Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Mica problema amplificator LM3886

Bloodmist

Recommended Posts

In primul rand sper sa nu se supere cineva, stiu ca s-a mai discutat mentionatul integrat si in alte subiecte. Problema fiind alta insa am considerat mai potrivit sa fac un thread nou.

Mai precis ele sunt LM3886T (neizolat de radiator). Schema folosita de mine este cea de mai jos:

Posted Image

Componentele sunt alese perfect identice pe ambele canale, la fel ca si tranzistoarele. Nu e nevoie sa mai mentionez ca ambele se alimenteaza din aceeasi sursa. Ea are 60V si scade pana la 57 daca aplic semnal. Am adoptat integratele pt ca le-am gasit la un pret rezonabil si vroiam sa scap de vesnica mea problema a tranzistoarelor chinezesti de proasta calitate. Surpriza a venit prima data cand am examinat integratele si am observat ca par "din topor" lucrate, chiar arata urat in ciuda faptului ca au logoul National Semiconductor sau cine le-a proiectat. Surpriza cu adevarat urata este ca si ele reproduc diferit unul fata de celalalt. Unul amplifica mai mult joasele si pare sa limiteze inaltele peste o anume frecventa (fara osciloscop mi-e greu sa va spun la cat), pe cand celalalt se comporta perfect. Am eliminat din schema Cf, Rf si Cc in ideea ca datorita eventualelor defecte de fabricatie s-ar comporta diferit la unele frecvente. Fals! Intr-adevar inaltele se duc mai sus dar tot exista o diferenta suparatoare. De notat: cel cu problema se incalzeste foarte putin peste celalalt dar oricum ele au randament bun si stau aproape reci cam tot timpul. Am masurat tensiunea la iesire (inainte de 4700uF) si la ambele este perfect jumatate din cea de alimentare, insa in cazul de fata nu cred ca ma ajuta cu nimic fiindca asta este reglata intern si nu indica raspunsul la iesire. Am inversat fireste integratele si problema il urmareste pe cel in cauza, nu este din sursa de semnal si nici din preamplificator. Initial pentru Rm am folosit 4,7K fiindca asta rezulta ca suficienta. Am trecut la 2,2K totusi pt a elimina si asta, dar degeaba.

Bucle de masa... nici macar. Am probat chiar si fara impamantare dar acelasi rezultat.

Aveti vreo alta idee, ceva la care nu m-am gandit poate? Deja se face 1 an de cand incerc sa ascult muzica in conditii bune insa vad ca multumita prietenilor chinezi nu este posibil. Oare chiar oi cere eu prea mult? :sparge:

Off topic: singurul "Aranjament" care a oferit simetrie in raspuns au fost 4xTDA2040 dar... in punte definitia sunetului este evident sub orice standard, sigur ati intampinat asta. Va intrebati de ce? Pai ideea este urmatoarea: tot ce incerc eu se bazeaza pe impedanta de 8ohmi a boxelor, asta ma limiteaza oarecum.

• Replies 34
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Bloodmist

15

• Catalin C.

9

• 89-CEC

3

• maxente

3

Ma bucur ca mai sunt insomniaci ca mine la ora asta. Integratele sunt de la un magazin, incepe cu Q (ca sa nu se supere fetili ca le fac antireclama) nu sunt "din targ". Au fost doar 30 ron ce-i drept, ma asteptam la mult mai scump, dat fiind ca respectivul magazin are preturi mari.

Intre timp canalul cu pricina a inceput sa reproduca la fel ca si celalalt joasele, dar inalte tot nu prea are. Poate daca le mai dau timp sa se "acomodeze" :rade:

Abominabilul montaj de proba este urmatorul (nu pot sa prind in fotografie decat cate un canal). Nu prea se vad integratele, oricum cel mai urat arata pe spate. Presupun ca ar trebui sa fiu multumit ca fac transfer termic bun macar. Urma sa le fac cablaj imprimat dar nu cred ca sunt demne de asa ceva.

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Mda...multumesc pt clarificare. Ale mele pe spate arata mult mai neregulat iar pe fata inscriptia pare mai mica si prost imprimata.se sterge imediat. Presupun ca va trebui sa mai cumpar unul, fie se va auzi ca si cel prost fie ca si cel bun. Chiar sunt curios cum va fi. Voi reveni maine cu vesti bune...sper.

Daca inscriptiile se sterg usor este dubios, deobicei integratele si tranzistoarele ''genuine'' sunt inscriptionate cu laserul, binenteles ca pot fi si bombe chinezesti inscriptionate cu laserul

De ce nu incerci sa faci cate un cablaj la fiecare integrat, posibil sa fie si vreo oscilatie nebuna pe acolo

L.E. Era sa uit ca am luat si eu acum mai bine de un an niste sample de la National Semiconductor

Poza este facuta cu telefonul si se vede nasol dar se intelege, am dat cu unghia si nu pot sa sterg inscriptiile, se simte ca sunt ''sapate'' cu laserul

Posted Image

Sunt de acord, dar daca este cum as putea sa o detectez? Cablaj nu le-am facut inca fiindca am reusit sa ratacesc masina de gaurit (ca e si mica doar 2kg) dar mai este problema: daca ele au ca masa de alimentare radiatorul, nu ar fi aceeasi situatie si daca au cablaj si daca nu au? Dar de ce ar prezenta doar unul oscilatie cand valorile componentelor sunt la fel cu o zecimala? Da, stiu, pun prea multe intrebari unde sunt prea multe variabile pt a afla cu precizie. :jytuiyuLE : da, se vede clar ca sunt mai finisate cele din poza. Pe forum se pare ca nu mai sunt in bazar deci iau maine o chinezarie noua. Nu e o avere, si poate am noroc.

Oscilatiile pot aparea de la terminalele componentelor, firele trase prea lungi etc.Posibil sa nu fie oscilatie, dar cel mai bine e sa le trântesti niste cablaje care au fost deja facute si testate de altii ca sa iti iesi din pareri cu oscilatiile apoi vezi restulCea mai mare probabilitate e sa ai acolo niste bombe chinezesti facute pe genunchi

Daca ar autooscila s-ar incalzi foarte tare circuitele. Montajul in aer implica mult mai putine probleme comparativ cu un cablaj, mai ales unul prost.

Daca ar autooscila s-ar incalzi foarte tare circuitele. Montajul in aer implica mult mai putine probleme comparativ cu un cablaj, mai ales unul prost.

Da, ai dreptate, de obicei oscilatiile ambaleaza termic finalii, intr-adevar omul a spus ca nu se incalzesc decat putin in timpul fuctionarii

ultimul exemplar. de notat ca asta arata cel mai bine dintre cele 3, desi dupa cod e din acelasi lot. mno, oricum daca e sa fie petarda probabil tot vaporul are acelasi cod :ras:

sunt convins ca exista metode de a afla daca e adevarat, fontul inscriptionat, greutate (?), codul lotului dar nu stiu eu cum. bine, stiu ca NS e firma respectabila dar e posibil presupun sa existe totusi cate un rebut chiar original daca este, fiinda mi-e imposibil sa cred ca sunt verificate toate integratele ce ies de pe banda. ar fi nebunie, ar costa 100$ bucata :rade:

am vrut sa editez postul trecut ca sa nu fac postare dubla dar... expirase timpul.

Posted Image

Posted Image

in sfarsit pot sa dorm linistit. multumesc pt pareri.da, stiu, doar ocazional se poate face din ra&%t bici si sa si pocneasca. un canal pocneste chiar frumos, sper de azi si celalalt. si nu, adiatorul asta din poza nu e decat ca sa-l sprijin pt fotografie. cel real are cam 120cm2 +ventilator pt situatii extreme.