Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

filetarea pe strung


Recommended Posts

Ori mi s-a parut ori ca a fost sters un astfel de subiect. Daca e deja unul se poate muta de catre cei in drept fara suparare. Aduc in atentie o metoda de filetare pe care am citit-o recent in manualul pe care il detin , metoda care consta in rotirea saniei la un unghi de 60 grade si folosirea avansului acesteia pentru patrunderea in material. Atasez o imagine scanata si poate apar si cateva pareri vis-a-vis de eficienta acesteia. Primul enunt din zona selectata descrie si alta metoda dar eu nu la aceea ma refer.

post-56016-139829572184_thumb.jpg

Link to comment

Este cunoscut acest procedeu de filetare si eu tot acest principiu folosesc la filetare doar ca nu mai inclin sania portcutit la 60 grade si o las normal iar la intrarea in adancime cand tai filet intri si din sania portcutit jumatate din adancime.Ex: daca intri in adancime 0.5mm din sania portcutit poti sa intri 0.25mm

Link to comment
  • 4 months later...

Ca o complectare - 1.3 inmultit cu pasul filetului ce se doreste = adancimea finala la care trebuie sa se faca ultima trecere cu cutitul.

Se intampla ca bara de prelucrat sa fie un material moale, gen OL37, etc.(la OLC'uri, inox'uri sau materiale mai tari n-o sa intalniti problema asta) - se degroseaza 2-3 zecimi (in unele cazuri si 4 zecimi - ma refer strict la materiale mai moi si la diametrele mai mari de 12-14mm) pe toata lungimea pe care urmeaza sa se taie filet! Altfel, din cauza materialului, filetul se ''umfla'' si vor fi necesare mai multe treceri, ceea ce rezulta un filet slab, spire subtiri, tesite etc.!

Oricum, 1,3 e coeficientul (care se inmulteste cu pasului filetului) de care se tine cont pentru a afla adancimea filetului care se face din cutit pe strung!

 

De exemplu -

M22 = diametrul de 21,7 e OK!

M22, pas normal 2.5x1,3 = 3,25mm - prima trecere se face, de regula, mai mare(asta cand suntem siguri ca pinioanele sunt corect montate pentru filetul in cauza) , ~1mm, iar urmatoarele scad pana ajungeti la 3.2 -3,3mm - adancimea filetului in cazul lui M22.

Link to comment
  • 2 months later...
  • 2 years later...

In sectiune, piesa matale are 2,864 grade, adica trebuie sa rotesti sania transversala cu 1,432 grd, adica rotunjit 1, 4 grd.... In practica, tu vrei sa faci un con de precizie iar vernierul gradat al strungului nu iti permite precizii din astea.In prima faza se inclina sania cu 1.4 grade, la ochi, dupa care cu ceasul comparator reglezi stg+dr sania dupa piesa de referinta  prinsa in strung ( daca exista una).Prinderea piesei de referinta se face dupa metode specifice ( con strunjit in universal+varf rotativ in papusa mobila, daca piesa de referinta are gauri de centruire).

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines