Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Kostas1

Convertire banda Vest radioreceptoare Solo 500 si Song

Recommended Posts

Buna ziua!As vrea sa ma ajutati cu un sfat. Se pot trage in banda 88-108 MHz receptoarele romanesti Solo 500 si Song?Daca da, cum? O sa atasez si schemele in caz de raspuns afirmativ, si as vrea sa ma indrumati pe baza lor.De mentionat ca la Song, transformatoarele de FI -FM sunt aproape imposibil de reglat, deoarece sunt intepenite din fabrica in pozitia in care au fost reglate si sigilate cu ceara.Va multumesc anticipat!

Link to comment
Share on other sites

Nu trebuie sa umblati in FI ci in tunerul de UUS. Acolo sunt niste bobine cu cateva spire (din cupru argintat) la care trebuie sa le scadeti numarul de spire pentru a urca banda de frecvente receptionata (frecventa este invers proportionala cu inductanta). Cand faceam, inainte de 1989, modificarea benzii din 88-108 MHz in 65-73MHz, dublam numarul de spire iar apoi ajustam din apropierea sau departarea spirelor. Acum dvs. ati putea proceda invers.

Link to comment
Share on other sites

Totusi, cred ca este cam mult sa se incerce reducerea nr de spire la jumatate. Eu as incerca intrarea in banda reducand cate 1 spira la oscilatorul local si la circuitul de intrare. Daca se constata ca nu este suficient se mai pot departa spirele (lungi bobina) in scopul scaderii si mai accentuate a inductantei.Sigur ca nu se poate da o reteta universala dar prin experimentare, cu grija, se poate ajunge la rezultatul dorit. Recomand mare atentie la dezlipirea bobinelor pentru a nu deteriora altceva, blocurile UUS sunt foarte "inghesuite" iar cablajele se pot exfolia destul de usor.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines