Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

condensatori electrolitici neumflati


Recommended Posts

Imi poate spune cineva, va rog, daca exista condensatori electrolitici neumflati, care nu prezinta defecte vizibile, dar totusi si-au pierdut din proprietati? Daca da, acest lucru poate fi constatat cu un ESR metru?De asemenea, un ESR metru poate identifica pierderea proprietatilor si la condensatorii ficsi si la inductori?

Link to comment
  • Replies 12
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Pot să fie scurşi acei cond fără să arate ceva suspect, cel mult un pin oxidat.În general e vorba de scăderea capacităţii sau creşterea pierderilor, chestii pe care le verifici altfel.De umflat se umflă cînd ''fierb''.

Şi cum pot fi verificaţi când suferă de scăderea capacităţii sau creşterea pierderilor?
Link to comment

Şi pierderile cu un pierderometru... glumesc, cu un multimetru cu ac, după ce încarci cond pe o scală mai mică (unde poţi verifica aproximativ şi capacitatea prin analogie cu unii cunoscuţi), îl verifici apoi pe scala cea mai mare, acul trebuie să se ducă la infinit, dacă nu, sau chiar scade, cond e ''bolnav''. Un caz aparte sînt cond care îşi schimbă polaritatea, după ce i-ai încărcat, acul trece în continuare de capul de scală.Dacă-i mai verifici după un timp (chiar zile, luni...) şi păstrează tensiunea, poţi sorta cond foarte buni.

Link to comment

Hehe :) Nu ştiam faza cu pierdometrul...Ceea ce mă interesează cel mai mult este dacă pot verifica, fără a desprinde din circuit, condensatorii de pe plăcile calculatoarelor. Cu timpul, aceştia îşi pierd din capacitate (atât cei electrolitici, cât şi cei ficşi). Verificându-i (mă gândeam eu cu un ESR metru), pot detecta (sau elimina) cauzele defecţiunii. Dacă ar merge, aş lua un ESR metru (la laptopuri, de exemplu, nu se folosesc condensatori electrolitici la care să văd umflătura).

Link to comment

Capacitatea si ESR-ul unui condensator se pot masura in circuit cu un montaj prezentat aici: viewtopic.php?f=205&t=80189La placile de baza de calculator este alta poveste. Acolo sunt mai multi condensatori pusi in paralel si nu poti sa masori aceste caracteristici pentru fiecare condensator in parte. Deobicei se vede pe cate unul ca este umflat sau scurs. Daca cel putin unul prezinta astfel de simptome, este recomandat sa se inlocuiasca toti de pe aceeasi linie de alimentare deoarece si ceilalti au aceeasi varsta si aceleasi conditii de utilizare. O sa gasesti cel putin inca unul devalorizat. La preturile actuale ale condensatorilor, merita sa schimbi toti condensatorii peste 470uF.Condensatorii sub 100uF se umfla extrem de rar. Foarte rar am vazut 47uF/63V umflat iar 22uF nici nu tin minte daca am vazut umflat. Vorbesc de condensatori la tensiuni sub 63V.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines