Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

CD player Denon DRM-260 cu laser Sharp H8147AF

Vale

Recommended Posts

Buna ziua,Am cd player-ul din titlu care a inceput sa sara "cd-urile" indiferent sa sunt originale sau scrise. Am desfacut si verificat sistemul mecanic, l-am uns, am curatat laserul inclusiv cu alcool si nimic. cand e rece pare ca merge cateva melodii apoi incepe sa piarda randul brusc. Am desfacut si curatat firele conectate de la laser la placa si nimic. Laserul e Sharp H8147AF echivalent cu HPC-1CC si e destul de scump. Manualele nu am reusit sa le gasesc la mai putin de 8$ sub nici o forma.Ma poate ajuta cu un manual de service sau informatii despre cum pot verifica acest modul laser? A fost folosit in mai multe aparate Denon si in plus de Sony si Kenwood dar nu gasesc nici un fel de documentatie nici despre el.Multumesc anticipat,Valeriu

• Replies 3
  • Created
  • Last Reply

Uneori trebuie recalibrat fasciculul laser. Probabil ca semireglabilul isi schimba putin rezistenta de contact cu timpul si trebuie reglat iar. Practic asta se face cu ajutorul unui dispozitiv dedicat care se asaza in locul CD-ului si care contine o arie de fotodiode care masoara deviatia de la focalizare.Semireglabilul sau semireglabilii se gasesc pe capul de citire si sunt foarte mici, trebuie actionat cu mare atentie.In prealabil se marcheaza cu un marker subtire pozitia initiala, apoi se roteste foarte putin trimerul intr-un sens oarecare, se introduce CD-ul si se verifica functionarea. Daca nu se obtine o imbunatatire a functionarii, se repeta procedura si in sens invers cu trimerul.Se roteste intotdeauna foarte putin, aproape imperceptibil, e o procedura migaloasa si mancatoare de timp in lipsa aparaturii necesare. Personal am recuperat astfel CD-RW propriu de PC, cateva unitati Compact Disc (Track-uri) si cateva DVD-uri.Cel mai mare succes se obtine la unitatile CD vechi care citesc doar track-uri fiindca lungimea de unda a laserului e mai mare si toleranta la fel. In plus au un singur semireglabil de reglaj.La unitatile noi care citesc MP3 si DVD-uri e belea, astea au doua diode laser, una pentru CD-uri track si MP3 si alta pentru DVD. Problema e ca e greu de depistat care e semireglabilul pentru CD si care e pentru DVD. In plus fata de reglarea (sau incercarile de..) focalizarii eu mai suflu cu aer comprimat toata partea optica.Am modificat un spray mare de tabla de otel, adaugandu-i prin cositorire o valva auto.Il umplu cu aer cu o pompa auto pana la 2-3 atm. e mai ieftin decat sa cumperi spray cu aer comprimat la 20-30 lei (o aberatie). Praful, se depune si in interiorul partii optice, nu doar pe lentila exterioara cum se crede. Exista o oglinda semitransparenta la 45 grade, se mai prafuie si aria de diode a cititorului etc. Daca ai citit cu atentie ce am scris mai sus, i-ti dai seama de ce se prefera inlocuirea completa a cititorului optic de catre firmele de service.E mai simplu, pentru tine in schimb nu prea e convenabil, cu tot cu transport, un cititor optic nou ajunge la cel putin jumatatea pretului intregii scule. Bine ca au aparut stick-urile, stocheaza mai multe date si sunt din ce in ce mai ieftine,pana la urma cred ca stocarea pe disc va disparea cum s-a intamplat si cu casetele audio.

Din pacate tentativele mele de reglaj nu au dat rezultate. Mai ramane doar curatarea opticii cu are comprimat cand voi gasi aer si verificarea laserului cu osciloscopul cand voi avea acces la unul. Nu am reusit sa gasesc decat manualul unui alt aparat Denon care foloseste acelasi laser.Multumesc pentru ajutor.PS. Nu gasesc butonul de editare a raspunsului anterior

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines