Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Guest samedaniel

Punte redresoare pt. Redresor Auto ?

Recommended Posts

Guest samedaniel

O intrebare la Dvs.Pot folosi puntea redresoare din imagine pt. a redresa curentul unui transformator de minim 500 miliamperi.In scopul realizarii unui redresor pt . baterie auto de 65A. Ma refer , daca ar da randament.Si mentionez ca intentionez sa adaog in circuit si un releu termic de pana la 10 A.Multumesc ! Si as prefera sa nu fiti foarte tehnici :)

post-48901-139829584345_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Puntile redresoare nu dau randament ... ideea e sa aiba curent admisibil mai mare in mod semnificativ fata de ce circula prin ele , si racire corespunzatoare ... cea din foto e prevazuta pentru montare cu surub prin gaura centrala , pe un radiator corespunzator ... da , merge la redresor auto ... cei 500 mA nu i-am inteles , probabil se refera la altceva ... poate reveniti cu precizari ...

Link to comment
Share on other sites

^Subscriu, am folosit exact asa ceva pentru redresoare la curent mai mic ( sub 15A ) si merg fara probleme, dar le trebuie radiator.PS: La fel ca si colegul !gauss, nici eu nu sunt sigur ca am inteles care e treaba cu cei 500mA.. sper sa nu fie vorba despre curentul de la traf ( intensitatea ), daca este asa atunci n-ai ce face cu el pentru asa ceva.

Link to comment
Share on other sites

Guest samedaniel

Multumesc pt. raspunsuri .Intradevar cei 500 miliamperi se refereau la intensitatea transformatorului(am un transformator pe care ma gandeam sa-l folosesc).Dar nu sunt neaparat relevanti.Am si un redresor mai vechi cu diode de alternator de dacie pe care as vrea sa le inlocuiesc cu puntea respectiva , sa includ un releu termic care sa intrerupa supraincarcarea bateriei (deci ar merge si 15A).Concluzia ar fi ca puntea respectiva cu racitorul adecvat ar face fata ?

Link to comment
Share on other sites

Guest samedaniel

Multumesc inca o data pt raspuns.Deci curentul admisibil este curentul transformatorului .Si curentul ce vine din baterie spre punte, practic nu conteaza.

Link to comment
Share on other sites

@samedaniel daca studiezi putin modul de functionare a diodei redresoare vei observa ca ea conduce doar intr-un singur sens oprind aproximativ 0,6V pentru conductie, pe principiul asta se bazeaza redresarea, dioda permite curentului sa treaca doar intr-un sens, ei bine curentul de la acumulator nu are nici o importanta deoarece la conectarea corecta a cablurilor ( polaritate corecta ) diodele in cel mai rau caz vor fi invers polarizate, adica daca tensiunea acumulatorului va depasi cu minim 0,6V pe cea a alimentatorului conectat atunci diodele vor fi blocate, asadar curentul acumulatorului nu afecteaza cu nimic redresarea, acumulatorul in sine pune o sarcina foarte mare pe redresor si diodele folosite trebuie sa reziste la curetul maxim evaluat al trafului, acela va fi cel care va impune stresul de pe punte.

Link to comment
Share on other sites

Guest samedaniel

Multumesc mult pt raspuns .Si pt.rabdarea si intelegerea de care ati dat dovada.

Practic in cazul redat de mine singura conditie care trebuie sa fie indeplinita.Este, ca valoarea amperajului permis de puntea redresoare , sa fie superioara valorii amperajului debitat de transformator.

:aplauze

Link to comment
Share on other sites

Ca orice rez de balast, însă trebuie să alegi o valoare de compromis, iniţial curentul va fi mai mare şi spre final mult mai mic, nu vei avea un curent constant. De aia se folosesc montaje mai sofisticate.

Link to comment
Share on other sites

Nu vreau sa mai deschid alt subiect, daca supar pe cineva sa stearga ce am scris.

Am un redresor pe care il mai imprumut, si mi se cam inapoiaza stricat. Asa ca vreau sa-l fac oarecum automat si indestructibil :)) Unii la-u conectat gresit, altii la-u deconectat de la baterie pornit si a facut scurt, unii au ponit masina cu el pe baterie. Am incercat cu siguranta si scapa transformatorul dar se duc diodele.

Vreau sa-l fac cu protectie la conectare gresit, la scurtcircuit, la suprasarcina (daca asa se numeste sa pornesti masina cu el montat) si sa se opreasca cand bateria este incarcata. (de asemenea vreau si o schema simpla :) ) Nu pot sa zic ca stiu exact ce caut dar dupa ce am consultat netul, a, gasit asta, care mi se pare mai accesibila mie:

 

http://www.circuit-finder.com/categorie ... 2v-charger

 

din ce am citit nu cred ca-l protejaza si de suprasarcina.

 

Daca are cineva o schema mai buna sau eventual executata deja il rog sa ma ajute.

Multumesc anticipat pentru eventualele sfaturi si indrumari?

 

P.S.: sa ma scuzati daca nu ma exprim corect

Link to comment
Share on other sites

Daca montezi o siguranta automata de10A pe firul de plus si pui o punte de 50A, atunci nu o sa mai ai probleme chiar daca se leaga gresit bornele.Eu la toate redresoarele ce debitau peste 10A le montam siguranta automata si nu aveam probleme cu clientii.Referitor la decuplarea automata a incarcarii, sunt si scheme mult mai simple, postez mai jos doua variante.

post-21106-139829610121_thumb.jpg

post-21106-139829610127_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

M-am saturat sa tot schimb diodele, asa ca acum am pus diode de 200A pe care le aveam pe acasa si mi-e cam frica sa nu mi le arda cineva ca sunt cam scumpe. Totusi trebuie sa recunosc ca la o siguranta automata nu m-am gandit pana acum.Ii mai fac si o decuplare cand e bateria incarcata ca a uitat tata una la incarcat si a gasit-o uscata :ras: Multumesc!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines