detectata de f1.1 atunci se comanda q1b si se testeaza existenta tensiunii pe bara b prin f2.4. Daca aceasta nu exista atunci se comanda testarea celei de a doua surse prin f2.2 cuplarea lui q2b daca exista tensiune si de asemenea testarea barei b prin f2.4. Dupa cuplarea uneia din surse se testeaza existenta tensiunii pe bara b iar daca nu exista dar exista tensiune detectata la sursa se comanda aprinderea becului de avarie corespunzator sursei.In momentul in care exista tensiune pe bara b atunci se comanda cuplarea lui q0a si testarea existentei tensiunii pe bara a prin f1.5. Aceasta ar fi procedura la prima punere in functiune. Intarzierile intre decuplarea unuia din elementele de conectare q si cuplarea urmatorului se fac cu intarziere de maximum 3 secunde, in functie de cat de lent este dispozitivul. Fiecare operatiune ar fi decuplarea primului dispozitiv, testarea tensiunii pe linia selectata, intarzierea la cuplare si cuplarea dispozitivului asociat liniei.La disparitia tensiunii pe bara a, detectata cu f1.5 se comanda pornirea generatorului si testarea existentei tensiunii cu f1.3. Se comanda apoi decuplarea lui q0a si cuplarea lui q1a. La revenirea tensiunii se comanda decuplarea lui q1a si cuplarea lui q0a. Se poate mentine o perioada grupul electrogen pornit pentru ca, de obicei, daca exista avarii pe liniile de alimentare, se fac pana la 5 recuplari scurte care pot pacali sistemul si de aceea ar fi bine ca ultima operatiune sa se faca cu o intarziere de minimum 30 secunde.Cam aceasta ar fi automatizarea la care se recomanda si existenta unui buton pentru trecerea pe comenzi manuale cu ocolirea automatizarii plus becurile de semnalizare si eventual o semnalizare acustica.Ce am descris eu nu are legatura cu easysoft dar cred ca se poate "translata" in limbajul acestuia pentru ca pe blog se recomanda urmarea celor 6 puncte de implementare. Ce model de automat ati ales pentru ca in programul demo cred ca cel mai accesibil ar fi easy700, schema aceasta avand nevoie de 5 iesiri cu comanda generatorului. Daca generatorul porneste automat si are reglajul acela de minimum 30sec mentionat mai sus atunci se poate folosi easy500.In primul rand trebuie sa cunoasteti situatia surselor de alimentare din acea locatie si apoi se trece la personalizarea schemei.LE: asa ar trebui sa arate?

post-4075-139829589296_thumb.gif

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
Guest danbogdan

buna ziua, iti multumesc foarte mult pentru explicatii si schema The Stressmaker.

 

Am intalnit o dificultate in a intelege schema de forta a unei instalatii de anclansare automata a rezervei (AAR) si vrea daca se poate putin ajutor.

Am doua surse (principala si rezerva) le-am cuplat cu cate un transformator pentru a obtine o tensiune mai mica necesara supravegherii tensiunii si controlul unui intrerupator cu ajutorul plc-ului easy 412.

 

problema pe care n-am inteles-o(desi poate parea banala pentru voi) consta in amplasarea bornelor de la iesirea PLC-ului pentru a controla acel intrerupator necesar deschiderii/inchiderii. (poze-semnul intrebarii(?) ). Din cate am inteles de la profesor ar trebui sa ajunga pe linia L1, insa nu am inteles scopul si locatia (inainte sau dupa Q1).Schema este incompleta?

 

Posted Image

 

Posted Image

 

Va multumesc pentru rasnpuns(uri).

O zi frumoasa.

Link to comment
Share on other sites

Presupun ca se refera la sursa de alimentare a bobinei intrerupatorului si se poate face in doua variante. Prima varianta ar fi ca plc-ul, prin cele doua contacte, sa controleze fiecare intrerupator, fiecare cu bobina de comanda alimentata de la linia corespondenta (bobina lui Q1 alimentata din linia 1). Asta inseamna ca manevra se poate face doar cu alimentare pe linia respectiva, situatie intalnita la sistemele cu "contactor". La sistemele cu armare cu servomotor se prefera alimentarea acestui servomotor prin combinatia UPS cu relee de tensiune care selecteaza linia care este activa printr-un sistem simplu de interblocaj (se prefera o singura linie, sa zicem linia 1, ca avand prioritate la alimentarea UPS-ului). Asa, comanda (alimentarea) servomotorului (si manevrele ulterioare) se face si daca nu exista alimentare pe linii, putand trece pe rezeva inca inainte ca acea alimentare de rezerva, grup electrogen de obicei, sa intre in parametri nominali de functionare.In functie de solutia aleasa pentru intrerupator se alege si metoda de alimentare a comenzii. De obicei, la sistemele mici (ca si amperaj) se prefera solutia cu contactor iar la sistemele mari se prefera cea cu servomotor.

Link to comment
Share on other sites

Guest danbogdan

Avand in vedere ca este doar un test de laborator, nu intra in discutie un ansamblu cu servomotor.

Ai putea te rog sa verifici daca este corecta noua modificare pe care am adus-o schemei?Ce ma intereseaza in mod direct este amplasarea bornelor de la iesirea din plc(vezi a,b,c,d) , pe linie respectiv nul. Deasemeni as vrea sa arunci o privire si la ansamblul de la transformatoare sa imi spui cam ce lipseste/trebuie sters.

Va multumesc inca odata pentru timpul acordat si explicatiile foarte utile !!

 

Posted Image

Link to comment
Share on other sites

Sterge "+" si "-" de la primarul transformatoarelor (eventual se inlocuieste cu "L" ori "F" de la faza sau "N" si defineste "P"-ul (releu comanda existenta tensiune) mai clar ca si comanda (desenare clara a contactului sau altceva, pentru ca asa pot deduce ca este o bobina cu priza in bobinaj).In rest pare in ordine.Fiind un test de laborator nu este necesara existenta sigurantelor fuzibile la bobinele contactoarelor sau la intrarile in montaj ori timpi de intarziere la comutarea pe alta linie. Se prefera un timp mai lung decat cel de cuplare/decuplare (de obicei intre 33 si 330ms, in functie de contactor) pentru a da posibilitatea echipamentelor electronice sa se reseteze si sa nu apara erori) . Se implementeaza usor ca un releu de intarziere la cuplare in plc inainte de iesirea spre fiecare contactor. Se mai poate implementa prin marirea valorii condensatorului C care impreuna cu bobina releului "P" formeaza un circuit intarzietor.

Link to comment
Share on other sites

Guest danbogdan

"P" ar fi un potentiometru, nu stiu exact simbolul.Exista posibilitatea aparitiei unui scurtciruit intre "a" si "b" sau "c" si "d"?

Link to comment
Share on other sites

Potentiometrul are un semn asemanator cu al rezistentei doar ca cel de a-l treilea fir este unit cu rezitenta ptrintr-o sageata sau un "T" ca aici (Eng): http://cmuems.com/2012/c/analog-input-potentiometer/ .

Poate aparea un scurtcircuit si in interiorul contactorului de la praf sau alte situatii care pot conturna carcasa contactorului. Regulile spune ca la fiecare schimbare de sectiune se monteaza un element de protectie corespunzator sectiunii mai mici. Asa ca se monteaza elemente de protectie inainte de AAR.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
Guest danbogdan

Cu toata rusinea, vin sa va cer inca odata ajutorul intr-o mica problema.Am nevoie de explicatii la crearea circuitului de comanda, si a circuitului de control. Sunt putin confuz in ceea ce priveste termenii acestia si reprezentarea lor intr-o schema de conexiuni. Eu am schema "de forta", daca asa se numeste ceea ce am eu aici, insa mie imi trebuie si celelalte doua circuite (control, comanda).Am atasat o poza cu schema creata de mine cu mici explicatii despre echipamentele folosite.Functionarea AAR-ului:Q1, Q2 sunt alimentate, pe pozitia 1.Transformatoarele T1,T2 impreuna cu cele doua placute aduce tensiunea la 7.8-7.9 V continuu si ajung la intrarile analogice I7,I8 ale releului easy.Releul inteligent easy verifica prezenta tensiunii pe cele doua linii (sursa principala si sursa rezerva).Ambele linii au tensiune, Contactorul K1 este prioritar si alimenteaza priza, bec de pe sursa principala.Dispare tensiunea de la sursa principala ( Q1 este pe pozitia 0), automat se trece la sursa de rezerva(Q1 este in permanenta in pozitia 1), Contactorul K2 este actionat si alimenteaza continuu priza, bec.La reaparitia tensiunii la sursa principala, releul easy analizeaza durata de 4-5 secunde stabilitatea tensiunii dupa care actioneaza contactorul K1, iar becu si priza este alimentat din sursa principala.Cam asta este AAR-ul facut de mine. mi-ar fi de mare ajutor putine explicatii, indrumare in crearea circuitelor de comanda, control, forta(?).Multumesc.

post-74898-139829649115_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Ce releu easy este cel pe care il detineti? eu am gandit schema folosind easy 512-ab-rc (un manual aici (Eng): http://lra.unileon.es/sites/lra.unileon ... manual.pdf ) din simulatorul eaton easysoft pro 6 demo. Recunosc ca si eu am invatat atunci cum se foloseste si am incercat sa adaptez varianta clasica cu relee la schema din simulator.

Eu am folosit intrari logice si nu analogice (presupun ca se poate inlocui fiecare I0 cu A0 si astfel devin intrari analogice) incepand cu 1 si 2 pentru semnalele de la cele doua surse iar dv. vad ca ati folosit intrarile 7 si 8. Presupun ca doriti sa realizati si un releu de tensiune cu prag care sa comute la scaderea tensiunii sub un prag asemanator detectiei de tensiune minima plus adaugarea unei intarzieri de 5 secunde pe linia L1 (sau ambele linii?). De obicei se realizeaza cu releu specializat care monitorizeaza reteaua in cauza si care are toate aceste conditii.

Ca si realizare fizica cred ca schema este usor de aplicat urmarind firele din schema. Pana acum am discutat de schema de comanda. Schema de forta este mai simpla iar cea de a treia schema se refera cumva la partea de semnalizare?

Am gasit partea de simulare si s-ar parea ca nu functioneaza corect schema. Contactele f2.2 si f2.1 ar fi trebuit ca sa lase cuplat Q01 sau Q02 la existenta ambelor tensiuni dar s-ar parea ca se decupleaza unul pe altul. In mod normal acelea erau interblocaje ralizate fizic cu contactii auxiliari de pe contactor astfel ca, atunci cand un contactor era alimentat "taia" alimentarea celuilalt. Am modificat circuitul ca sa reflecte ce am scris cu mentiunea ca se face punte intre iesirea Q01 si intrarea I05 si a doua punte intre Q02 si I06. In arhiva este fisierul generat fara acele punti exterioare.

Daca ar fi dupa mine as prefera varianta cu relee, este mai simplu de inteles.

post-4075-139829650426_thumb.gif

AAR1.zip

Link to comment
Share on other sites

O schema simplista de AAR ar putea arata ca in schema atasata.AAR intr-un spital este o treaba mult mai serioasa , trebuie controlate tensiunile pe toate cele trei faze , trebuie asigurata pornirea grupului Diesel , pauza AAR ( de regula 0,5" ) trebuie sa asigure autopornirea motoarelor aflate in acel moment in functie , etc. Pt. joaca in laborator am desenat schema de mai jos impreuna cu fisierul pentru programarea releului Easy. Temporizarile la un AAR trebuie sa fie exacte (nu cu condensatori care se modifica in timp). La contactori nu se folosesc punti redresoare care se pot distruge din cauza tensiunii de autoinductie produsa de bobinele contactorilor ,se folosesc contactori cu bobina de c.a. . Trebuie asigurat interblocajul intre cele doua surse (mai ales daca sursa de rezerva este un generator) ca sa nu existe riscul sa ajunga in paralel cele doua alimentari. Fisierul AAR_Easy.rar este facut pt. easy 412 DC-RC , se poate simula prin inchiderea intrarilor I1 si I2. Interblocajul este realizat atat cu contacti auxiliari de la contactori cat si in soft. Functionare: cand exista tensiune pe ambele alimentari , este selectata sursa principala , daca dispare tensiunea din sursa principala deconecteaza K1 si dupa 0,5" conecteaza K2. Daca reapare tensiunea pe sursa principala dupa 0,5" deconecteaza K2 si dupa alte 0,5" conecteaza K1 , deci pauza intre cele doua alimentari a consumatorilor este 0,5".Succes

aar.PDF

post-14586-139829651137_thumb.jpg

post-14586-139829651143_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Guest danbogdan

multumesc stressmaker si bentanioan pentru detalieri.domnule bentanioan m-ati lasat cu gura cascata.in ce program ati realizat schema?o sa revin mai tarziu cu explicatii si modul cum am vazut eu lucrarea.

Link to comment
Share on other sites

Eu am incercat sa adaptez informatiile pe care le am despre un AAR real la care am avut acces la schemele acestuia mai putin programarea releului Easy (model din seria Easy 8xx). Cel pe care il cunosc este asemanator cu acesta si cu aceeasi functie dar la iesire comanda un contactor trifazat de 2500A cu armare prin servomotor. Unul din aceste AAR-uri are o sursa principala de alimentare si o sursa "grup electrogen" si selectie a unei zone de prioritate prin 2 contactori. Panoul acestuia are toate elementele de semnalizare necesare a diferitelor stari ale contactoarelor plus un buton "automat/manual" pentru comanda manuala din panou a manevrelor. Aceste AAR-uri (sunt 3 la numar) sunt realizate pentru acel panou de distributie si exista impartirea panoului de distributie pe zone cu prioritate diferita (doua prioritati si 4 zone) la diferitele surse existente (sunt 4 la numar).Ca o completare, releul folosit la detectia tensiunii este specializat (EMR4 sau EMR5), asa cum a mentionat dl. bentanioan iar alimentarea de 24V se face printr-un transformator electronic care este alimentat printr-un UPS care UPS se alimenteaza dintr-un circuit de selectie a uneia din cele doua surse.Cu cat dati detalii mai multe cu atat puteti realiza o schema cat mai apropiata de ceea ce doriti sa obtineti. Pot incerca sa va realizez o schema logica cu relee la cum as vedea eu situatia de functionare si dv. sa o transpuneti in comenzile pentru Easy. Daca doriti acest lucru ma intereseaza daca aar va fi monofazic sau trifazic, tipul contactorilor (mai exact timpii de aclansare sau declansare altfel iau ca reper o secunda) si alti timpi de intarziere si ordinea lor de aparitie. Ma intereseaza si cate surse vor fi (si grupul electrogen este o sursa) pentru ca schema initiala prezenta doua surse si un generator (in total 3 surse) iar schema desenata de dv. avea doar doua surse. Daca este necesar se poate adauga si indicator "cadere tensiune" care poate indica daca tensiunea pe acea sursa a fost oprita sau se mai poate adauga indicator de functionare a transferului pe sursa secundara sau grup electrogen (daca aar a lucrat). Indicati si daca se doreste manevrare manuala a contactorilor din panou. Am mentionat anterior ca nu am deloc experienta cu Easy dar varianta cu relee clasice este usor de realizat din punctul meu de vedere. Ati mentionat ca este pentru un spital. Acesta fiind la gradul maxim de prioritate la alimentare cu energie are cel putin doua surse separate de alimentare de la retea si o sursa "grup electrogen" cu timp maxim de intrare in functie de 15 secunde. Cu atat pot sa [email protected] : am incercat sa deschid fisierul aar.e60 cu easy 6 demo si a dat eroare precum ca nu are programabilul in lista.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines