Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Piatra pentru ascutit unelte de-ale casei


Recommended Posts

Va salut,Sarcina ascutirii cutitelor de bucatarie cade in sarcina mea. Cateodata am reusit, alteori nu prea.Unghiul pe care il are taisul lamei este foarte important.Este importanta si piatra de ascutit.Am vazut la un mester ca tinea cutitul cu ambele maini (tinea de varf si de maner) si in felul acesta procedez si eu.Am folosit pietre de ascutit (gen cute) pe care le-am gasit pe la bazar. Incepeam cu o piatra mai grosiera apoi cu un mai fina. Acum folosesc un dispozitiv de la Lidl cu patru fete de ascutit (de la grosier la fin).Am citit prin carti ca pietrele Arkansas (novaculit) ar fi cele mai bune.De asemenea exista pietre de ascutit cu denumirile: whetstone, waterstone (se uda cu apa inainte de a o folosi), oilstone (se foloseste ulei), pietre Belgiene, Japoneze; probabil sunt si alte pietre naturale. Cele sintetice sunt, probabil, de ordinul sutelor sau miilor.Ce pietre folositi si ce tehnica adoptati ?Unde gasesc in tara niste pietre de ascutit cutite de bucatarie cu o granulometrie foarte mica?Eventual cei care aveti studii in domeniu sa-mi dati mai multe detalii. Ma intereseaza ce vi s-a predat prin scoli si nu link-uri de internet.Multumesc.P.S. Daca nu se potriveste topicul aici, rog a fi mutat.

Link to comment
  • Replies 2
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Am folosit "piatra de Arkansas" de culoare gri pt grosier si apoi "piatra de Mississippi " de culoare alba pt finisare la rectificarea capetelor de casetofoane si magnetofoane. Se puteau utiliza si cu apa si cu ulei. Si eu as fi interesat sa stiu pe unde se mai gasesc. Cred ca pt cutite pt finisare ar merge mai bine o pasta de slefuit ( chiar si un "polish" auto) aplicata pe pasla de slefuit montata pe un polizor cu viteza redusa.Acum ascut cutitele cu un disc (mai uzat)pt flex care are fixat pe el multe lamele de smirghel nu ii stiu denumirea tehnica, montat pe un flex mic. Singurele reprosuri sunt ca devin periculoase pt unghii cutitele :da dupa ascutireAceste discuri sunt de diferite granulatii si au lamelele de smirghel de culoare verde sau caramizie.

Link to comment

Pietre de arkansas se gasesc la unul dintre magazinele de materiale de pictura ce se afla pe Calea Grivitei zona numerelor mici sau pe Orhideelor (sub podul Basarab) intre IDM si calea Plevnei. Pietrele sunt de dimensiuni mici, au forma unei pene cu latimea de cca 40mm, lungimea cca 80-120mm si inaltimea cea mai mare cca 10mm, sunt fine (dupa standardul Arkansas) si costa cca 250 lei. (dimensiunile au fost apreciate din ochi de la cca 1,5m) :nas: :ciuda:

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines