Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

schema ceas SLAVA


Recommended Posts

  • Replies 18
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Oricum valoarea nu e critica. Frecventa de oscilatie e data de balansoar si se ajusteaza ca la orice ceas mecanic. Schema a fost publicata atât în Tehnium cât si în Radio (URSS). În ultima s-au publicat si niste îmbunatatiri si posibilitati de reparatie pt cazul ca se întrerupe una din sectiunile bobinei.

Link to comment

@puriu :Condensatorul este parte componentă a unui circuit oscilant LC.Nici vorbă de acel rol de "Backup" ! :rade:@virgil_19 :Nu aţi precizat nimic despre funcţionarea ceasului.Dacă ceasul "o ia înainte", atunci măriţi valoarea capacităţii(de ex. 47 μF, sau montaţi în paralel peste cel existent uncondensator de 4,7 - 22 μF).Dacă ceasul "rămâne în urmă", atunci micşoraţi valoareacondensatorului (10 - 22 μF). Repetaţi testele până când obţineţio precizie mulţumitoare. Însă ar trebui să existe şi un semireglabilpentru ajustarea fină a constantei de timp. Vă recomand înlocuirea condensatorului rusesc original, care dupăatâţia ani probabil că s-a devalorizat.

Link to comment
  • 2 weeks later...

Schema ce am postat-o mai avea pe linga schema ceasului: butonul si lampile de iluminare a cadranului, butonul, contactele si comanda "soneriei" precum si stabilizatorul pentru incarcarea acumulatorului de la retea. Singura diferenta fata de schema postata de @soldan_constantin (caruia trebuie sa ii multumim pentru tot efortul depus pina acum de a posta multe documente scanate) este condensatorul C3 care se pare ca este de 33nF (este posibil ca cel care a postat schema pe un forum rusesc unde am gasit-o sa fi cropat imaginea si a pierdut un zero...).

circuitul pe care il am eu contine un tranzistor, un condensator, 2 rezistente si o bobina

In unele montaje rusesti am intilnit condensatoare cilindrice acoperite cu o glazura ceramica asemanatoare cu rezistentele romanesti de 0,5W dar putin mai lungi, ce pot fi confundate cu rezistente.
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines