Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Modificare masinuta jucarie


Guest doragon

Recommended Posts

Guest doragon

Salutare tuturor, am postat in alta sectiune problema mea si mi s-a spus ca ar fi o idee sa fac un topic nou.Problema este in felul urmator: Vreau sa modific o masinuta de jucarie (cele cu telecomanda pentru copii) si sa-i pun 3 senzori in fata si unul in spate. Cei din fata vor fi montati unul centra, si 2 lateral. Cand cel central imi simte mana in fata lui masinuta sa plece inainte (senzorul sa dea comanda unui releu) iar la cei din lateral sa vireze pe partea pe care imi simte mana. Ideea este ca nu stiu ce fel de senzori sa folosesc, de unde sa ii iau si mai ales tensiunea pe care o am este de 6v. Astept idei despre ce senzori sa folosesc, de unde sa ii iau si eventual cam la ce preturi sunt. ps. aceasta masinuta este un proiect pentru scoala deci nu imi trebuie nimic sofisticat si mai ales nu foarte scump.

Link to comment
  • Replies 20
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Cred ca e cea mai buna solutie cea cu senzori de proximitate IR.Pe principiul asta merg si uscatoarele de maini electrice si robinetele cu senzor pe care le vedem prin supermagazine sau hoteluri.Si raza de actiune e suficienta, de 10-15 cm.Uite o aplicatie tipica a acestui senzor, de robinet cu electrovalva, sa te inspiri din ea.Si tensiunea corespunde cu ce ai pe masinuta.

post-21106-139829585875_thumb.gif

Link to comment
Guest doragon

Senzori ir adica cel din linkul pus de mine?Trebuie facut si un montaj ceva pentru functionarea senzorilor sau merge sa ii leg direct pe bobina releului pe care sa o si comande? Poti sa imi dai un link cu astfel de senzor?

Link to comment
Guest doragon

Si am banuit bine fuctionarea lui? Adica pe 2 picioruse se alimenteaza iar cand cealalta dioda (receptor) primeste raza reflectata de mana mea inchide circuitul intre celelalte 2 picioruse?

Link to comment

Nu inchide circuitul, i-si modifica tensiunea la borne in sensul cresterii proportional cu cantitatea de radiatie IR reflectata de obstacol.Trebuie sa-i adaugi un montaj trigger care sa actioneze ferm un releu sau tranzistor la un anumit prag. De aceea am pus mai inainte un montaj in care se utilizeaza acest fel de senzor. Te poti inspira din schema pe care am postat-o in atasament mai inainte.Acolo e un circuit realizat cu 555 care da impulsuri spre dioda emitatoare IR, lumina reflectata de maini se intoarce si este detectata de dioda receptoare legata la circuitul trigger cu 741 care comanda un temporizator reglat la cateva secunde ce comanda la randul lui o electrovalva care da drumul la apa. Poti folosi partea de circuit pana la iesirea din 741, pe care o conectezi prin rezistenta de 1k i baza unui tranzistor care va comanda un motoras, in cazul tau.Sper ca ai inteles acum cum se utilizeaza acest senzor.

post-21106-139829586412_thumb.gif

Link to comment

Se poate si mai simplu, alimentezi ledul emitator IR printr-o rezistenta de 220 Ohmi la 6V si receptorul IR il montezi in baza unui tranzistor Darlington BC517 si in colector montezi motorasul sau releul.Din semireglabil se regleaza pragul de actionare sa nu porneasca aleator. Mai simplu de asa nu se poate.

post-21106-13982958642_thumb.jpg

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines