Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Guest cappy_dj

Ajutor identificare circuit integrat

Recommended Posts

Guest cappy_dj

Buna ziua !!Sunt incepator in domeniu si am si eu nevoie de putin ajutor.Am un montaj electronic de la o lustra cu leduri care nu prea mai functioneaza.Montajul este alimentat la 220 direct si pe iesire are legate 24 de leduri inseriate bicolore rosu si albastru cu cate 2 picioruse. In momentul cand apasam pe butonul telecomenzii odata se aprindea rosu, stingeam si aprindeam din nou albastru dupa aceea se aprindea mov si ulterior trecea lent dintr-o culoare in alta. Chestia e ca nu mai functioneaza decat pe culoarea rosie dar la intensitate mica in rest nu mai da comanda celeilalte culori. Ledurile sunt bune pt ca le-am probat si am desfacut si montajul electronic sa verific piesele. Toate bune si frumoase in afara de un circuit integrat cu 4 pini pe o parte care nu este marcat si nu am idee cu ce circuit as putea sa il inlocuiesc. Daca sunt ceva capete mai luminate ca al meu, (sunt sigur de asta) v-as ruga sa imi da-ti o sugestie despre circuitul integrat.Va multumesc !!!

Link to comment
Share on other sites

Acela e un microcontroler, nu ai cu se sa-l inlocuiesti din pacate.Verifica totusi tiristorii care comanda ledurile, sunt ca niste tranzistori, cu trei terminale.Putin probabil sa fie ei de vina.Verifica si condensatorul acela mare si rosu, prin el se face alimentarea montajului.Cu montajul alimentat la retea, masoara tensiunea pe dioda Zener si compara cu valoarea marcata pe ea.Ar trebui sa ai cam 5V.

Daca ai 5V atunci sigur e microcontrolerul dus.Alta lampa !

post-21106-139829586394_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Mda, tre sa fie microcontroller ala, daca e dus nasol.Daca totusi misca poate e alt defect.Fa ce a zis validae, eventual schimba intii condensatorul electrolitic dupa aia masoara ce tensiune e pe el sau pe zennerMare atentie fiind montaj alimentat la retea te poti curenta de numaDaca-i ok, vezi ce tensiuni sint la iesirea din microcontroller (pinii care-s legati prin rezistente la "chestiile negre cu 3 picioare") fata de masa condensatorului electrolitic, pentru fiecare mod de functionare

Link to comment
Share on other sites

Guest migaiv

@cappy_djsalut,ai rezolvat cumva? si eu am acelasi montaj, cu aceleasi probleme. si nu gasesc nicaieri sa-l cumpar intergral.

Link to comment
Share on other sites

n-o sa identificati niciodata ce microcontroller a folosit chinezul acolo insa cu vreo 40 de lei puteti cumpara un kit receptor+telecomanda cu doua canale si sa inlocuiti montajul existent cu asa ceva ; desigur va trebui sa adaugati si un transformator pentru alimentarea ledurilor insa e o varianta cu mai multe sanse de reusita decat identificarea si gasirea acelei componente .

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines