Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
releus

PIC16f877a

Recommended Posts

Salut! Am incercat sa programez acest microcontroller cu programatorul AD-PIC01 de la Adelaida. Am introdus codul hexazecimal pentru a realiza un volt-ampermetru, imi arata ca s-a programat, insa cand il bag in montaj nu imi afiseaza nimic pe display-ul(HD44780). Nu imi afiseaza nici o valoare , nimic.Am verificat curentul consumat de acest microcontroller: la inceput consumul este de 480mA, iar dupa 2 secunde , consumul este de 48mA. In timpul procesului de programare totul este ok, nu imi apar erori. Am folosit pentru programator o sursa externa de tensiune, etc.Am programat pana acum doar un singur pic16f84. Este oare defect pic16f877a? Intra acesta in protectie?Va multumesc pentru eventualele raspunsuri...!

Link to comment
Share on other sites

Am incercat sa-l reprogramez insa imi da eroare.Cum bifez XT, dupa programare, la verificare apare mereu eroare 0001, ceva de genul asta.Numai in momentul in care bifez RC , atunci merge fara eroare.Folosesc Icprog pe windows 7. Intrebam in legatura cu consumul daca pic-ul are protectie deoarece consumul de la 500mA ajunge la 50mA.Cu programatorul AD-Pic01 de la Adelaida am mai programat un pic 16f84 si a functionat.Tensiunea de alimentare a programatorului este de 12Vcc.Vad ca sunt si niste stabilizatoare pe placa prog.Intr-adevar tensiunea este minima insa am sa incerc si cu 14volti.

Link to comment
Share on other sites

Acele pseudoprogramatoare Ad...ida sunt total depasite. IC-prog deasemenea. Investiti cateva zeci de lei si luati o clona de pe forum de pickit2. Sunt mai din epoca actuala, pe USB si functioneaza excelent. In alta ordine de idei, nu trebuie bifate la intamplare optiunile xt sau rc, trebuie sa fie cum este in schema. In afara de acele setari de oscilator mai sunt si altele care "afecteaza" functionarea. In mod normal acele optiuni sunt preluate din fisierul .hex. Verificare poate da eroare daca de exemplu este protejat la citire, "flag" setat dealtfel tot la scriere.Din nou interb: nu afiseaza nicio valoare sau nu afiseaza nimic? Cu contrastul cum stam, stapanim fenomenul?O poza cu realizarea se poate?Daca vreti ajutor trebuie sa dati mai multe detalii.

Link to comment
Share on other sites

Am observat, cei drept cam tarziu, ca la operatiunea de programare eram pe buffer 2(la oscilator RC) si nu scriam hex.propriu-zis. Cand selectam codul necesar si buffer 1, intr-adevar la oscilator se selecta XT, etc.Eroarea dupa verificare programarii era 0001h.Cred totusi ca este defect controllerul deoarece alte pic-uri(16f84, 16f628A) am reusit sa le scriu fara sa imi apara eroare.In timp am sa-mi construiesc o clona pickit 2, insa vreau sa fiu lamurit pe deplin ca programatorul in cauza nu functioneaza corespunzator pe anumite tipuri de pic-uri. Pana atunci am sa-mi cumpar un nou pic16f877a.Tensiunea la scriere pe programator este de 12,5V.Led-ul care arata operatiunea de programare functioneaza in momentul respectiv,etc.Deci comunicare exista si nu cred ca sunt probleme de soft sau compatibilitate (vezi programare 16f84 si 16f628A).Multumesc mult pentru comunicare si raspunsuri!

Link to comment
Share on other sites

...

In timp am sa-mi construiesc o clona pickit 2

...

 

Se merita pe deplin ca sa-ti faci o clona Pickit 2.

Din semnatura vad ca esti din Otopeni (prin ce zona stai?), cand am drum pe acolo, am sa iau clona mea si adaptorul ZIF ca sa o testezi, am sa iau si un PIC16F877A pentru orice eventualitate.

Daca stiam ... ieri am fost in Otopeni (la rude, pe langa primarie) si pe la colegul @rinaldoparaipan ca sa-i vad noua eoliana. :da

Link to comment
Share on other sites

Perfect! Stau la blocul din fata, cel terminat dupa revolutie,unde sunt macelaria si casa de schimb valutar, la rondul de intrare pe str.23 August de pe DN1.Am in intentie sa fac o clona(mai ales ca este pe usb), chiar facusem si lista de piese, insa intai sa termin ce am inceput.Scopul meu este sa invat sa scriu programe.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines