Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Valoare potentiometru de volum


Recommended Posts

Buna ziua.Imi poate spune cineva cum de alege valoarea unui potentiometru de volum pentru amplificatoare? Exista vreo formula de calcul pentru asta sau se alege in functie de panta cu care vrem sa fie atenuat sunetul? Practic, ma intereseaza ce valoare este mai indicata pentru un amplificator stereo cu LM3886. Ce trebuie luat in calcul?Va multumesc!

Link to comment
  • Replies 14
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Puţometrul trebuie să aibă valoarea mai mare ca impedanţa de intrare în etajul final, ptr a nu o influenţa prea mult. Ideal e să aibă şi separare galvanică (condensator) la intrare, atunci contează mai puţin.De exemplu, în schemă rez de intrare a amplifului e de 47k, se poate pune un puţometru de 100k sau mai mult.Valori prea mici, 10k de exemplu, pot afecta sursa de semnal.Consultaţi şi pdf-urile integratelor, dacă e vorba de astfel de amplifuri.

Link to comment

Multumesc ca mi-ai explicat o mare parte din de nu reuseam sa intreb cu cuvinte :multumesc Mai am cateva nelamuriri: deplasand cursorul de-a lungul gamei de rapoarte a divizorului rezistiv constituit de potentiometru, se afecteaza cumva impedanta ? Daca da, cum ? Conteaza mai mult rezistenta in serie cu semnalu, cea intre semnal si masa sau.. amandoua ?In cazul amplificatoarelor operationale se aplica asemanator treburile astea ? (conexiuni intre etaje in cascada, fara separare prin condensator)

Link to comment

Sursa de semnal va vedea aproximativ aceeaşi rez la ieşirea ei, doar ampliful din aval va vedea o rez variabilă între zero şi maxim la intrare. Cond separă galvanic în c.c., în c.a. (semnal) devine neglijabil. Asta e o explicaţie simplistă.

Link to comment

Sursa de semnal va vedea aproximativ aceeaşi rez la ieşirea ei, doar ampliful din aval va vedea o rez variabilă între zero şi maxim la intrare. Cond separă galvanic în c.c., în c.a. (semnal) devine neglijabil. Asta e o explicaţie simplistă.

Aha. Si cum in practica se merge pe impedante mici la iesiri si mari la intrari (la semiconductori cel putin, parca la tuburi era o treaba cu potrivirea impedantelor dar nu e cazul in ce ma priveste), n-ar trebui sa fie problema pentru ce-i in aval, corect ?Multumesc pentru lamuriri. Mai invat cate ceva singurel, dar p'asta cu impedanta o prind mai greu :d
Link to comment

in practica se merge pe impedante mici la iesiri si mari la intrari

Corect; asta inseamna ca un potentiometru de volum trebuie sa aiba o rezistenta mai mare sau cel mult egala cu valoarea impedantei preamplificatorului si totodata mai mica sau cel mult egala cu valoarea impedantei de intrare a amplificatorului. Aceasta regula e valabila la interconectarea oricaror etaje dintr-un amplificator.
Link to comment

Din ce in ce mai clar :reytreDeci daca doresc sa atenuez o sursa de semnal care apoi se conecteaza la un "line in" (generic vorbind, "gaura mufei" - o placa de sunet, un amplificator de putere, procesor audio etc.), iar impedanta "standard" (ca nu pare a fi niciun standard concret) pentru o intrare "line" pare a fi de la 10k in sus, divizorul tre' sa-l fac astfel incat sa nu depaseasca cei 10k ?Sau ar fi si mai bine sa adaug un buffer cu op-amp DUPA divizor, avand in vedere ca deseori impedanta intrarilor "line" e data de o rezistenta legata intre semnal si masa ?

Link to comment

În paralel nici nu-mi pun problema fara buffering (cu mici excepții, care oricum nu se regăsesc în conexiunile "line audio")În cazul de față însă mă strădui să învăț cum să aleg corect componentele - prin simulări n-au fost aparente problemele de impedanta, spre deosebire de practică unde mi-am prins un pic urechile.Deci e mai sigur cu buffer în caz că după mufa de intrare se întâmplă să fie prezentă rezistența aia ?

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines