Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Restaurare Marantz 115B


Recommended Posts

Cumpararea sculelor electronice de pe diferite site-uri, fără a vedea sau proba echipamentele, se poate lăsa cu un gust amar. Am experienta restaurării unui deck rar, prezentat aici pe forum (SD 8020), dar despre el stiam ca este intr-o stare proasta (lipsa componente). In acest caz, aparatul a fost prezentat ca funcțional, intr-o stare foarte buna. Funcțional este, dar intrevențiile aduse asupra lui, in ceea ce priveste iluminarea scalei, au dus la schilodirea acestui frumos tuner rar. Fiind rar, cam greu de gasit piesele necesare, nici macar imagini cu interirul nu se gasesc. Dar cum nimic nu este imposibil, asa cum a fost si cazul deck-ului SD 8020, incerc sa aduc stralucirea acestui aparat. Poate ca si colegii ma vor ajuta in demersul meu.

MARANTZ 115B, 1974

Posted Image

 

Posted Image

Eticheta: SN 51075, editie europeană

Posted Image

Interiorul este curat, lipseste o cutiuta metalica de la placa cu circuite expusa

Posted Image

Modificarile in stil romanesc. Au fost taiate firele de la becurile de scala si cele de la indicatoare si martori. Locul lor a fost luat de un neon ca in NFS. Sper sa mai pot recupera carcasele becurilor. Schema acestui aparat nuu am gasit-o, am in schimb una de 115, care cred ca sunt aproximativ identice:

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Panoul frontal a incasat o lovitura dreapta jos

Posted Image

Pacat de frumusetea acestui interior

Posted Image

Lumina de la neon: preferam sa dau 100 lei pe becuri

Posted Image

Posted Image

 

Aici lipseste carcasa din plastic a becurilor de scala si indicatoare

Posted Image

Trebuie inlocuita hartia cu o foaie de calc

Posted Image

Link to comment
  • Replies 32
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Va trebui sa construiesc o carcasa din plastic, despartita in doua, o cavitate mai mare pentru partea de iluminare a scalei si cealalta, despartita pe conturul carcasei, cu orificii pentru fiecare bec martor:MUTING, AM, FM, HI-BLEND, MONO si STEREO. Ma gandesc sa folosesc SMD-uri pentru iluminarea martorilor si a indicatoarelor. Pentru iluminarea scalei voi folosi tot SMD-uri in carcasa unei sigurante din sticla, model pe care l-am vazut pe audiokarma. Pentru o lumina mai buna voi inlocui hartia cu calc.

Link to comment

Am renuntat la ideea cu SMD-urile, am comandat pe ebay setul de lampi pentru tuner. Cu tot cu transport au fost 90 lei. De la reconstructia deck-ului SD-ul 8020 mai am partea de alimentare, cu sigurantele originale, ale caror socluri sunt potrivite pentru fixarea becurilor originale. Am facut schita difuzorului de lumina, ma gandesc sa-l fac din forex

Link to comment
  • 2 weeks later...

Am cumpărat setul de becuri de pe ebay și am scos lampa de neon din interiorul aparatului. Setul de becuri este dedicat tipului de aparat.

 

Posted Image

 

Desfacut carcasa lampilor pentru iluminatul acelor si pus becurile noi. Se observă că hartia originală este ingălbenită datorită trecerii timpului, fiind nevoit să o inlocuiesc cu hârtie de calc.

Posted Image

 

Posted Image

 

Posted Image

 

Posted Image

 

Proba cu lampile noi:

Posted Image

 

Proba facută cu o sursă puternică de lumină. Se vede frumos.

Posted Image

 

După montarea instrumentelor pe șasiu și pornirea aparatului, lumina scalelor bate un pic in verde. Acest lucru este confirmat de colegii de pe audiokarma, un lucru normal, întrucât lampile nu asigură o lumină albă, strălucitoare ca in cazul SMD-urilor sau a tubului cu descărcare. Încerc o soluție de iluminare cu SMD-uri auto.

Link to comment

Carcasa pentru becuri o s-o reconstruiesc si nu voi apela la iluminat cu leduri. de cablaj si de carcasa se ocupa tatăl meu, eu mă ocup de achiziționarea pieselor. Am nevoie de socluri pentru siguranțe model MF 2518, 6x30mm pentru circuit imprimat, unde m-am interesat nu au pe stoc. Am nevoie de 10 bucati, azi am reusit să găsesc 2 la un cuptor cu microunde.

Link to comment
  • 4 weeks later...

Am refacut carcasa becurilor de scală dintr-o placă de circuit imprimat. O construcție home made, de amator, dar se apropie de original. Oricum mai bine decât cu neonul înăuntru, deși lumina neonului scotea în relief albastrul scalei. Cu becurile originale, scala bate un pic spre verde, m-am interesat pe autokarma și aceasta este culoarea adevărată.

Per ansamblu a ieșit foarte bine, pentru răcire am practicat niște găuri în peretele din spate și cel superior. Ca și preț, cu totul a costat cam 100 lei, cat un set de becuri noi, dar totul e bine când se șfârșește cu bine!

 

Posted Image

 

Posted Image

 

Posted Image

 

Posted Image

 

Posted Image

 

Posted Image

Link to comment
  • 1 month later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines