Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
webmaester

Transfer toner

Recommended Posts

Salut am si eu o problema cu transferul tonerului de pe hartia foto pe placa. Imprimanta folosita este Kyocera FS-1120D. Am incercat si cu coperta de revista (lucioasa) si tot nu iese, nu se transfera tonerul de pe hartie pe placa cand il incalzesc cu calcatorul, am incercat si cu hartie foto lucioasa si tot asa. Se transfera o parte din circuit, dar nu tot, si daca insist cu calcatorul se transfera si parte din hartie, sau ceva albicios. Stie cineva daca trebuie sa fac ceva setari pe imprimanta?

Link to comment
Share on other sites

problema nu este de la imprimanta.Pentru transferul termic cu toner se folosesc folii speciale compatibile cu imprimanta. Asta poate fi prima problema.A doua problema poate fi de la temperatura si presiunea de transfer.O alta problema este "calcatorul". in mod normal se foloseste o presa plana la care se poate regla precis temperatura si presiunea.Pentru suprafete rigide intre presa si cablajul pe care se pune folia imprimata in oglinda se monteaza un suport flexibil, numit popular covoras siliconic.Nu neg ca nu merge cu hartie din reviste si cu fierul de calcat dar prin aceasta metoda rezultatul nu este garantat.

Link to comment
Share on other sites

Ca sa ne intelegem care-s pasii, ca se pare ca-i primul tau PCB.1. Imprimi pe hartia foto lucioasa.2. Aplici hartia pe PCB cu fierul de calcat (la maximum bumbac).3. Dupa 30 sec la 1 min de aplicare continua (depinde de hartie si metoda), arunci PCB cu hartia acum lipita in apa calda (o tavita cu apa fierbinte).4. Lasi cel putin 30 min la inmuiere (eu las minim 3-4 ore pana la 24 ore de regula - ca lucrez seara, sa fie gata pentru ziua de dupa).5. Scoti din apa si incerci sa inlaturi suportul de hartie pana cand ramane doar tonerul (foita de plastic negru). La inceput freci usor, dar ferm, cu degetul (facand rotocoale de hartie in lungimea traseelor - pe cat posibil), apoi finalizezi cu o periuta de dinti (peri de plastic moale). 6. Daca mai ai inca alb intre trasee apropiate, lasi sa se usuce si racai cu un cutter ascutit; fiind uscata, hartia este "casanta" deci se ia usor. Daca ai gresit, dai cu un marker permanent ca sa refaci traseele. Cand nu mai ai deloc alb, esti bun de clorura ferica.Acuma sper ca ai inteles de ce partea alba nu este o problema sa ramana lipita, daca o inlaturi inainte de corodare :freaza: PS: sa fim intelesi inca o data, partea alba ramane lipita de partea imprimata cu toner. Daca ramane lipita de placuta de cupru, atunci hartia nu-i buna, cauta alt tip. Nu-i nevoie de hartie foto speciala, eu cumpar la $1 (10 foi) de la celebra Dollarama - asta ca sa-ti faci idee de calitate :da .

Link to comment
Share on other sites

Asta este primul meu PCB cu metoda foto, vreau sa trec la ceva mai avansat si cu markerul e prea mult de lucru, plus ca nu poti sa faci trasee subtiri si apropiate. Si arata si mai bine daca faci PCB cu metoda foto. Am mai vazut in tutoriale pe net ca mai este o posibilitate, este ceva folie de vinil, sau de ce este, care se lipeste pe hartie normala si pe ea se imprima. Asa ceva se gasete in comert, pret??

Link to comment
Share on other sites

da. in locul foliei de transfer se foloseste autocolant Oracal 651 lucios.Unele imprimante suporta aceasta folie adeziva dar este riscant deoarece poate distruge cuptorul (fuserul).Ce fac cei din filme acolo si nu spun e ca nu lasa autocolantul pe suport ci il lipesc pe hartie pentru a nu se desprinde usor asa cum se intampla cu folia suport in imprimanta.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines