Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sistem de automatizare a sistemului de incalzire centrala


Vizitator rapo

Postări Recomandate

Buna seara,Acasa am un sistem de incalzire cu un cazan mare (90 KW) pe deseuri lemnoase si lemne. Incalzirea centrala e pusa pe 3 circuite. Un circuit parter, un circuit etaj si un circuit boiler mare de apa. Vreau sa fac cateva automatizari gen : cand apa din boiler are o temperatura de sub X grade Celsius sa se inchida 2 electrovalve si sa se opreasca pompele de recirculare care sunt puse pe circuite de incalzire (parter si etaj) si cazanul sa bage doar in serpentina din boiler apa.Problema mea este: Ce electrovalve ar fi cele mai potrivite? Instalatia cred ca e pe 1/4 zoll. Comanda va fi facuta cu un microcontroller si voi pune senzori in diferite zone sa vad temperaturi ca sa pot lua diferite decizii. M-am gandit ca electrovalve normal deschise ar fi cele mai potrivite, da nu ma pricep foarte bine la aceste echipamente si poate cineva imi va putea da ceva sfaturi in ce sa aleg.Dispun de surse de alimentare alternativa 220V sau continuu de 14 V(baterie de masina) deci pentru alimentarea electrovalvelor pot alege.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Daca vrei sa faci un mic proiect e foarte bine, insa va fi bine doar pentru cultura si practica ta. Exista deja o gramada de solutii foarte ieftine pt automatizare. Pt inceput cateva sfaturi: 1 nu-ti bate capul cu electrovalve, automatizarea ta poate actiona direct asupra pompelor, ceea ce este foarte simplu; 2 daca ai un cazan de 90 de kw, nu este tocmai recomandat sa faci prioritate pt apa calda, pt ca s-ar putea ca de cele mai multe ori sa ai un excedent de putere pt cazan atunci cand incalzeste boilerul; 3 - Ai grija, un cazan de 90 Kw nu este joaca, mai ales cel pe lemne. o automatizare prost conceputa si o instalatie precar executata reprezinta un real pericol.

Link spre comentariu
Vizitator rapo

M-am interesat pentru ceva sisteme de automatizare dar pentru ce mi-ar trebui mie sunt undeva la >1000 EURO, eu fiind in domeniu mi-ar fi foarte usor sa fac un cod pe un microcontroller cu cativa senzori si cateva relee si problema ar fi rezolvata.Problema este, de fapt ca aceasta casa de care am vb e defapt o pensiune si se intampla cand vin 20 de cazati o data (e o pensiune in care stau majoritatea timpului oameni care lucreaza, nu sunt turisti, deci au aprox cam acelasi program) si fac dus, si boilerul de 200 de litri se goleste de apa calda foarte repede si intr-adevar daca opresc pompele manual in max 20 de minute apa din boiler este tinuta de cazan constant la +60 grade chiar daca se consuma foarte repede dar as vrea sa se faca asta automat sa nu mai trebuiasca cineva sa aiba grija de chestia asta. M-am gandit ca ar fi mult mai usor sa fac o comanda pentru pompe, pentru ca boilerul poate functiona fara nicio pompa, daca opresc pompele de incalzire apa circula din inertie prin serpentina boilerului pt ca este foarte aproape de cazan. Pe viitor se va mai monta un boiler la fel si atunci din nou trebuie un sistem minim de reglare ca sa nu ramana pensiunea fara apa calda sau fara caldura.

Link spre comentariu

1000 euro este mult peste realitate. Cele mai simple automatizari se pot face folosind doar cateva termostate si te asigur ca sunt si destul de eficiente. Daca ai un consum brusc de apa calda ai nevoie de un schimbator de caldura in placi sau un boiler mult mai mare.Automatizarile la care te referi, de peste 1000 euro, au si ele avantajele lor. In spatele acelor cipuri sunt ani de studii, fel de fel de functii matematice. Daca reusesti macar sa te apropii de acele scule iti sugerez sa-ti schimbi job-ul si dintr-o data vei vedea ca 1000 de euro poate fi o nimica toata.

Link spre comentariu

In primul rand sistemul dumneavoastra de incalzire si acm este prost gandit. Tinand cont ca este o pensiune, din circuit nu ar trebui sa lipseasca puffer-ul (chiar doua in cazul dvs, de 1000 litri fiecare -> 90kw x med. 25l/kw->2250 litri) iar boilerul de apa calda trebuia dimensionat in functie de numarul maxim de persoane care pot locui in pensiune, temperatura ACM, temperatura apa boiler, temperatura ARM.In cazul in care in pensunea dvs ar exista 20 de persoane, fiecare ar consuma cate 50 litri de apa pe zi, la o temperatura de 45 grade celsius. In boiler apa ar avea 60 de grade (minimul pentru Legionella) iar apa rece din retea ar avea 10 grade, boilerul dvs pentru apa calda ar trebui sa aiba nici mai mult nici mai putin de 700 de litri pentru a putea face fata tuturor.Asa ca degeaba va amagiti cu automatizari si micro-controllere. Nu faceti altceva decat sa consumati combustibil degeaba pentru a putea face un simplu dus.Sunt curios ce vor zice clientii cand vor iesi din dus de la 30 de grade si vor intra in camera unde vor da de calorifere reci.Numai bine.

Link spre comentariu

Eu asa as spune. Este o pensiune, lumea plateste acolo pentru a se relaxa si a avea niste conditii. Nu cred ca i-ar place cuiva, sa se trezeasca dimineata intr-o camera rece pentru ca peste noapte propietarul nu s-a trezit sa bage la foc. Iar pufferul acela ajuta la mentinerea unei temperaturi stabile pe tot parcursul zilei, sa nu vorbim si de economia de combustibil si faptul ca nu mai bagi la foc toata ziua.Acum fiecare cu parerile sale. In cazul sau, daca nu as schimba boilerul cu unul mai mare, macar as baga un puffer in instalatie sa fiu sigur ca pot asigura si caldura si ACM in acelasi timp.

Link spre comentariu

Puferele au fost inventate pt a imbina mai multe sisteme de producere de caldura, in special acele sisteme cu un regim intermitent pronuntat, ex: panouri solare electrice/termice - evident produc caldura numai ziua, energia eoliana - cand bate vantul, pompele de caldura - ideal ar fi sa functioneze in periada de timp cand energia electrica este ieftina - adica noapte etc. Puferele sunt exagerat de scumpe si cu banii respectivi se pot investi in chestii mult mai utile.

Link spre comentariu

Puferele au fost inventate pt a imbina mai multe sisteme de producere de caldura, in special acele sisteme cu un regim intermitent pronuntat, ex: panouri solare electrice/termice - evident produc caldura numai ziua, energia eoliana - cand bate vantul, pompele de caldura - ideal ar fi sa functioneze in periada de timp cand energia electrica este ieftina - adica noapte etc. Puferele sunt exagerat de scumpe si cu banii respectivi se pot investi in chestii mult mai utile.

Acum depinde de parerile fiecaruia. Am fost la cineva care avea casa de 120 mp, centrala de 25kw si puffer de 800 litri (2.000 lei la reducere). Focul facut 1 data pe zi, dimineata (incarca centrala de 2 ori full) si pana a 2-a zi termostatele de ambient (7 camere, fiecare cu circuitul lui si pompa lui) ii tinea constant 22 grade in fiecare camera.Acum, conectate toate prin puffer, pompa de caldura cum ar putea fi folosita la racire pe timp de vara? Panourile solare cum ar incalzi apa calda pe timp de vara? S-ar bate cap in cap.
Link spre comentariu

Multi vad, putin cunosc! asta cu 7 camere, 7 circuite, 7 termostate si 7 pompe este ceva de basm si este normal sa te uimeasca. Pe piata de profil (a instalatiilor termice) se fac tot mai frecvent greseli, greseli care incet incet au devenit reguli. Nu mai mergem la un inginer in domeniu sa ne facem un mic proiectel, ne spune direct vanzatorul ce este mai bine. Normal ca o sa recomande montarea unui "pufer" de minim xx sute de litri, ca doar nu se da gratis. Cat despre pompa de caldura, ea poate face aer rece intr-o parte si apa calda in cealalta. nu inteleg unde se bate cap in cap cu panoul solar, care isi aduce si el aportul de energie in "pufer".PS,Un "pufer" de 800 l la 2000 lei, poate sh sau cine stie ce calitate...

Link spre comentariu

Intr-adevar este un circuit complex, nu pot spune ca am ramas uimit, dar mi-a placut ce am vazut.Omul nu lucra in domeniu, dar a vorbit in stanga si in dreapta si se pare ca mai multe persoane (care nu lucrau in vanzari) i-a recomandat o astfel de instalatie.Sa nu mai spun ca pe holuri, baie, bucatarie si living, avea incalzire in pardoseala.Cand l-am intrebat de puffer a spus citez "Nu are rost sa fac intr-o incapere foarte cald doar pentru a nu avea probleme cu centrala si nici sa pierd caldura multa pe cos iar nu imi place, asa ca asta absoarbe tot ce poate si eu iau din el cat imi trebuie. Plus ca nu sunt platit ca fochist."Cat despre racire, el imi spunea ca vara foloseste circuitul de caldura si pentru racire, ca nu are calorifere, are ventiloconvectoare. Insa nu stiu in ce fel, pentru ca nu are pompa de caldura, are doar centrala si panouri solare. Mi-a spus ca imi va zice candva, insa nu acum :cry: Si despre panouri, in cazul lui mi-a spus ca are robineti de obturare si poate alege sa foloseasca pufferul sau apa sa intre direct in boilerul cu serpentina.Pufferul a zis ca a gasit unul neizolat la promotie si apoi l-a izolat el. Am incercat sa fac o poza in camera tehnica dar omul este secretos si a zis ca se supara daca fac. :bataie Eu am recomandat pufferul pentru ca in cazul de fata am vazut ce poate face si persoana in cauza parea foarte multumita. Si asemeni unui boiler electric, este mult mai ieftin sa menti apa la o temperatura decat sa fii nevoit sa o incalzesti mereu.Stiu doar ca eu, in vara cand voi monta centrala in camera dedicata (acum a fost montata din necesitate intr-o alta camera) voi monta un puffer in sistem, fie ca va fi cumparat, fie ca va fi unul artizanat si voi trece pe un sistem deschis (mai putine griji).P.S. A nu se intelege ca vreau sa te contrazic in ceea ce spui. Eu doar mi-am exprimat punctul de vedere din ce am vazut si ce am auzit.Asta este inca un exemplu pentru care trebuie apelat la o persoana calificata cand se vrea ceva.Pot spune doar ca in cazul de fata (subiectul principal al topicului) sistemul de incalzire si ACM a fost gandit gresit doar din simplul motiv ca nu le poate avea pe amandoua in acelasi timp. Si tinand cont ca un boiler cu serpentina mai generos (400-500 litri) se gaseste la acelasi pret, poate chiar si mai mare decat un puffer, eu as alege sa pun un puffer in instalatie din motivele enumerate mai sus.O seara buna.

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...
Vizitator Alin Ambrosie

Ce e cert in opinia mea este ca aveti nevoie de niste automatizari speciale. Unele care sa fie simple si inteligente. Sa aiba o excelenta flexibilitate, cauzata de diverse combinatii de relee, de functii suplimentare fara restrictii si de o indrumare intuitiva a panoului electronic. Niste controlere de buna calitate si noi ar trebui sa aiba iesire  PWM de 0-10 volţi, grupele de pompe cu controler integrat oferă un pachet complet care respecta noile reglementări ErP, intrate in vigoare in intreaga Uniune Europeană inca din ianuarie 2013. Cu stima.

Link spre comentariu
  • 2 ani mai târziu...
Vizitator visse

Doresc sa impartasesc celor de pe acest forum, ce am reusit sa realizez pana in acest moment, in automatizarea unei centrale termice pe lemne de 40 kw, Orlan.

In 2011 am instalat acest model de centrala termica pe lemn, problema era ca in modul de functionare fara termostat de ambient aveam in casa temperaturi de 27-29 grade, mai cald ca vara, am montat termostat de ambient, setat la 21.5 grade, aici au aparut doua probleme, cand casa nu avea nevoie de caldura, centrala se incingea foarte mult, deseori ajungra la 90 grade, ea fiind setata la 72 grade,  iar a doua problema, cand temperatura in casa ajungea la 21.4 grade si termostatul de ambient comanda sa porneasca pompa principala, intra apa foarte fierbinte in calorifere, iar cand temperatura in casa ajungea la 21.8 grade si termostatul de ambient oprea pompa principala, caloriferele erau foarte fierbinti, ele generand caldura o perioada de timp, temperatura in casa ajungand a 23.5-24 grade, generand un disconfort termic, diferente mari intre temperatura minima si temperatura maxima setata pentru a fi in casa. Pentru a elimina aceste lucruri, am conceput o automatizare, asociata cu un puffer de 1000 litrii, automatizarea fiind facuta fara controlere programabile.

 

Automatiizarea are urmatoarele functii:

1.Cand in casa este nevoie de caldura iar apa in puffer este sub 60 grade, porneste pompa P3 casa este incalzita cu apa din ct, blocand functionare P1,totodata, aceasta pompa mai are rolul de a preveni supraincalzirea ct, din diferite motive, unul ar fi ca P1 se defecteaza.

2. Cand in casa este nevoie de caldura iar apa in puffer este peste 60 grade, porneste pompa P2, aceasta functionand, pana la scaderea temperaturii apei din puffer pana la 40 grade.

3. Perioada de timp cat functioneaza P2 si P3 la cererea termostatului de ambient este data de temperatura din exteriorul casei, mai precis.Cand casa are nevoie de caldura, pompa functioneaza 4 minute, apoi ia pauza, aceasta fiind mai mare cu cat si temperaura de afara este mai mare, de exemplu la temperaturi exterioare de 5 grade pompa ia pauza 15 minute, timpul scazand cu cat temperatura exterioara scade.Acest mod de functionare este necesar eliminarii disconfortului termic mau sus mentionat, practic diferenta de temperatura intre prag maxim si prag minim al termostatului de ambient ramanand la 0.5 grade.

4.Chiar daca ct a atins 60 grade si cere pornirea lui P1, automatizarea permite acest lucru doar cand in ct apa are 75 grade, si opreste P1 cand apa in ct are 70 grade, in acest mod ct functioneaza in regim de gazeificare a lemnului. Cat timp P1 sau P3 functioneaza, P4 este oprita, ea avand rolul de a omogeniza temperatura apei in ct.

In schema hidraulica nu am pus si clapetii de sens, dar se poate banui unde sunt.

Configuratia mai sus descrisa functioneaza de doua ierni, rezultatul fiind temperatura constanta in casa, ct fara gudron pe schimbatorul de caldura si un consum decent de lemne, asa consider eu, o suprafata de 160 mp incalzita cu  app 10 mc lemn.

post-179367-0-41440000-1471767297_thumb.png

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări