Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Pot masura puterea de iesire a unui amplificator?


Vizitator m.technik

Postări Recomandate

  • Răspunsuri 231
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Cateva poze pentru inspiratie constructiva: https://postimg.cc/gallery/2xmnpzplq/ impreuna cu ceva masuratori. Se vad acolo doua rezistente de 8 ohmi circa 2000W pe care le folosesc in mod curent la teste, se poate observa si sistemul de prindere pe doua laterale de textolit, am folosit bara filetata si mi-am confectionat niste rodele din textolit subtire in care am introdus bara fileta si care rodele la randul or au intrat perfect in corpul cilindric de ceramica al suportului rezistentelor. In urmatoarele poze se poate vedea un dummy-load de 2x8 ohmi realizat din rezistente neinductive de 150W pe radiatori si cu ventilare fortata sub radiatoare cu ventilatoare de sursa PC de 12cm. In pozele urmatoare puteti observa 2 rezistente neinductive de 10ohmi/250W pe care le folosesc ca si sunturi ampermetrice ca sa zic asa, de obicei le inseriez in locul sigurantelor de pe railuri la reglajele de bias si de asemenea fiind de putere mare, ma ajuta in caz de tranzistori finali busiti, imi limiteaza daunele, disipatia de putere si consumul de curent se face pe acele rezistente. Si in sfarsit un alt dummy-load cu 4 buc rezistente de 1ohm/1000W bucata care imi permit realizarea de sarcini de 4 si 2 ohmi in functie de nevoi (mai rar).

 

Si in sfarsit o poza cu rezistentele mari la lucru, pe un CrestAudio CA9, la maxim in 4 ohmi erau usor caldute :)

20180226_201136.jpg

 

 

Editat de elektronu85
Link spre comentariu

Din ceea ce îmi amintesc :) am folosit 2x32 de rezistente low inductive   ( bobinate cu platbandă rezistivă pe suport ceramic ) de la  ( probabil ) Dale  de 1 ohm / 65 W disipație naturala .

Beneficiind de  răcire forțată cu 2 ventilatoare Sunon 120x120x38 / PMD2412PMB2-A  , puterea disipata creste proporțional cu eficienta ventilației forțate .

Cândva , veți vedea ce și cum .

Probabil doar dacă voi lichida tot ceea ce tine de hobby-ul meu cu amplificatoarele audio   .

Pana atunci , sunt în așteptare lentă  ...

Vine vremea liniștii și a pensiei .

 

Rezistentele folosite de mine erau asemanatoare cu modelul de mai jos :

FVT_SERIES_sml.png

 

 

 

Editat de Victor
Adaugire
Link spre comentariu

Am inteles acuma! La mine nu a fost cazul.... nu am asa tupeu ca si DjLeco (a nu se intelege in sensul rau remarca), ca sa fac bec din rezistente! Si in consecinta nu prea am avut ocazia sa constat degajari de gaze... care gaze se rezolva cu un exhaustor, sau pur si simplu cu un geam deschis. Dar deja astea sunt fineturi care, ma repet, tin de gustul fiecaruia! 

 

P.S. Daca e sa mori de la gaze, mai repede mori de la fumul de fludor decat de la gazele de nichelina!!! :)

Link spre comentariu

Pai procedati ca mine... supradimensionati ca sa spun asa puterea rezistentelor... astfel incat sa nu ajunga niciodata la rosu in timpul testelor... plus ventilatia de rigoare! Si lucrurile nu sunt chiar asa de speriat, asa cum am scris mai sus, pe acele rezistente din poze am dat cu peste 1000W putere audio in 4 ohmi timp de minute bune, si erau abia calde... se putea tine mana lejer pe ele, deci nu e dracul asa de negru cum pare! Sa nu mai zic ca in orice caz cantitatea de arsenic din aliaj e mica, mai mica decat cea folosita la plombe dentare pe vremuri de exemplu! Parerea mea este ca nu aveti de ce sa va faceti griji!

 

Altfel, daca pretul nu este o problema, recomand cu caldura asa ceva: https://www.tme.eu/ro/katalog/rezistente-200w-si-peste_112319/#id_category=112319&s_field=artykul&s_order=DESC&visible_params=2%2C34%2C36%2C36%2C38%2C38%2C39%2C42%2C44%2C49%2C117%2C2923&used_params=36%3A24564%3B38%3A24608%3B

dar nu stiu cati isi permit asa ceva... si eu caut asemenea rezistente, vreo 10 bucati de 8 ohmi pentru un "watt-metru" ceva mai complex si mai elaborat. Dar parca nu-mi vine sa dau aprox 3000 lei pe asa ceva!!!

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...
  • 7 luni mai târziu...
  • 3 luni mai târziu...

Am facut mai multe rezistoare de sarcina din sirma de fier zincat de 1mm aproximativ doi ori zece metri, rezistorul este antiinductiv si este bobinat pe un suport cilindric PVC acoperit cu un carton electrotehnic rezistent la caldura, functie de puterea disipata se pot alege diametre mai mari, oricum solutia este ieftina si accesibila

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări