Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Led care indica tensiunea

valentinleonte

Recommended Posts

Vreau sa realizez o mini statie de lipit, formata dintr-un letcon de 60w ,un regulator de tensiune gen cel folosit la spoturi si un indicator de tensiune, care sa-mi indice vizual puterea letconului in functie de tensiunea primita. Am realizat montajul mai jos prezentat punandu-l in paralel cu letconul, dar ledul are intensitate constanta chiar daca reduc tensiunea din regulator. Nu vreau sa experimentez pe 220v findca este periculos , asadar va rog sa-mi spuneti ce gresesc si cum fac montajul sa functioneze conform cerintelor. Multumesc!

post-4991-139829548469_thumb.gif

• Replies 35
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• valentinleonte

7

• Cristiano

3

• Ticu

3

• nicul

2

Top Posters In This Topic

Posted Images

Erau niste becuri tip baioneta dar nu stiu unde mai gasesti asa cevaPoti incerca si c-un indicator cu neon, dar nu stiu daca vei avea exact plaja de variatie dorita

Guest andreimihai3

Carnatul de tranzistoare il poti inlocui cu un LM3914 pe care-l folosesc de multa vreme.Problema ramane la calibrare, iti trebuie un divizor de tensiune cu R serie. Pragul dintre leduri e 0.5V si e batut in cuie. Cu tranzistori ai putea alege cateva tensiuni carora sa le corespunda puteri de 20...60W. Dar mult mai simplu ar fi sa printezi o folie autoadeziva pe variator cu gradatiile corespunzatoare. Sau, daca gasesti rotactoare inlocuiesti Pot de 500k...1M din variator cu rezistente si pe fiecare pin pui cate un led+R+D. Variatorul incape intr-o carcasa din alea de alimentator care se baga in priza.

Aceasta schema nu ai cum sa o faci sa functioneze in tensiune ,deoarece ledul e un dispozitiv electronic comandat in curent.Eventual un LM3914 sau varianta cu comparatoare/tranzistoare .Majoritatea statiilor de lipit sant comandate PWM ceea ce inseamna ca tensiunea e tot de 230V ;la becurile cu filament,filamentul integreaza tensiunea in timp .

Guest pisica matache

Vreau sa realizez o mini statie de lipit, formata dintr-un letcon de 60w ,un regulator de tensiune gen cel folosit la spoturi si un indicator de tensiune, care sa-mi indice vizual puterea letconului in functie de tensiunea primita. Am realizat montajul mai jos prezentat punandu-l in paralel cu letconul, dar ledul are intensitate constanta chiar daca reduc tensiunea din regulator. Nu vreau sa experimentez pe 220v findca este periculos , asadar va rog sa-mi spuneti ce gresesc si cum fac montajul sa functioneze conform cerintelor. Multumesc!

Masoara rezistenta la rece a letconulului.Sa zicem ca gasesti 600 ohmi.Inseriaza cu letconul o rezistenta de cca 50 ori mai mica;in exemplul de fata,cca 12 ohmi.Pe aceasta rezistenta vei avea o tensiune mai mica de 50 ori,decat cea care alimenteaza letconul.La 220V,vei avea cca 10V.Aceasta tensiune culeasa pe rezistenta de 12 ohmi,o redresezi cu o dioda si alimentezi ledul printr-o rezistenta de cca 470 ohmi. Daca nu ai inteles,revin cu o schema;masoara mai intai rezistenta letconulului.
Guest andreimihai3

Referitor la puterea letconului, am ales sa lucrez cu 60W. Lucrand cu leduri si alte elemente termosensibile mi-am dezvoltat acuratetea cronometrelor interne, adica stiu diferenta dintre 0.4 si 0.5s, de exemplu. 100W folosesc la lipiturile pentru ''-''-ul 18650-urilor, acumulatori destul de pretentiosi. Sustin ca e mai convenabil sa te misti rapid cu un letcon de 60-100W decat sa dadacesti piesele cu 20W. In plus, la un letcon de 100W (tip sovietic) ii poti face cate varfuri vrei, cu sarma Cu infasurata.

@valentinleonte -mai bine iti marchezi diversele tensiuni direct pe carcasa unde e potentiometrul. Ca s-asa n-o sa stii cat de tare lumineaza ledul, fara sa vezi care e maximul (la fiecare verificare a starii...)

Masoara rezistenta la rece a letconulului.Sa zicem ca gasesti 600 ohmi.Inseriaza cu letconul o rezistenta de cca 50 ori mai mica;in exemplul de fata,cca 12 ohmi.Pe aceasta rezistenta vei avea o tensiune mai mica de 50 ori,decat cea care alimenteaza letconul.La 220V,vei avea cca 10V.Aceasta tensiune culeasa pe rezistenta de 12 ohmi,o redresezi cu o dioda si alimentezi ledul printr-o rezistenta de cca 470 ohmi. Daca nu ai inteles,revin cu o schema;masoara mai intai rezistenta letconulului.
Asa ceva cred ca ar trebui sa iasa ????

post-4991-139829549364_thumb.jpg

Guest pisica matache

Ledul inseriat cu R2,ambele in paralel pe R1.D1 in paralel cu R1;D1 sunteaza R1 pe o alternanta,pe cealalta alternanta se aprinde ledul.Se poate micsora R1,prin tatonare,astfel incat sa se obtina pe ea doar 3-4V.Se reduce astfel si mai mult puterea disipata de R1.