Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Guest pisica matache

Incarcator wireless pentru multimetru

Recommended Posts

Guest pisica matache

Am cumparat recent de pe forum,un multimetru,un Megger M7207. http://www.tequipment.net/MeggerM7027.html

E cel mai teapan si precis multimetru pe care l-am avut,insa consuma acumulatorul cam repede.

Are un consum de cca 10mA,indiferent de gama,iar acumulatorul folosit,de 9V,e de 200mAh.Teoretic vreo 20 ore functionare.Cam la o saptamana,doua, trebuie sa-l inlocuiesc.

Asa ca m-am gandit daca n-as putea incarca acumulatorul,fara sa demontez multimetrul de fiecare data.M-am gandit la un traf ferita de mici dimensiuni,EE,la care primarul comandat de un flyback cuUC3843 plus mosfet sa fie in exterior,bobinat pe un E,iar secundarul,bobinat pe celalalt E,in interiorul multimetrului.In secundar,tensiunea redresata,filtrata,limitata la 20mA.Asezand cele doua E-uri,unul peste altul,s-ar transfera energia necesara,prin carcasa multimetrului.Ma gandesc ca limitarea curentului as pute-o face ori in primar,dimensionand rezistenta din sursa mosfetului,fie in secundar,dupa redresare/filtrare,cu o sursa de curent constant.

Ar fi viabila solutia? Sau de ce nu,alte solutii,fara gaurirea carcasei.Stiu ca mai simpla ar fi o mufa,dar multimetrul e teoretic etans,are o-ringuri la suruburi,borne masura,comutator,plus o garnitura de cauciuc intre cele doua parti ale carcasei.

Link to comment
Share on other sites

Ceva celule solare , care sa incarce acumulatorul ? ... de obicei , unde se lucreaza , este ceva lumina ... am vazut , mai nou , un multimetru cu un supercap si celule solare ... n-are deloc baterie , se incarca initial prin cordoanele de masura conectate la 220 Vca , pe anumita pozitie a comutatorului de functiuni , apoi celulele incarca supercap-ul ... sau o redresare chioara in interior , cu energia venind de la o bobina cu miez de fier ( tole ) , in care induce o alta bobina asemanatoare , alimentata in c.a. , pe exterior ... ar trebui si un blindaj care sa protejeze la inductie si piesele multimetrului , probabil valabila si la schema in comutatie .

Link to comment
Share on other sites

Guest pisica matache

N-are rost sa ma complic cu celule solare;nu m-ar deranja sa incarc acumulatorul o data pe saptamana sa zicem,dar asta inseamna sa demontez/montez multimetrul de fiecare data si mi-e teama sa nu distrug in timp garniturile din cauciuc.Asta cu incarcarea prin testere,chiar era o idee buna;spun era,ca din pacate nu merge folosita in cazul meu.Am masurat si n-am masa comuna cu minusul bateriei,fapt ce m-ar fi avantajat.Ramane sa testez si treaba cu comutatia;pana la urma puterea e foarte mica,cca 10V,la 20mA,nu cred ca multimetru poate fi afectat de o asa putere.

Link to comment
Share on other sites

Cum credeti ... era doar ce mi-a trecut mie prin minte si cred ca as fi putut realiza ... eu am renuntat sa folosesc acumulatori la multimetre , exact din acelasi motiv ... cumpar baterii bune , si am grija sa le includ in cheltuieli ... cea mai mica durata de utilizare e la Fluke 189 , 200 de ore ... foloseste 4 baterii R6 , la cele cu 9V tin mai mult ... oricum , o medie de 2-3 ore pe zi le folosesc , citeodata 2 buc. , dupa cum am nevoie ...

Link to comment
Share on other sites

Tocmai am la reparat asaceva:

Posted Image

"Receptorul" e foarte simplu, o bobina cu vreo 20 de spire, o punte cu diode rapide, un soc, un electrolitic 100uF si un zenner pt supratensiune. Pe zenner am 6,6V care pe urma este stabilizat la 5V cu un IC pe care scrie RL50C.

De curios am inseriat cu zennerul un led alb si am obtinut 9,5V la 20 mA. Mai sus n-am curaj sa ma duc, sa nu distrug stabilizatorul.

Link to comment
Share on other sites

Facui o proba :rade: Am pus aparatul (UT70B) pe pad si-mi arata 127 kHz (frecventa ce am masurat-o si in mouse, am uitat sa mentionez in postul anterior) si aprox. 5V CA. Deci e clar ca unele masuratori ar fi influentate. Dar probabil ca se rezolva cu o tabla subtire...Eu ma gandeam la inlocuirea bateriei cu 2 supercondensatori inseriati (astia de obicei is la 5V) fiecare in paralel cu un zenner 5V1.Cred ca nu-l mai dau inapoi! Prietena mea se va alege de 1 martie cu un mouse nou, "pe deget" in loc de inel iar eu, cu putin "noroc" cu un aparat nou :ops

Link to comment
Share on other sites

Guest pisica matache

Eu am facut ceva teste,zic eu promitatoare;am folosit un UC3845,care genereaza un semnal de cca 200khz,la cca 45% umplere,pe o bobina de vreo 30microH,facuta pe o bucatica de ferita.Asta e emitatorul;receptorul,o bobina de vreo 50 spire,asezata concentric la exteriorul primei,pentru un cuplaj cat mai bun..Am reusit astfel sa obtin cca 20mA,la 10V,cat am nevoie pt incarcarea unui acumulator de 9V/200mAh.Urmeaza sa montez bobina receptoare in interiorul multimetrului,mai exact in dreptul bornei de 20A.Bobina emitatorului,va avea un diametru maxim de 8mm,si va intra in borna respectiva,pe o adancime de vreo 8mm.Astfel cele doua bobine vor fi despartite doar de grosimea plasticului in zona respectiva.Revin cu detalii dupa ce termin totul...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines