Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Mondan

Blinking LED cu procesor AMD Athlon ? Se poate ?

Recommended Posts

Cum faci un LED sa clipesca folosind un proceor X86 compatibil si anume AMD Athlon ?Topicul se poate muta si la Bodega daca se considera asta. Nu am scris acolo, pentru ca aparea "divertisment" ?Am toate componetele de pe placa de baza, mai putin memoria..... :da

Link to comment
Share on other sites

Direct din procesor nu stiu si nici nu cred ca se poate. Din cate stiu eu , procurile astea, x86, etc, nu au GPIO-uri pe ele, si doar periferice care lucreaza la frecvente mari, care nu stiu in ce masura pot fi controlatestatic, ca nivel logic.E mindfuck si parerea mea, extrem de improbabil. :limb:

Link to comment
Share on other sites

In principiu, se poate (folosind un periferic la o anumita adresa). Practic, nu prea ai cum sa modifici o placa de baza ca sa controlezi un pin direct din procesor.Apoi e bataie de cap cu softul. Pentru un SO trebe sa faci drivere ca sa ai acces la adresa fizica, fara SO e destul de mult de scris pentru alte functionalitati (sau vrei doar sa clipoceasca un LED si atat?).Exista tot felul de alternative.

Link to comment
Share on other sites

mindfuck :ras: Pe portul paralel/serial nu-i greu. Doar scrii la adresa portului valoarea pe care vrei sa o trimiti.Da, nu are GPIO. Nu-ti trebuie sistem de operare.Cea mai mare problema este la alimetare, ca are prea multi pini de alimentare. Daca i-as punea macar alimentarea si oscilatorul...Arhitectura x86 e pe 3 magistrale: date, coduri si adrese. Daca pe pe liniile de coduri ii dai o instructiune, el ar trebui sa o execute, Sa iti de ceva pe liniile de date date poate trebuie ceva de genul:mov eax, es:[edi]sau daca merge direct:mov 1234,es:[edi] dap poate e prea mare frecusul.....

Link to comment
Share on other sites

poate confunzi microcontrolerul cu microprocesorul. Microprocesorul are magistralele de care ai zis, doar ca si atunci cand citeste o instructiune din memorie si cand o executa si cand salveaza o informatie in memorie ai diverse date pe magistrala de date, pentru ca procesorul nu are inclus in el un 8255 sau ceva similar care sa-i ofere porturi de intrare/iesire accesabile individual. Se poate face cu un sistem de porti logice si cu buffere tristate (highZ) ca sa ai pe o magistrala de date facuta de tine cu bufferele respective numai cand procesorul acceseaza o anumita adresa. La acele magistrale ai acces in sloturile PCI, da e mult prea comlicat si munca de sisif ca sa faci asa ceva manual ca pe vremea lui Z80.

Link to comment
Share on other sites

cred ca poti sa pui un bimetal pe el, il alimentezi fara radiator... :rade: practic , daca retin bine, e suficienta doar prezenta prezenta BIOS-ului ca la alimentarea unei MB, sa ai niste BEEP-uri in buzer care iti indica diverse erori cum ar fii lipsa RAM. Deci te poti folosi si de asta.Oricum...ma astept sa mai intrebi si cum s-ar putea face un coil gun dintr-un "uscator de par Doina" !

Link to comment
Share on other sites

Da, da beep-uri fara memorie pusa ceea ce indica ca procesorul merge. Nu m-am ocupat de el. E primul montaj al meu de care m-am convins ca este inutil inainte de a-l incepe.Eu am niste placi vechi de calculatore (Pentium IV, Athlon,...) si ma gandesc ca decat sa le arunc functionale macar invat ceva stricandu-le.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines