Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
mely17

Ajutor 555

Recommended Posts

Buna ziua. Am facut acest circuit care merge foarte bine cu difuzor. Am nevoie sa comand un releu in loc de difuzor. Cum pot face acest lucru? Am pus un tranzistor npn cu baza spre pinu trei de la integrat. Cupleaza dar nu mai vrea sa decupleze ce pot face? Senzoru l-am confectionat dintr-un senzor de scrol de la mouse (IR).

 

Posted Image

Link to comment
Share on other sites

Poti pune releul direct pe iesirea 3 a integratului daca rezistenta bobinei e mai mare de 1000 Ohmi.In paralel cu bobina se monteaza si o dioda 1N4007 cu catodul legat la pinul 3. Daca vrei documentatie si scheme cu 555 descarca pdf-ul d mai jos. Trebuie sa descarci toate cele trei parti si dupa aceea dezarhivezi.Asta fiindca tot documentul depasea 1Mb permis de forum. Poti descarca gratuit si alte carti de montaje electronice pe http://www.talkingelectronics.

Link to comment
Share on other sites

Domnul marian are dreptate...

Lasa domnitul, prefer simplu, marian.

 

Ok pai daca este asa atunci pentru ce sa te complici cu timer? Acela era necesar in varianta avand ca sarcina un difuzor deoarece timer-ul genera un semnal, dar pentru comanda unui releu este deajuns un tranzistor care la randul sau sa fie comandat de catre senzor, e mult mai simplu asa, daca esti interesat pot veni cu o solutie.

Link to comment
Share on other sites

Nu gasesc acel tip de senzor in soft dar ma folosesc de simbolul unui optocuplor pentru schema, sper sa se subanteleaga ideea.post-15007-13982958483_thumb.pngSi treaba ar sta simplu, atunci cand senzorul este liber fototranzistorul conduce si deci pune baza Q1 la masa acesta este evident blocat, cand senzorul este obturat fototranzistorul se blocheaza asta face ca Q1 sa se deschida punand releul la masa, adica alimentandu-l. Este nevoie de darlington pentru a incarca cat mai putin fototranzistorul.

Link to comment
Share on other sites

@cristi71 din punctul meu de vedere cu cat mai simpla este solutia aleasa cu atat mai putine pot merge prost deci mai multe sanse de reusita, aplicatia autorului temei nu are nevoie de nimic prea complex, si folositea AO este evident mai complicata decat varianta cu un simplu [email protected] solutia ta nu este una corecta, nu uita ca la monostabil atunci cand pinul 2 se pune la masa timerul trece pe high, ei bine atunci cand senzorul este liber, fototranzistorul exact asta face, pune pinul 2 la masa, ori comportamentul dorit este exact invers, adica atunci cand senzorul este obturat ( fototranzistorul blocat ) releul sa fie cuplat, deci pin 2 la masa.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines