Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum desfac miez de ferita ETD?


Recommended Posts

  • Replies 12
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Kiar asta am facut io zilele astea. Fiindca m-am apucat sa fac sursa aia in comutatzie cu mosfetzii direct dupa redresarea din retea, la 310V

Io am facut asa:

Inainte de toate dai jos centura aia antiradiatzie sau ce-o fi ea. E ca o bentitza din folie de cupru. La fel si centura de scotch galben care stringe feritele.

Pui un ibric cu apa la fiert. Pui in apa trafu de ferita cind apa este inca la temperatura camerei. Completezi cu apa ca sa il acoperi, sa nu ramina partzial descoperit fiindca poate face tensiuni mecanice in ferita si crapa.

Atentzie: daca il bagi in apa cind deja e prea calda crapa ferita din cauza socului termic. Io am patzit-o, mai tirziu mi-am dat seama ce se intimplase. Cu alte cuvinte daca ai mai multe trafuri ori le pui impreuna pe toate, ori le iei pe rind cu apa noua de la inceput. La fel, de preferat sa stea pe terminale ca sa nu stea cu ferita direct pe fundul ibricului fiindca se incing inegal, si la fel, crapa. Sensibila rau ferita asta :?

Asteptzi pina incepe sa fiarba si le mai tzii inca 30 minute ca sa se inmoaie lacul cu care este rigidizata ferita. Dupa cca 30 minute minute (minim) lacul incepe sa sa aiba un aspect albicios si consistentza mai brinzoasa. E... daca scotzi traful usor si il tzii intr-o cirpa groasa (impaturita de mai multe ori) sau un prosop incerci sa rotesti in jurul axei verticale jumatatzile de ferita in asa fel incit sa cedeze lacul. Daca nu cedeaza in 10 secunde de efort mediu, il pui mai departe la fiert. Daca ai intirziat mai mult de 30 sec, lasa-l pe masa sa se raceasca si reiei mai tirziu tot ciclul, alfel va crapa din cauza socului termic. Nu incerca sa fortzezi cu cutzitul ca sigur crapa ferita. Nici macar cu lama nu merge. Potzi doar sa strecori o lama in spatziul care apare la prima parte desprinsa.

Mie mi-au reusit in majoritate. Doar unele rusesti nu am reusit in nici un chip da le desfac fiindca erau impregnate in rasina epoxidica :cry: :evil:

Link to comment
  • 1 year later...

Eu le desfac altfel. dureaza mai mult, dar nu ma complic deloc. se desfac straturile exterioare (cuprul si scotch-ul care tine feritele impreuna) exact cum a zis Ytron. Dup-aia se pun la murat intr-un borcan cu acetona. se lasa peste noapte, sau daca ferita este mai mare vreo 2 nopti. Se desface foarte usor.Avantajul este ca nu risti sa crapi ferita aiurea, si iti ramane si carcasa intacta chiar daca e de plastic. Si, cel mai important, ca nu te arzi :twisted:

Link to comment
  • 7 months later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines