Guest YO3IMW Posted December 13, 2012 Share Posted December 13, 2012 Clasa D este deja ajunsa la maturitate sau o putem cataloga ca fiind buna doar pentru subwoofer-e active si aplicatii auto ? Am remarcat in ultimul timp o invazie de proiecte de amplificatoare functionand in clasa D , incepand cu binecunoscutii Leco , Tibi Vicol si desigur , atoatestiutorul DIYaudio ...acolo solicita sprijin si indrumare destui useri romani, useri si ai Elforum ...oare aici nu se pot initia discutii constructive ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted December 13, 2012 Share Posted December 13, 2012 Clasa D, a ajuns destul de matura, odata cu dezvoltarea "in avalansa" a mosfetrurilor canal N.Excludem din start o clasa D cu complementari P+N, deoarece P mosurile, sint mult mai slabe, exact cum era acum 20-30 ani cu PNP Bipolare pe siliciu sau NPN pe germaniu.Pentru ca o clasa D sa poata fi catalogata de calitate, sint importanti in mod special 3 factori, si anume:Frecventa de comutatie; cu cit este mai sus, cu atit mai bine, insa si pierderile sint mai mari pe elementele comutatoare, si evident mai greu de comutat si controlat.Deadtime-ul, care la clasaD este OPUS biasului la clasa AB si adiacente, adica sa lasa un timp mort de ordinul nanosecundelor sau zecilor de nanosecunde, astfel incit niciunul dintre elementele comutatoare nu conduce pe perioada deadtime.Filtrul de iesire si topologia lui, este de preferat sa se faca pe tor din pulbere metalica cu AL cit mai mic (pentru a evita saturatia la curenti mari), insa sint mai multe posibilitati in ceea ce priveste filtrul de iesire.Ar mai fi de luat in discutie si particularitatea schemei , pilotata (cea mai buna) sau autooscilanta (merge si asa), si evident tipul de reactie , pre-filter,post filter, sau pre+post filter. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hpavictor Posted December 14, 2012 Share Posted December 14, 2012 Cum se scapa de influenta impedantei sarcinii asupra filtrului de iesire ? Am remarcat ( la majoritatea schemelor din domeniul Pro dar si la Home Cinema etc ) ca la capatul superior al benzii apare o supracrestere la impedante mari ...si o atenuare la impedante mici .Asta nu influenteaza negativ auditia ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hpavictor Posted December 27, 2012 Share Posted December 27, 2012 Aici aveti un exemplu de schema a unui amplificator in clasa D de generatie mai veche ( 1995 ) , desigur ca schemele mai moderne au performante mult mai bune : Puteti comenta partile bune ( daca exista ) sau partile negative ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest prutus Posted December 28, 2012 Share Posted December 28, 2012 Mie mi-a placut mai mult o dezvoltare particulara a amplificatoarelor auto la bang & olufsen care foloseste zece amplificatoare pt zece difuzoare si imparte banda audio in spectre separate si bine definite cu un crossover digital implementat de analog devices plus un reducator de zgomot-util pt auto(introducerea zgomotului ambiant cu faza inversata)-lucru care duce la un raspuns satisfacator in orice domeniu de frecventa-amplitudine.Daca s-r inlocui integratele clasa d cu amplificatoare cu frecventa de comutatie mai mare si, in general mai performante, daca sursa nu ar fi un invertor in comutatie ordinr, daca se scoate reducatorul de zgomot si se reduce sistemul la clasicul stereo multicanal, cu un crossover de buna calitate cred ca se poate scoate o clasa d sau chiar t exceptionala si deja am vazut pe site-uri de afara scule de genul asta.Am vazut si clasa d cu lampi si fara traf de iesire la David Berning de ceva timp incoace,Pana la urma eficienta energetica este legea de baza a naturii...N-o poti ignora.Chiar daca nu mai e asa sigur ca totul este discret in natura findca nici o nota audio nu se termina brusc reverberand in sufletul ascultatorului mult timp dupa ce s-a terminat, iar patratelele se descompun dupa Fourier intr-o "infinitate" inaudibila de sinusoide, totusi reproducerea discontinua a unor sunete discontinue ar puteaa fi intr-o zi o placere nesfarsita. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
danb1974 Posted December 28, 2012 Share Posted December 28, 2012 Cam aici a ajuns tehnologia. Calitate fara compromis. http://www.hypex.nl/product/2012-11-23- ... nc400.html Doar 325 euro un modul in punga, fara sursa fara cutie. Plus sursa si inmultit cu 2 se ingroasa rau gluma. Deci se poate dar costa. Pe de alta parte daca vrei un amplif de 2x400W reali in 4 ohm, care sa-l poti cara cu tine, e cam singura solutie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hpavictor Posted January 2, 2013 Share Posted January 2, 2013 Se pare ca cei care au " experienta " in amplificatoare clasa D nu prea vor sa se implice in dezvoltarea acestui subiect...Pacat ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest ceausescu Posted January 2, 2013 Share Posted January 2, 2013 Nu-i nimic, Daca vrem putere si calitate vom avea pana la moarte amplificatoare cu transformatoare cat farfuria, condensatorii cat doza de bere, ele bineinteles vor functiona in clasa clasa A sau AB si vor cantari 15-30 Kg.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest prutus Posted January 2, 2013 Share Posted January 2, 2013 Cred ca cei care au experienta cu adevarat mai mult muncesc decat vorbesc...Mie personal, clasa d, respectiv t in audio mi se pare un domeniu de frontiera, ca orice alta clasa de functionare atunci cand se doresc compromisuri cat mai putine, chiar daca primele amplificatoare in clasa d au aparut acum zeci de ani.Domeniul preluarii si reproducerii vibratiilor acustice insusi e un domeniu permanent la frontiera, si poate, peste 50 de ani, vom discuta despre amplificari si modulari ale proprietatilor acustooptice ale unui gaz , solid, plasme ori lichid fara interventia celui mai mic semnal electric variabil, memorarea muzicii pe adn-uri sintetice, si cativa tera de muzica la 120db gama dinamic si raport semnal zgomot intr-o banda inimaginabila acum vor fi vizibili doar la microscop ca si bilioanele de difuzoarele incorporate in cuvertura de pe canapea, iar ultimul sistem aparut pe piata va fi numit: 5G1 3D 10 000K ROGVAIV LAVABIL ADICA 5,1 MILIARDE DE DIFUZOARE LUMINOASE DE MAXIMUM 10 000K IN TOT SPECTRUL VIZIBIL SI IN PLUS LAVABILE. fara blabla-uri despre slew rate,dumping factor si altele asociate domeniului electronicii.Vei da un var si vei viziona filme si spectacole pe pereti, ba in plus te vei putea si epila cand vei activa functia de epilare cu un singur flash dupa ce iti vei pune la ochi ochelarii protectori.Si atunci ca si acum, vor fi unii care vor grai ca sa nu zic "ganguri" si altii care vor face. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted January 2, 2013 Share Posted January 2, 2013 Nu stiu cu exactitate ce inseamna "maturitate" cand vorbim despre amplificatoarele in clasa D, dar cu siguranta pot afirma ca in acest domeniu nu se mai inventeaza nimic, maxim se optimizeaza...Clasa D in audio a intrat in linie dreapta si echipamentele cu acest tip de tehnologie par a fi din ce in ce mai numeroase. Nu trebuie insa sa ne imbatam cu apa rece si consider ca e cazul sa se faca o serie de precizari clare. Din punct de vedere al calitatii audio clasa D lasa de dorit orice i-am face... Chiar daca sunt deja echipamente de multe mii de euro in domeniul HI-END, sunetul este inconfundabil si ca atare de cele mai multe ori este neapreciat.Desi evolutia amplificatoarelor in clasa D este una abrupta, deja foarte multi producatori de echipamente profesionale stau intr-o oarecare cumpana in ceea ce priveste continuarea fabricarii amplificatoarelor bazate pe aceasta tehnologie, ba chiar unii dintre ei au dat deja inapoi. Motivul fiind doar feeadback-ul pietei, pur si simplu nu da bine la ureche...PM3 deja a isterizat lautarii, aceia dintre ei care au oarece ureche incep sa se intoarca la PM2, QSC s-au blocat si ei pe un singur produs care nu reuseste sa fie absorbit de piatza, CREST au doua produse si prima lor incercare este foarte carcotita in piatza, "BERGENBIER", PEAVEY si alte cateva branduri care au scos jucarii in clasa D se pare ca nu au trecut pragul psihologic al pietei, PowerSoft vomita puteri prin anus si nimeni nu-i apreciaza pe piatza... Puteti starui voi asupra unor produse sau branduri si aveti sa constatati ca in liga profesionista clasa D e tare timida...QSC, CROWN, CREST si alte branduri grele, au de ceva ani buni doar 1,2,3 modele de amplificatoare in clasa D, raportate la cele cateva zeci, in unele cazuri bine trecute de 50-70 de modele de amplificatoare in clasa AB sau derivate... Poate ca ati spune ca inca sunt in cautarea solutiilor dar totusi nu pot cauta solutii 5-7 ani de zile si ca atare ma face sa cred ca tine mai degraba de piata... Trebuie insa sa remarcam implicit avantajele acestei tehnologii prin care obtinem puteri modeste la un landament cu adevarat ridicat si in asociere cu SMPS-urile cred ca sunt foarte apreciate in aplicatii audio care nu necesita pretentii prea ridicate. Deasemenea foarte apreciate sunt sistemele BI-AMP care au pe LOW sau SW clasa D si pe FULL RANGE sau HI clasa AB. Pana in acest moment nu am auzit pe nimeni sa faca aprecieri negative cu privire la acest gen de tehnologie aplicata la SW sau BASS...In aplicatiile produselor de masa si a echipamentelor de larg consum clasa D triumfa implicit deoarece avantajele mai sus mentionate eclipseaza de la mare distanta calitatea audio. Un alt aspect extrem de important este costul acestui tip de tehnologie, cost extrem de mic datorita faptului ca toate componentele folosite sunt de tip SMD si exclud plantarea manuala in liniile de fabricatie.Personal nu sunt prietenul acestei clase de functionare, chiar daca am si eu in proiectare cateva module de amplificatoare in clasa D. Deasemenea constatarile realiste cu privire la calitatea slaba a acestei clase nu trebuie sa ne faca sa nu mai abordam aceasta clasa de functionare. Sunt utilizatori care apreciaza totusi acest tip de tehnologie si atunci producatorii de echipamente trebuie sa le satisfaca dorintele... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hpavictor Posted January 3, 2013 Share Posted January 3, 2013 Evident exista si exceptii : http://www.soundstage.com/revequip/robert01.htm care dovedesc ca se poate obtine calitate din Clasa D . Conteaza implementarea , experienta si evident pretul ...TacT Millenium costa 10K USD la vremea lui . IN prezent , 90% din concurentii lui Krell au abordat clasa D , iar eu ma astept ca si Krell sa lanseze pe piata un model similar... Evident ca toate aceste scheme de top nu au nicio legatura cu amaratul ala de UCD sau http://www.inductor.com/irf/iraudamp7s.pdf , deoarece sunt functionale , dar sunt destinate popularizarii clasei D . Aici aveti o varianta moderna , schema etajului final fiind totusi relativ accesibila , asemanatoare ( dar simplificata ) cu cea pe care Sorteh o are in lucru : http://www.marklevinson.com/downloads/p ... .17.10.pdf . Daca se renunta la circuitele de intrare , de protectie ( protectia ML No 53 este aberant de complicata ) si se foloseste schema modulatorului ( auto oscilant cu sincronizare exterioara ) de la un model anterior ( foloseau etaje finale de la un mare producator OEM ) dar se pastreaza filozofia si conceptul de a nu afecta calitatea in detrimentul pretului ( asa cum se obisnuieste in industrie ) se poate obtine un amplificator in clasa D ( sau clasa I ) avand unele performante comparabile cu amplificatoare in clasa AB cu finali bipolari . Tot secretul schemei pana la urma consta in modulator...si in controlul etajului de putere . Mark Levinson No 53 Modulator Mark Levinson No 53 Etajul de putere Nu cereti scheme ...nu cred ca va va folosi , daca nu ati intervenit in acest subiect inseamna ca nu sunteti interesati de schema . Oricum este extrem de complicata , dar conteaza principiul de functionare . Este complet diferit fata de abordarile clasice . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted January 3, 2013 Share Posted January 3, 2013 La cum arata configuratia de iesire, este posibil sa fie cite 2 etaje finale ori in bridge ,ori in paralel pe canal, sau fiecare etaj de iesire are 2 filtre LC pe iesire inseriate, pentru atenuare mai mare, despre ideea de iesire topologie clasaI, iese din discutie, fiind EXCUSIV patent Crown. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted January 3, 2013 Share Posted January 3, 2013 Iertata sa-mi fie comparatia dar cred sincer ca M.L. s-au Lecocizat tare rau de tot ) Fratele meu Leco sper sa nu se supere pe mine Citind documentul atasat de Victor tind sa cred ca mai degraba s-au manelizat... Sunt acolo niste exagerari absurde, nu arata nimic altceva decat ca ei au ajuns la incredibila performanta de a reinventa apa calda...De ce trebuie sa cred ca acest concept e vreun miez pentru ca are in componenta peste 1.500 de componente si un PCB cu 6 straturi ? Poate sa aibe si 150.000 de componente ca tot rece ma lasa din moment ce sunt plantate de masini... Ce anume face diferenta ? De maine producatorii de placi de baza de PC se vor intrece in numarul de componente si numarul de straturi )Daca acesta este viitorul in domeniul HI-END atunci am sa staruiesc mai mult in proiectarea modulelor mele de clasa D ) Am o problema insa, PCB-ul meu are abia doua straturi :(((((((( Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
danb1974 Posted January 3, 2013 Share Posted January 3, 2013 Nu stiu cu exactitate ce inseamna "maturitate" cand vorbim despre amplificatoarele in clasa D, dar cu siguranta pot afirma ca in acest domeniu nu se mai inventeaza nimic, maxim se optimizeaza...Hm, mr. Putzeys cred ca sugera altceva, sau am interpretat eu gresit. Dar daca zici tu.sunetul este inconfundabil si ca atare de cele mai multe ori este neapreciat.Sa inteleg ca ai facut blind test cu modele recente si le-ai ginit din prima secunda.Cu o chestie din perfect de acord, exista foarte putini oameni care stiu sa faca un amplificator audiofil in clasa D bun, de aici multe modele care suna prost. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted January 3, 2013 Share Posted January 3, 2013 Pana cand vine domnul Putzeys sa ne deseneze cum stau lucrurile avem tot dreptul sa ne spunem si noi parerea, noi astia mai neinsemnati...Ceea ce eu am spus nu trebuie combatut deoarece nu am incercat sub nici o forma sa exclud din ecuatie aceasta clasa de functionare.Am explicat care este parerea mea si am aratat faptul ca eu nu apreciez clasa D, dar in acelasi timp sustinand ca ea isi are locul, bine meritat, pe piata produselor de larg consum, datorita unor performante importante si anume randamentul.In domeniul HI-END mi se pare o manelizare, in domeniul PROFESIONAL se pare ca nu-i dorita... Daca vrei insa un amplificator gen INUKE pe care sa-l iei pe membru si sa sonorizezi o serata manelistica atunci clasa D este solutia perfecta... Sunt sigur ca in viitorul apropiat acest gen de amplificatoare se vor chema "Pockets Amplifier", vor avea 2x500W si vor incapea cu usurinta in buzunarul de la spate al blugilor...Nu am facut nici un test Dan, dar stiu sa citesc si culmea sunt nenumarati audiofili care au facut teste...Acum appx o saptamana discutam generic cu un amic si coleg de pe forum care se pricepe foarte bine la echipamente audio pentru auto si care imi spunea ca nici macar in auto clasa D nu mai are succesul aclamat cu ceva ani in urma si asta datorita concursurilor in care calitatea este mai importanta decat puterea. E drept ca in concursurile unde puterea este o prioritate, atunci clasa D este si ea prezenta...Nu incerc sa afirm cu vehementa absurda ca aceasta clasa nu are ce cauta in HI-END, doar ca nu mi se pare corect sa o incadram ca fiind peste alte clase de functionare care deja si-au dovedit succesul, ar fi un soi de blasfemie... P.S. Inca nu inteleg sensul cuvantului [maturitate] strans legat de aceasta clasa ... Am citit de cateva ori in dex pentru a face o asociere eficienta.Din ceea ce am scris in primul post reiese ca eu afirm fara rezerve ca aceasta clasa de functionare a ajuns la "maturitate", dar implementarea nu o poate face sa straluceasca indiferent de cate eforturi am face noi... Ca sunt unele firme care fac afirmatii pompoase pentru clientii nefamiliarizati, asta e deja altceva si am descris pe deplin cum sta treaba in postul de mai sus... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts