Guest paul-b Posted January 23, 2013 Share Posted January 23, 2013 Cum fac sa leg 2 dif de low ce au fiecare in parte cate 8ohmi si se afla ambele pe aceasi boxa astfel incat in amplificator pe acel canal sa ajunga tot 8 ohmi ?? (pt ca amplificatorul merge tot pe 8ohmi)- stiu ca daca le legi in paralel sau serie ori se dubleaza impedanta adica 16ohmi si rezulta ca amplif care e pe 8ohmi o sa dea putere mica in boxe Ori se injumatateste la 4 ohmi si risc sa ard amplif- pot adauga in plus ceva alte componente astfel incat sa nu se modifice impedanta de 8 ohmi ?- mai mentionez ca ar treb pe traseu voi pune si un filtru pe 3 cai (inalte, medii, joase) iar automat aceste 2 dif de pe aceasi boxa vor veni legate la mufa de joase de pe filtru - mentionez asta in cazul in care ar conta cumva..---SAU --- DACA fac legatura per boxa cu 4 cai nu cu 3 cai cum aveam mai sus asemanatoare celor de la Bang & Olufsen si anume beolab5 adica sa transform: dif inalte 8ohm + dif medii 8ohm + dif mediu-low 8ohm + dif low 8ohm PRINSE la un filtru pe 4 cai Via 1 canal de la amplifcatorul de 8 ohmmai pe scurt exista sau se poate face un filtru care sa fie midwoofer astfel incat la final adaugand cele 4 dif a cate 8ohm fiecare(inalte, medii, midwoofer, woofer) sa rez in amplif tot 8 ohmi?sper ca am fost cat de cat explicitmultumesc,paul Link to comment
Guest paul-b Posted January 23, 2013 Share Posted January 23, 2013 Nimeni>?Nu se pricepe nimeni? Link to comment
bodyx Posted January 23, 2013 Share Posted January 23, 2013 Sa fiu al draq daca am inteles ceva!!!!!!!! Link to comment
Guest paul-b Posted January 23, 2013 Share Posted January 23, 2013 fii atent e simplu am pe o boxa: dif de inalte 8ohm + dif de medii 8ohm + dif de low 8ohm(pe care as putea sa il transform in dif de midlow daca trebuie) + inca un dif de low de 8 ohm daca le leg pe toate astea la un filtru cu 3 cai rezulta: ca difuzoarele de low treb puse ori in serie ori in parale lucru ce ori imi injumateteste ori imi dubleaza ohmii ..iar eu nu vreau asta pt ca amplif meu e de 8ohmi intrebarea era cum fac? exista posib sa folosesc un filtru cu 4 cai(exista as ceva?) sau oricare alta componenta care atunci cand adun: dif de inalte + dif de medii + dif low(sau cum ziceam midlow dacae cazul) + dif low toate fiind pe 8ohmi ............. impedanta rezultata ce merge spre amplificatorul meu de suporta 8ohmi sa fie tot de 8 ohmi? dadusem exemplul bang&olf pt ca si ei au tot cate 4 dif pe boxa Link to comment
bodyx Posted January 23, 2013 Share Posted January 23, 2013 Mai asteapta, poate o sa primesti raspuns de la experti.. Link to comment
Guest paul-b Posted January 23, 2013 Share Posted January 23, 2013 eu astept dar nu pare sa se incumete careva... Link to comment
hpavictor Posted January 24, 2013 Share Posted January 24, 2013 Tu chiar crezi ca poti primi un raspuns serios daca nu ai notiuni suficiente de fizica ? Hai sa-ti dau un exemplu asemanator cu intrebarea ta : daca alimentez Dacia 1310 a lui bunicul cu motorina de la OMV se transforma in Ferrari Testarossa ? Link to comment
Guest vdrapaca Posted January 24, 2013 Share Posted January 24, 2013 Tu chiar crezi ca poti primi un raspuns serios daca nu ai notiuni suficiente de fizica ? Hai sa-ti dau un exemplu asemanator cu intrebarea ta : daca alimentez Dacia 1310 a lui bunicul cu motorina de la OMV se transforma in Ferrari Testarossa ? Eu i-as da un raspuns si mai plastic:Si-a cumparat cauciucuri de Ferrari ca sa le "adapteze" la Lastun!8 ohmi iese din legarea in serie a doua difuzoare de 4 ohmi sau din legarea in paralel a doua difuzoare de 16 ohmi. Link to comment
Guest paul-b Posted January 24, 2013 Share Posted January 24, 2013 multa mistocareala pe aici. evident stiam cum e cu seria si cum e cu paralelul ma refeream in pr rand la sistemul lor de amp ice power + filtre etc despre care habar nu aveti pt daca stiati scriati direct. daca nu te pricepi sau te depaseste situatia stai in banca ta - aici e forum pt persoane serioase care pot recunoste atunci cand nu stiu absolut totul - ca mine, si care intreaba crezand ca sunt altii mai destepti - dar degeaba Link to comment
hpavictor Posted January 24, 2013 Share Posted January 24, 2013 Probabil ca nu intelegi inca cum sta treaba...daca tu personal nu ai notiunile de baza , este absolut clar ca nu poti pricepe cum functioneaza asa ceva ; deci asemenea informatii nu iti vor folosi vreodata , este o simpla pierdere de vreme pentru noi . Pentru tine nu o sa conteze , ca oricum nu ai habar , probabil ca iti va trebui in viitor un dictionar Romana-Electronica si Electronica-Romana , asta daca nu te lasi de meserie .Bang & Olufsen folosesc un sistem de filtre active ce impart spectrul audio in patru cai , linearizeaza ca amplitudine si faza semnalul pentru fiecare difuzor independent in timp real prin intermediul unui microfon inclus in boxa , cu un DSP si folosind FPGA cu functii FIR si 4 etaje finale in clasa D , cate unul pentru fiecare difuzor . Nu cred ca o asemenea solutie este de nasul cuiva care face DIY in Romania...nici acum , nici in viitorul apropiat ! Nici macar la nivel teoretic...Chiar daca ai vedea schema , nu ai intelege cum si de ce se alimenteaza... Macar incearca si cauta cu Google imagini despre DSP , FPGA , functii FIR , D class amplifier ...poate o sa descoperi la ce nivel au ajuns Bang & Olufsen ...in niciun caz nu este vorba de un filtru pasiv , chior , pe patru cai ! Vei ramane mai castigat...Ca exemplificare , iti prezint o parte din schema unuia dintre etajele finale audio ICE POWER : Link to comment
Guest paul-b Posted January 25, 2013 Share Posted January 25, 2013 bravo bravo dupa ce ti-am atras atentia ai dat un search pe G si mi-ai pus niste copy'pasteuri. ce pot sa zic, apreciez dar poate mergea sa faci asta din prima si toata lumea era fericita - atat cei care nu stiu tot si recunosc dar sunt dornici sa invete cat si cei care stiu si in ochii carora ai fi parut documentat.nu exista om sa stie tot in toate domeniile si daca tu te pricepi putin mai mult pt ca te interesat mai mult domeniu audio ei afla ca sigur exista alte domenii in care eu ma pricep mai mult decat tine sau altii de fac glume pe aici in loc sa raspunda punctual.forumul e pt intrebari, nelamuriri si explicatii altfel daca am fi toti Asi nu am mai posta aici ci am posta in alte locuri in care posteaza greii industriei..si prob in alta limba.oricum merci si pt tentativa de explicatie de mai sus - neinitiatul de mine o apreciaza chiar si pe asta - fara ironie, istetule Link to comment
hpavictor Posted January 25, 2013 Share Posted January 25, 2013 istetuleStiam de mult ca sunt istet , am si eu oglinda acasa . :) :) Link to comment
red93 Posted January 25, 2013 Share Posted January 25, 2013 Ce a încercat domnul Victor să îți spună este că difuzoarele de la Bang & Olufsen redau fiecare, doar o anumită parte din spectrul audio cu ajutorul a mai multor amplificatoare și sisteme avansate de comandă și control.Același lucru îl pot face și filtrele pasive în conjuncție cu difuzoarele dar evident doar dacă sunt bine calculate și realizate. Simplist spus: nu poți obține ce vrei tu decât dacă sacrifici o parte din frecvențele redate de fiecare difuzor. Adică dacă vrei două difuzoare de 8 ohmi să meargă împreună atunci unul va reda bass-ul celălalt va reda înaltele astfel încât impedanța lor împreună cu filtrele, să fie aproximativ 8 ohmi, pe întregul spectrul audio.Dacă vrei ca difuzoarele să redea aceleași frecvențe (de exemplu să le pui pe bass) atunci ai dilema 4 sau 16 Ohmi cu care ești obișnuit. Țin să menționez că impedanță și rezistență nu sunt același lucru!!! Impendanța depinde de frecvență!!!Soluția cea mai simplă este să îți înlocuiești amplificatorul cu unul pe 4 ohmi sau să mai iei încă unul pentru două din difuzoare.Recomandarea mea (fără supărare ) este să te mai documentezi și să citești o carte - două (recomand una de electrotehnică dacă nu ai făcut asta deja) dacă vrei audiții la calitate superioară.Spor la meșterit! Link to comment
bodyx Posted January 25, 2013 Share Posted January 25, 2013 Paul-b, nu te supara dar sa realizezi un sistem(de putere) pe 2 cai cu procesare activa este destul de costisitor si trebuie ceva aparatura,ce sa mai zic de 4 cai mai ales cu filtre pasive.. Link to comment
Guest paul-b Posted January 25, 2013 Share Posted January 25, 2013 f bine. acum sunt luminat in urma rasp voastre. asta e si motivul pt care am accesat forumul, sa-mi clarific nelamuririlemerci merci Link to comment
Recommended Posts