Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
Sign in to follow this  
bigpriap

alimentator in comutatie cu pornire la flacara !

Recommended Posts

Rog ajutor intr-o problema mai ciudata.

 

Alimentatorul din imagini:

 

Posted Image

 

Posted Image

 

Posted Image

 

Posted Image

 

Posted Image

 

Posted Image

 

Posted Image

 

initial am observat acum vreo luna ca nu pornea adus de afara din frig decat cand ajungea la o temperatura decenta, pozitiva de interior.

Mai nou nu porneste decat incins bine, la flacara sau aeroterma!

 

Desi un chinezism ce mergea foarte fierbinte (abia poti tine mana pe el), a fost ok cat a mers si "la rece": intrare 12v si 220, iesire reglabila 12-24v la 4.2A sustin chinezii plus USB la 1A. Ceva idei sau, da Doamne, sfaturi de depanare? Odata pornit merge OK.

 

Multumesc!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Masoara condensatorii electrolitici cu ESR-metru, sau daca nu dispui de asa ceva, schimba-i pe toti (electroliticii) ca in sursele in comutatie sunt primii care fac probleme.Mi se pare mie sau circuitul incercuit din poza e parlit sau e doar manjit cu sacaz ?

post-21106-139829583127_thumb.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu am ESR-metru din pacate. Am mai gasit desigur surse cu condensatori cu probleme dar astia arata OK si nu am mai vazut manifestarea asta cu start doar la incalzire serioasa ( la inceput am sperat ca e un mecanism anti - condens :jytuiyu , adevarul e ca tineam geanta in portbagaj la -10 C si apoi ma cam grabeam cu bagatu' in priza. Integratul e manjit doar. Daca nu apare alta idee, experienta, o sa ma apuc de schimbat conzii, desi momentan am niste letcoane parca special pentru distrus circuite (statia s-a dus si super-pistoale radio-progresu am imprumutat vreo 2 pe la prieteni care au uitat sa le inapoieze)Merci de sugestie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chiar daca arata bine, cel putin unul din ei nu e bun, schimba-i pe toti.Nu exista protectii la frig, doar condensatori cu probleme.Verifica totusi cu lupa si lipiturile mai ales la componentele de putere, tranzistor mosfet, rezistente de putere, trafo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

inlocuiti cei doi conzi din poza si aveti sanse foarte mari sa functioneze ok.cel de sus cred ca este pe alimentarea controlerului iar cel de jos de pe optocuplor.daca cel de sus este devalorizat sursa nu porneste deloc sau doar la cald.condensatorii de valori mici(sub 100 micro) nu prea se umfla dar pe esr-metru se vede cat sunt de varza.cei de valori mari au obiceiul sa se umfle si atunci nici nu mai trebuiesc verificati.de preferat este sa inlocuiti toti conzii mai putin cei tre mari din primar sursa la 400v.

post-8232-139829583814_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

......Mi se pare mie sau circuitul incercuit din poza e parlit sau e doar manjit cu sacaz ?

perfect adevarat ...arata a parlit 99% :da ...U4..oricum are nevoie de o cura de c-uri

Share this post


Link to post
Share on other sites

:101 Cine stie, cunoaste! Ala de sus de 22uF/50v era cu buba, devalorizat la doar vreo 9 micro pe multimetrul meu. Cum l-am schimbat, cum a pornit. Cel de pe optocuplor apucasem sa il schimb cu o scarba mica chinezeasca de la Dioda - cred ca mai bine il pun la loc pe cel original - 0.47 uf 50v 105oC (M) cel putin dublu ca dimensiune. Multumesc mult celor ce m-au ghidat si in special lui Bobo de mi-a dat "mura-n gura" defectul !

 

Pe mine m-a impresionat tare acuratetea diagnosticului dupa poza si simptom.Nu imi vine sa cred - mai incerc o data , poate merge: :da

 

Invertor 12/220 v sal, "tacanea" cand il alimentam chiar fara sarcina:

 

Posted Image

 

Posted Image

 

Posted Image

 

Posted Image

 

Posted Image

 

Posted Image

 

Posted Image

 

Posted Image

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.