Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

tranzistori cu germaniu


Recommended Posts

  • Replies 13
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

O sugestie ar fi sa faci ceva inedit, cum ar fi un amplificator stereo numai pe germaniu dar dupa o schema/topologie moderna, alimentare simetrica etc, nu cele clasice ale anilor '70. Nu am vazut pana acum o astfel de abordare, ideea mi se pare interesanta. Desigur, daca acei tranzistori nu au caracteristicile prea dispersate si se pot imperechea cat de cat ... Ma batea gandul sa fac asa ceva, am niste ASZ 17 dar negasind prefinali de genul AD161/162 si AC-uri totul a ramas la stadiul de intentie.

Link to comment

Sunt cu germaniu, iar codul 108 pare ca ar fi unul intern al celor de la motorola. La vremea aia probabil nu s-a dorit echivalarea cu alte modele din comert tocmai pt a fi obligati sa il inlocuiasca cu altul identic. Se pare ca au fost folositi si in aparatura militara.

Link to comment

Si eu as fi interesat..dar nu am finalii ASZ , din pacate . Oricum cred ca se merita analizata si varianta " vintage " cu trafo driver...

Am luat in calcul mai multe variante ale schemei, fiecare cu avantajele si dezavantajele ei. Solutia cea mai atractiva si inedita ar fi fost o schema simetrica, evident fara condesator pe iesire, cu superdioda si cu tot ce mai presupune. Ori cu finali complementari AD 161/162, cate 3 pe ramura pentru o putere cat de cat decenta de 15W, ori cvasicomplementari, cu AD161/162 prefinali si ASZ 17 finali. Driverul pe germaniu este problema cea mai spinoasa in acest caz, capriciile termice ale sale pot dezechilibra finalul si sunt greu de controlat, bineinteles exista varianta utilizarii un tranzistor pe siliciu doar pentru pozitia de driver. Ar fi binevenita si interesanta orice idee/varianta/sugestie in ce priveste proiectarea unui astfel de amplificator pe germaniu, dupa topologie moderna sau chiar cea clasica cu trafo driver, desi realizarea practica pare un vis greu de realizat datorita dificultatilor in ce priveste procurarea tranzistoarelor :rade:
Link to comment

In varianta aceea cu etaj final complementar nu prea gasesti tranzistori NPN cu germaniu care sa aiba Vce spre 60V si putere disipata asa mare, ar trebui ceva gen 2N3055 pe germaniu :57 . O varianta ar fi reducerea tensiunii de alimentare pe la 2 x 18V si folosirea a cate 3 trz AD 161 in paralel, cu reducerea dramatica a puterii si recalcularea tuturor valorilor din schema pastrandu-se doar configuratia. Alta varianta mai realizabila ar fi transformarea in etaj final cvasicomplementar si folosirea ASZ 18 ca finale (Vceo=32V, Ic max = 8A), atacate cu BD 139/BD140. Si in acest caz trebuie redusa alimentarea pe la 2 x 25V. Se pot folosi AC-uri in etajele de intrare, driverul ramane pe siliciu pentru stabilitate termica.

Link to comment

Daca nu aveti prin sertar tranzistorii cu Ge si trebuie sa ii cumparati mai bine va orientati catre cei rusesti seria MPxx, sunt cei mai ieftini pe ebay.De ex: "5x-1T308V-GT308V-Russian-USSR-NPN-Germanium-Transistor-AF109-2N2786-Rare" la 7$ cu tot cu transport de la vecinii bulgari.

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines