Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

12f508 I/O


Recommended Posts

Salutare ! Lucrez cu un 12f508 la care am selectat si intrari si iesiri pentru un proiect . Am o nedumerire :daca MCLRE e disabled si folosit drept port , o intrare de tip port ce nivel de cc trebuie sa aibe?Sau mai bine zis se poate comanda soft zero sau unu..? Mie imi raman intrari setate in 1 logic....! :jytuiyu Spre exemplu am o intrare care simte 12v , pe care-l divizez sa apara 5v ( ttl ) , dar cand nu aplic 12v , intrarea e deja in 1 divizat cu rezistenta spre masa..!!

Link to comment
  • Replies 5
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

reformulez , ca nici eu n-am inteles ce am scris..!Ce tensiuni se vad pe un terminal pic setat ca intrare..?! Cum fac soft sa fie zero sau unu..?!MCLRE e disabled deci setat ca port I/O

Daca pinul cu pricina are rezistenta de "pull-up" activata (OPTION_REG<7>) atunci fara semnal la intrare vei avea 1 logic.Daca pinul cu pricina are rezistenta de "pull-up" dezactivata (din soft, sau la Power on Reset) atunci fara semnal la intrare vei avea orice (intrarea este flotanta ). In acest caz, este recomandat sa conectezi o rezistenta fie la Vcc fie la GND. Citeste cu atentie foaia de catalog, capitolul "I/O Ports".
Link to comment

Merci mult ...nico! Desi m-am benoclat de cateva ceasuri pe program , abia acum am vazut ca MCLRE este on in config..!Ptiuuuuu ...mama, ce stoarcere de creiere , scrieri si rescrieri ...!Mai am o mica nelamurire , sau mai bine zis cum ar fi mai bine sa fac ?Am intrari externe care au valoarea 12v , pe care eu le divizez si chiar le protejez cu zener ! Exista vreo schema mai eleganta de legare mai simpla/directa la un port I/O pic?

Link to comment

Mai am o mica nelamurire , sau mai bine zis cum ar fi mai bine sa fac ?Am intrari externe care au valoarea 12v , pe care eu le divizez si chiar le protejez cu zener ! Exista vreo schema mai eleganta de legare mai simpla/directa la un port I/O pic?

O solutie eleganta si sigura este utilizarea optocuplorilor pentru acele porturi care prezinta 12V. O solutie simpla ai folosit-o tu. Daca semnalele pe porturile cuplate la optocuplori au frecventa ridicata (>1MHz) va trebui sa cauti optocuplori speciali (gen 6N135, 6N136).
Link to comment

Mai am o problema !! Vreau ca programul meu sa inceapa dupa 10 s de la punerea sub tensiune .Am folosit un delay code generator , am dat copy/paste in codul sursa si am folosit un call Delay chiar dupa initial;izari . In simulare si in real , nu reuseste sa iasa din bucla de 10 s : ................. ................ . ...................RCCAL CODE 0x1FF ; processor reset vector res 1 ; holds internal RC cal value, as a movlw k RESET CODE 0x000 ; effective reset vector movwf OSCCAL ; apply internal RC factory calibration ini movlw b'001111' tris GPIO call Delay ; 10s delay initiale start ........................................................................................................................Delay ;1999996 cycles movlw 0x11 movwf a1 movlw 0x5D movwf a2 movlw 0x05 movwf a3Delay_00 decfsz a1, f goto $+2 decfsz a2, f goto $+2 decfsz a3, f goto Delay_00 ;4 cycles (including call) END

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines