Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Pot masura puterea de iesire a unui amplificator?


Vizitator m.technik

Postări Recomandate

  • 3 luni mai târziu...
  • Răspunsuri 231
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • 2 luni mai târziu...
  • 9 luni mai târziu...

La masurarea puterii trebuie sa tineti cont de cel putin doua aspecte:

- impedanta difuzorului variaza mult cu frecventa de aceea se recomanda utilizarea unei rezistente echivalenta, pe cit posibil neinductive.

- atentie ce tensiune masuram!!!!

a) cu osciloscopul se masoara tensiunea maxima debitata (pic la pic/2), adica amplitudinea sinusoidei. In acest caz avem de-a face cu asa zisa putere sinusoidala.

b)cu voltmetrul. In acest caz masuram tensiunea medie(sau eficace) adica tensiunea maxima pe radical din doi. In acest caz vorbim de puterea efectiva/eficace.

c) cu voltmetrul sau osciloscopul, iar la intrare se afla o sursa "muzicala". In acest caz se obtine o mediere a amplitudinii sinusoidei la iesire. Aici este vorba de putre muzicala.

Link spre comentariu
  • 7 luni mai târziu...
Vizitator lulu58

poti,cu un generator audio(semnal sinusoidal si dreptunghiular)si un osciloscop!Fara ele nu poti face ceva bun!cu instrumentul de masura ,daca ai true rms,faci doar o apreciere!Si inca ceva,aten-tie la difuzoare!Eu le protejam cu un montaj divizor-rezistiv(rezistente de mare putere bobinate-atunci aveam)pentru a nu scuipa membrana la accidente(putere mare-plesnire finali-etc)Am lucrat si eu audio pe vremea "raposatului"si a fost frumos!Acum las pe altii!

Link spre comentariu
  • 2 ani mai târziu...
Vizitator danjanne

mie cineva mai de mult mi-a spus sa fac in felul urmator pentru a afla puterea unui amplificator O sursa de sunet continua de frecventa dorita la care vrei sa testezi un voltmetru la iesirea la difuzor curentul rezultat inmultit cu el exemplu sa zicem (10X10=100) inpartit la inpedanta difuzorului sa zicem 4ohm ar rezulta 40W cu o marja de +/- 10% si cam asta ar fi A facut acest test pe TDA 7294 rezultatul ar fi cam 16x16=256 inpartit la 4ohm 64W cu marja de 10 + ar fi 74 W eu zic ca sunt destul de reali integratul alimentat la tensiunea de +/-26,5v cu mai mult curet ar putea scoate mai mult. dar mai mult de 80W reali nu urca de acolo incep problemele se incinge prea tare.

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Eu am masurat cam asa :-am pus la iesire o rezistenta echivalenta cu impedanta dorita , dar deajuns de groasa ca sa nu se incalzeasca .-in injectat la intrare 1000Hz-am masurat tensiunea pe rezistenta cu un votmetru care am fost sigur ca indica corect la 1000hz ; atentie , unele voltmetre digitale au domeniu de frecventa acceptata la masurare tensiuni ca

Link spre comentariu
  • 10 luni mai târziu...
  • 2 săptămâni mai târziu...

Un subiect foarte ocolit, se postează sporadic la intervale mari, de luni sau ani.S-o fi lămurit oare lumea că se poate măsura puterea amplifului cu semnal sinusoidal, ptr anumite frecvenţe, sau/şi cu anumite semnale (zgomot roz de exemplu)? Rezultatele măsurătorilor vor diferi mult de impresia pe care ampliful o poate lăsa ascultătorilor la redarea unei melodii oarecare.

Link spre comentariu
  • 2 ani mai târziu...
Vizitator amyelectro2008

Omul cand a pus aceasta intrebare, este clar ca nu este foarte avansat in domeniu, nu prea cred ca dispune de aparatura de masura si, cu toate aceste recomandari sofisticate, cred ca nu intelege mare lucru...cel mai bine ar fi sa-l arate unui meserias...altfel , o metoda empirica de evaluare,pentru ca nu cred ca-l intereseaza sa stie exact si precis ci doar cu aproximatie, ar presupune ca daca scrie pe el puterea consumata, undeva in spate in dreptul cablului de alimentare, si presupunand ca amplificatorul este unul obisnuit cu tranzistori bipolari, se poate estima puterea insumata pe ambele canale, ca fiind puterea consumata impartita la 0,5-0,7, in functie de calitatea componentelor...Mai departe, se poate masura daca-si permite, tensiunea de alimentare, coroborata cu inspectia vizuala din care sa vada cati finali sunt pe un canal....De exemplu, un amplificator care se alimenteaza cu +60Vcc/0/_60Vcc si cu doi tranzistori pe canal, nu poate functiona decat pe 8ohm, caz in care poate scoate cam 90-100w pe canal...daca ar avea 4finali, ar putea merge pe 4ohm, caz in care poate mai mult...In general , amplificatoarele cu doi finali, ca sa mearga pe 4ohm, se alimenteaza cu cel mult +/_50Vcc, si scoate cam 100w/4ohm...si asa mai departe...repet, nu e o metoda riguroasa, dar poti sa-ti faci o idee.

Link spre comentariu

Chiar că nu e precisă metoda, se pot pune 3-4-5...10 perechi de trz finali pe un canal alimentat la +/-60V, contează ce fel de trz, puterea lor, reglaj deschidere... abia la urmă e sarcina. Sau o singură preche de trz finali la aceeaşi tensiune, dar de putere mare... deşi se pot pune şi trz în capsule TO126 ptr sarcini mici precum căşti.

Link spre comentariu

se poate estima puterea insumata pe ambele canale, ca fiind

puterea consumata impartita la 0,5-0,7, in functie de calitatea

componentelor

Poate înmulţită, aţi vrut să spuneţi; sunt convins că aţi

dorit să sugeraţi un randament de 50... 70 %.

Calitatea componentelor nu are legătură cu randamentul,

care este stabilit (în exclusivitate) de clasa de funcţionare

a amplificatorului.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Eu introduc 50 Hz sinusoidal. Armonicele se aud foarte clar, mult mai bine decat fundamentala. Se pot detecta usor distorsiuni sub 1%. Ca sarcina se pune o rezistenta de putere in paralel cu un difuzor ordinar inseriat cu o rezistenta mare. Puterea masurata este aproape intotdeauna mai mica decat cea declarata.

Link spre comentariu
  • 5 luni mai târziu...
Vizitator fonomatu

Daca faci un banal divizor de tensiune reglabil (care insa poate sa coste destul deoarece un pot[entiometru] de putere nu chiar ieftin), poti sa te uiti la semnalul iesit si cu PC-ul pe intrarea audio. In general un chip modern audio de PC gen ALC889 are specificatii cu mult peste majoritatea amplificatoarelor la distosiuni, raport semnal/zgomot etc. Vezi sa nu bagi mai mult de juma de volt RMS pe intrarea audio la PC cu divizorul de tensiune; ALC889 suporta max 1.6V RMS pe intrare, dar alte chipuri sunt mai sensibile si nu gasesti specificatiile la toate. Masori intai gorsier cu un voltmentru (ieftin) in plaja de frecventa pe care o suporta (preferabil pe la 100 Hz si pe la 1KHz pentru ca daca amplifu e suprasolicitat o sa scoata voltaj RMS mai mic la 100 Hz) si daca e OK ca voltaj bagi pe PC si ai osciloscop (audio) ieftin. Exista programe gen RMAA care calculeaza cam tot ce trebuie (distorsiuni etc.) pe intrare automat. Mai multe detailii se gasesc (in engleza) pe http://www.jensign.com/RMAA/RMAAOpAmpTests.html de exemplu.

Editat de fonomatu
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări