atupi Posted February 1, 2013 Share Posted February 1, 2013 Am realizat acest shunt si mi se incing tranzistorii, ultimul se incinge asa de tare incat nu pot sa pui degetul pe el. Lucrul acesta se intampla chiar si fara sarcina. Imi poate da cineva un indiciu ? R2=50ohm si am o cadere de 1.8v pe ea. Am setat rezistenta de ajustare a Lm-ului ptr 15v. Link to comment
corneillus Posted February 1, 2013 Share Posted February 1, 2013 daca imi amintesc eu bine acesta este un stabilizator de tensiune de tip paralel. facand un kircoff curentul de intrare este egal cu curentul prin tranzistor plus curentul pe rezistenta de sarcina. cu cat curentul prin rezistenta de sarcina este mai mare, curentul prin tranzistor va fi mai mic si invers, deci in gol curentul prin tranzistor va fi maxim. increarca alta varianta de stabilizator cu tranzistor serie. Link to comment
atupi Posted February 1, 2013 Author Share Posted February 1, 2013 M-ai luminat ! Multumesc !Deci ori pun ultimul tranzistor de putere ceva mai mare capabil sa disipe ce nu se consuma sau o sursa de curent constant. Imi place cum suna sursa asta pusa pe un preamplificator. Link to comment
corneillus Posted February 1, 2013 Share Posted February 1, 2013 mai bine mergi pe a doua varianta. "succesuri" la mesterit. Link to comment
Recommended Posts